Gólgazdag döntetlennel csoportelső a válogatott!

2016. június. 22., 20:01   |    

Gólgazdag döntetlennel csoportelső a válogatott!

A magyar válogatott háromszor szerzett vezetést a portugálok elleni utolsó Európa-bajnoki csoportmérkőzésén, de ellenfelünk mindhárom alkalommal egyenlíteni tudott, így 3-3-as döntetlent hozott a találkozó. A mieink csoportelsőként jutottak tovább, és Toulouse-ban lépnek pályára vasárnap, Belgium ellen.

A magyar válogatott jóval kényelmesebb helyzetben várta az összecsapást ellenfelénél, hiszen a nyolcaddöntőbe jutást már az első két csoportmérkőzésén kiharcolta, miközben a portugálok két döntetlennel győzelmi, de legalábbis pontszerzési kényszerben léptek pályára.

Bernd Storck szövetségi kapitány több helyen is változtatott az előző mérkőzés kezdőcsapatán, a sárga lapos játékosokat (Kádár Tamás, Nagy Ádám, Németh Krisztián, Kleinheisler László) elővigyázatosságból kihagyta, így bekerült Korhut Mihály, Elek Ákos, Pintér Ádám, Lovrencsics Gergő, valamint visszatért a kezdőbe Szalai Ádám.

Amint az várható volt, a portugálok ragadták magukhoz a kezdeményezést, de labdabirtoklási fölényük nem volt jelentős, a magyar válogatott ezúttal is felvállalta a bátor, higgadt labdakihozatalokat, míg a védekezésünk ugyanolyan szervezett volt, mint az eddigi mérkőzéseken. A portugálok két sztárja, Nani és Cristiano Ronaldo sokáig nem tudott olyat húzni, amivel meglepte volna a védőinket, igaz, több esetben is előfordult, hogy csak szabálytalansággal sikerült megállítani az ellenfelet.

A magyar csapat bátran építkezett támadásban, és a bátor játék kifizetődött, a 19. percben megszerezte a vezetést is: egy jobb oldali szögletet követően pontatlan volt a portugálok felszabadítása, Gera Zoltánhoz került a labda, aki egy átvétel után, 22 méterről, ballal óriási gólt lőtt a kapu bal oldalába (1-0). A gól után a portugálok nem tudtak ritmust váltani, birtokolták ugyan a labdát, gyakran feltűntek a 16-osunkon belül, de Király Gábornak csak egy szabadrúgás után kellett védenie.

0622_hunpor2|

A védőink részéről komoly munkát követelt meg a portugál támadások hatástalanítása, ennek következtében a védekezésben aktív játékosaink viszonylag hamar besárgultak, az első bő félóra után már Guzmics Richárdnak, Juhász Rolandnak és Gera Zoltánnak is figyelnie kellett, nehogy összeszedjen egy újabb figyelmeztetést.

A 42. percben egyszer elcsúszott a védekezésünk, és ezt megbüntette a portugál válogatott: Nani a balösszekötő helyén kapott remek átadást Ronaldótól, majd 8 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (1-1), így döntetlen állásnál ért véget a játékrész.

A szünetben egyet cserélt mindkét csapat, Bese Barnabás is bemutatkozott az Európa-bajnokságon, Gera Zoltánt váltotta. Parádésan kezdtük a második játékrészt, Dzsudzsák Balázs 26 méterről, kissé jobbról, szabadrúgásból lőtt kapura, a labda megpattant a sorfal egyik tagján, és a kapu közepébe, a léc alá vágódott (2-1).

A 49. percben Lovrencsics Gergő került helyzetbe a balösszekötő helyén, és lőtt 15 méterről a jobb alsó sarok mellé. Egy perccel később egyenlítettek a portugálok, egy jobb oldali beadást követően Cristiano Ronaldo látványos gólt szerzett, sarokkal tette 6 méterről a jobb alsó sarokba a labdát (2-2).

Az 52. percben Nani előtt adódott lehetőség, de szerencsére nem érte el a labdát egy méterrel a kapunk előtt. Az 55. percben harmadszor is megszereztük a vezetést: Dzsudzsák szabadrúgását ezúttal blokkolta a sorfal, de a labda visszapattant a csapatkapitányhoz, aki lövőhelyzetet keresett és talált, majd a 16-os vonala elől visszaküldte azt a kapu felé. A labda megpattant egy védőn, Rui Patricio így ismét hiába vetődött, nem tudott menteni (3-2).

DSC_7428|

A folytatásban sokat veszélyeztettek a portugálok, és a 62. percben ismét egyenlítettek a portugálok, ismét Ronaldo villant, egy bal oldali szabadrúgást követően fejelt a magyar kapuba (3-3). A 64. percben közel jártunk a negyedik gólunkhoz, egy nagyszerű akció végén Elek Ákos lőtte telibe 10 méterről a jobb kapufát. Nem próbáltuk tehát őrizni a döntetlent, nyílt maradt a játék, így a portugálok ellen is nyíltak területek a támadások során, gyakran forgott veszélyben a magyar kapu, elsősorban a harmadik góljára hajtó Ronaldo volt elemében. A mérkőzés utolsó 20 percében támadóposzton frissített Bernd Storck szövetségi kapitány, előbb Németh Krisztián, majd Stieber Zoltán érkezett. Ebben a periódusban azonban már inkább csak a portugálok támadtak, a magyar játékosok feladata elsősorban a szervezett, fegyelmezett védekezés volt. Ezt a feladatot tökéletesen látták el a mieink, a háromperces hosszabbítás végéig nem változott az eredmény, a válogatottunk veretlenül, egy győzelemmel és két döntetlennel zárta a csoportkört.

A csoport másik mérkőzésén Izland 2-1-re legyőzte Ausztriát. Ez azt jelenti, hogy a magyar válogatott öt ponttal, csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe, az izlandiak ugyancsak öt ponttal a második helyen zártak az F csoportban, a portugálok három egységgel, harmadikként kerültek az egyenes kieséses szakaszba. A mieink vasárnap, Toulouse-ban lépnek pályára, de az ellenfél kiléte csak este derül ki, ugyanis az E csoport második helyezettje vár a mieinkre.

Magyarország-Portugália 3-3 (1-1)
Magyarország: Király Gábor - Lang Ádám, Juhász Roland, Guzmics Richárd, Korhut Mihály - Gera Zoltán (Bese Barnabás, 46.), Pintér Ádám - Lovrencsics Gergő (Stieber Zoltán, 83.), Pintér Ádám, Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám (Németh Krisztián, 71.)
Portugália: Rui Patricio - Vierinha, Ricardo Carvalho, Pepe, Eliseu - Joao Mario, William Carvalho, Joao Moutinho (Renato Sanches, 46.), André Gomes (Ricardo Quaresma, 61.) - Cristiano Ronaldo, Nani (Danilo, 81.)

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal Magyar Kupa – Szerdán kezdődnek a negyeddöntők
Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I – Kezdődnek a rájátszás visszavágói
Bajnokságok / Kupák
Hetvenéves Pásztor József

2024-03-20 12:23:25

Hetvenéves Pásztor József

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS