Nagy csatákra van kilátás a Merkantil Bank Ligában

2016. július. 29., 14:29   |    

Nagy csatákra van kilátás a Merkantil Bank Ligában

Hétvégén a másodosztályban is megkezdődik az idény, az új évadban már 20 csapat küzd egymással a bajnoki pontokért.

A Merkantil Bank Liga 2016-2017-es idényét kilenc újonc kezdi meg, ebből ketten érkeztek magasabb osztályból, heten pedig - a létszámbővítésnek köszönhetően - az NB III-ból. Több csapat kerete is jelentős változásokon ment keresztül nyáron, ezért az erőviszonyokat előzetesen nehéz felmérni, de a keretek erőssége alapján négy-öt csapatnak is jó esélye lehet arra, hogy a feljutásért harcoljon.

Az élvonalból érkező Puskás Akadémia meg tudta tartani értékei nagy részét, így roppant erős kerettel vág neki az idénynek, soraiban jelentős élvonalbeli tapasztalatokkal rendelkező játékosokkal, akik közül többen a válogatottban is szerepeltek már (Sándor György, Zsidai László, Heffler Tibor, Forró Gyula). A csapatot Szijjártó István irányítja vezetőedzőként, míg szakmai igazgatóként Bognár György felel a munkáért.

Békéscsabán is igyekeztek együtt tartani a keret magját, de nem tudták megakadályozni, hogy néhány kulcsember távozzon (a külföldi játékosok mellett Vaskó Tamás és Laczkó Zsolt is elhagyta a klubot), helyükre azonban olyan labdarúgók érkeztek, akik segítséget jelenthetnek a feljutásért vívott harcban. Az Előrét az új idényben is Zoran Szpisljak vezetőedző irányítja, a kitűzött cél az azonnali visszakerülés az OTP Bank Ligába.

A Mátyus János vezette Nyíregyháza az NB III-ból került a másodosztályba, de a keret erőssége alapján itt is reális cél az azonnali feljutás elérése. Az eddig is igazán erős játékosállomány NB I-es múlttal rendelkező futballistákkal egészült ki, mint Rudolf Gergely, Máté Péter, Heffler Norbert, Hermány Bence, Tamási Zsolt vagy Holdampf Gergő, akik minden bizonnyal pótolni tudják a csapattól távozó külföldieket.

A ZTE FC az előző idényben hajszállal maradt le a feljutásról, alighanem az új idényben ismét az NB I-be kerülést célozza meg az együttes. A szakmai munka irányítását Csató Sándor vette át, a védelembe Villám Balázs és Deutsch Bence érkezett, míg a távozók közt Gyagya Attila, Koller Krisztián, Simonfalvi Gábor és Wittrédi Dávid neve említhető.

Szintén jól igazolt az előző idényben az élmezőnybe tartozó Kisvárda is, amely ugyancsak szerződtetett korábbi NB I-es játékosokat (Fodor Ferenc, Miroslav Grumic, Vermes Krisztián), és akár a dobogós helyezések sorsába is beleszólhat majd.

A tavasszal Lucsánszky Tamás irányításával remek szériát produkáló Soroksár, valamint a Feczkó Tamás vezette, a felkészülés során a Palermót is legyőző Balmazújváros kerete nem változott jelentősen, mindkét együttes okozhat meglepetéseket az ősz folyamán. Vácon Csank János klubhoz való visszatérése a nyár legfontosabb híre (igaz, a korábbi szövetségi kapitány utánpótlásfronton tevékenykedik), míg Szolnokon helyi kötődésű játékosokkal igyekeznek feledtetni a csalódást keltő előző idényt. A keretben történt sok változás miatt Supka Attila, a Sopron vezetőedzője félig-meddig új csapatot kénytelen építeni, Csákváron ismét tervezhetnek a Puskás Akadémia fiataljaival, míg Siófokon Vasas-tehetségekkel is számolhat a szakmai stáb.

Az újoncok közül a Dorog több korábbi utánpótlás-válogatott játékost (Csató Martin, Kővári Róbert, Medgyes Zoltán, Grabant Bence) igazolt, és a szakmai stábban is erősített, a Gyirmóttal tavasszal aranyérmet szerző, a csapatban korábban játékosként szereplő Bene Ferenc a sportigazgatói teendőket látja el.

Cigándon 13 új játékost kellett beépíteni az együttesbe a szakmai stábnak, és Cegléden is egy csapatnyi érkezőt jelentettek be az elmúlt hetekben. Immár két szegedi együttes tagja a másodosztálynak, az újonc SZEOL éppen a városi rivális Szeged 2011-Grosics Akadémia ellen kezdi meg az idényt. A Mosonmagyaróvár kerete alapján joggal bízhat a bennmaradás kiharcolásában, míg Kozármislenyben az előző idény remek szereplése (fölényesen nyert bajnoki cím az NB III-ban, valamint három élvonalbeli csapat kiverése a Magyar Kupából) mellett a jó igazolások (visszatért például Wittrédi Dávid a csapathoz) adhatnak önbizalmat a jó NB II-es szerepléshez.

A másodosztályú klubok stadionja közül is több megújul a stadionfejlesztési program keretében, ezért néhány csapat albérletben kezdi meg az idényt. A vasárnapi első fordulóban a Budaörs Csákváron, a Cegléd Albertirsán, a Kozármisleny Pécsett, a Mosonmagyaróvár Gyirmóton játszik, a Szeged 2011 pedig ismét Gyulán talált otthonra.

A Merkantil Bank Liga 1. fordulójának programja:

Július 31., vasárnap

BUDAÖRS - KISVÁRDA MASTER GOOD, 16:00
CEGLÉDI VSE - BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE, 18:00
MTE 1904 - ZTE FC, 18:00
SOROKSÁR SC - PUSKÁS AKADÉMIA FC, 18:00
SZEGED 2011-GROSICS AKADÉMIA - SZEOL SC, 18:00
DOROGI FC - CIGÁND SE, 18:00
NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC - AQVITAL FC CSÁKVÁR, 18:00
SZOLNOKI MÁV FC - HR-RENT KOZÁRMISLENY, 19:00
BALMAZ KAMILLA GYÓGYFÜRDŐ - SWIETELSKY-SOPRONI VSE, 19:00
BFC SIÓFOK - VÁC FC, 19:00

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal Magyar Kupa – Szerdán kezdődnek a negyeddöntők
Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I – Kezdődnek a rájátszás visszavágói
Bajnokságok / Kupák
Hetvenéves Pásztor József

2024-03-20 12:23:25

Hetvenéves Pásztor József

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS