Felmérésen a válogatott tagjai

2016. augusztus. 24., 19:02   |    

Felmérésen a válogatott tagjai

A sikeres felkészülés érdekében Bernd Storck, a korábbi gyakorlatot követve, részletes fizikai tesztek segítségével gyűjtött részletes információkat a keretbe behívott játékosok állapotáról.

Szerda délelőtt a dr. Koltai Jenő Sportközpontban tartott fizikai felmérést a válogatott stábja a Telkiben edzőtáborozó kerettagoknak. A keret tagjainak ezúttal egyszerű feladatuk volt, a 400 méteres rekortánon kellett futniuk, a különböző gyorsasággal teljesített etapok között pedig vérmintát adtak, amiből a tejsavszintjüket lehet kiolvasni. Az így nyert információk rendkívül hasznosak a szakmai stáb számára, mert ezzel a módszerrel minden labdarúgóról kideríthető, hogy milyen az aktuális fizikális állapota.

Bernd Storck szövetségi kapitány a felmérés alatt elmondta: fontos, hogy pontos, számokkal alátámasztott értékelést kapjon a kerettagok fizikai teljesítményéről. A tejsavszint lényeges indikátor, amely megmutatja, hogy a játékosok terhelés után milyen gyorsan regenerálódnak, vagyis egy-egy futás, sprint után milyen gyorsan áll vissza a pulzusuk alacsonyabb szintre. Minél rövidebb idő alatt csökken vissza normál értékre a - terhelés alatt megnövekedő - tejsavszint illetve pulzusszám, annál jobb fizikai állapotban van az adott játékos. Ez azért is fontos, mert nem lehet folyamatosan magas pulzusszint mellett végigjátszani a mérkőzéseket, hiszen ebben az esetben szerényebb teljesítményt nyújtanának a labdarúgók.

A csapatot meglátogatta Henning Berg, a Videoton FC vezetőedzője, aki a válogatottnál már szokásosnak mondható felmérésekről gyűjtött információkat, illetve hosszasan elbeszélgetett Bernd Storckkal egyéb szakmai kérdésekről is. A szövetségi kapitány örömét fejezte ki, hogy a norvég szakember érdeklődik a stáb munkája iránt, és annak is, hogy egyre több klub kért már tanácsokat a szakmai munkájukhoz. Azt azonban hozzátette: azzal együtt, hogy a válogatott Eb-sikere az NB I-es vezetőedzők sikere is, hosszabb időnek kell eltelnie, mire az élvonalbeli mérkőzések színvonalán is érződik majd, hogy a szakmai stábok új módszereket vetnek be napi munkájuk során.

- Minden edző, minden klub a saját útját járja, a saját felmérési módszereit alkalmazza. A legfontosabb, hogy ezeknek a különböző módszereknek megtaláljuk a közös nevezőit és a rendelkezésünkre álló információkat egymással kompatibilissé tegyük, mert így tudjuk csak igazán hatékonyan segíteni egymás munkáját ezen a területen is - fogalmazott a szövetségi kapitány.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS