Csak Tichy Lajos bombájának örülhettünk

2016. szeptember. 29., 13:40   |    

Csak Tichy Lajos bombájának örülhettünk

A második világháborút követően hiába vertük el rendszeresen a svédeket, az 1958-as világbajnokságon megszakadt a jó széria. A házigazda úgy nyert 2:1-re a magyar válogatott ellen, hogy egy tizenegyest is elhibázott. Habár Baróti Lajos együttese a kudarc után javítani tudott a vb-n, végül nem jutott tovább a csoportjából. Az 1958. június 12-én lejátszott mérkőzés megtekinthető az MLSZ Archív Csatornájában.

Habár a magyar válogatott vereséggel kezdte az 1958-as világbajnokság selejtező-sorozatát, nem lett bukás a dologból. Az 1956-os forradalom, illetve az Aranycsapat szétesése után 1957. június 12-én játszott először tétmérkőzést, vb-selejtezőt a magyar csapat, amely 2:1-re kikapott Oslóban Norvégiától. Ennél nagyobb baj azonban nem történt, hiszen a további selejtezőket hibátlanul vette a gárda: Bulgáriát idehaza 4:1-re, Szófiában 2:1-re verte, míg Budapesten 5:0-s győzelemmel vágott vissza Norvégiának. A csoportban Magyarország 6, Bulgária 4, Norvégia pedig 2 ponttal zárt.

Csak álom maradt a győzelem

Az 1958-as világbajnokságra a négy évvel korábbihoz képest lényegesen szerényebb reményekkel utazott ki a magyar válogatott, de azért a walesiek elleni nyitótalálkozó előtt mindenki győztes rajtban reménykedett. A Grosics – Mátrai, Sipos, Sárosi – Bozsik, Berendy – Sándor, Hidegkuti, Tichy, Bundzsák, Fenyvesi tizenegy a három vb-ezüstérmes egyikének, Bozsik Józsefnek a góljával már az ötödik percben vezetést szerzett, de nem tudott nyerni. A walesiek John Charles góljával a 26. percben kiegyenlítettek, aztán tartani tudták az eredményt. Ez volt az első alkalom, hogy a magyar válogatott nem nyerte meg egy adott világbajnoki tornán az első találkozóját. Igaz, ez volt az első alkalom abban a tekintetben is, hogy először játszott tétmérkőzést egy brit válogatottal.

Az eredmény jókora csalódást okozott, ráadásul négy nappal később, június 12-én Stockholmban, a Rasunda-stadionban, a házigazda ellen kellett volna javítani. A két együttes 361 nappal korábban, 1957 júniusában 0:0-ra végzett egymással Stockholmban. A walesiek elleni összeállításhoz képest egy változás történt, Hidegkuti Nándor kikerült a csapatból, és Szojka Ferenc kapott lehetőséget. Baróti Lajos szövetségi kapitány Bozsikot játszatta Hidegkuti posztján, míg Szojka a fedezetsorba került.

A svéd sikerkorszak

A svéd válogatott akkoriban sikerkorszakát élte, hiszen 1948-ban megnyerte az olimpiát, az 1950-es vb-n és az 1952-es ötkarikás játékokon pedig egyaránt harmadik lett. Az 1958-as vb-re a svédek hazahívták Olaszországból légiós sztárjaikat, amire addig nem igazán volt példa, korábban inkább elzárkóztak a profik szerepeltetésétől. A hazai rendezésű viadal azonban a legerősebb tizenegyet követelte, így Nils Liedholm, Nacka Skoglund és Kurt Hamrin is játszott.

Svédország a Mexikó elleni 3:0-s győzelemmel kezdte a vb-t. A könnyed sikert követően szövetségi kapitányuk, George Raynor nem változtatott a kezdőcsapaton, ellenünk is a Svensson – Bergmark, Gustavsson, Axbom – Liedholm, Parling – Hamrin, Mellberg, Simonsson, Gren, Skoglund együttes szerepelt.

Kapusuknak, Kalle Svenssonnak nem voltak jó emlékei a magyar válogatottról, ugyanis az előző hét fellépésén 23 gólt kapott ellenünk. Nyilván örömmel konstatálta, hogy kimaradt a magyar csapatból az a Hidegkuti Nándor, akitől addig hármat szedett be, de Szojka és Tichy kezdett, és korábban tőlük is kapott egyet-egyet az 1950-es vb svéd hőse.

Nem sikerült továbbjutás

Tichy Lajos ezúttal is bevette a hálóját, de mire addig eljutottunk, Hamrin révén már két gólt szereztek a svédek, akik még egy büntetőt is elhibáztak. A hazai csapat az első félidőben nagy fölényben játszott, a magyar együttesnek inkább kétgólos hátrányban akadtak lehetőségei. Egyenlíteni azonban nem sikerült, Svédország 2:1-re nyert.

A svédek elleni vereséget követően a magyar csapat javított, 4:0-ra verte Mexikót, és hiába volt jobb a gólaránya a csoportban a walesiekénél, pontegyenlőség miatt megismételt mérkőzésre kényszerült a brit csapat ellen. Ekkor Wales még nagyobb döbbenetet okozott, 2:1-re győzött, így a magyar csapat nem jutott tovább a csoportból.

Ha Baróti Lajos együttese legyőzte volna a walesieket, akkor a negyeddöntőben Brazíliával találkozott volna. A svédeknek összejöttek a brazilok, a döntőben meccseltek, ahol a dél-amerikaiak egy ifjú futballsztár, Pelé zsenialitásának is köszönhetően 5:2-re győztek, és történetük során először lettek világbajnokok.

Mi három hónappal később, az Európa-bajnokságok történetének első meccsén próbáltunk javítani, de ez már egy másik történet.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I: Folytatódott a Kecskemét sikersorozata
Bajnokságok / Kupák
Pontot rabolt az éllovastól a Szeged, nyert a Vasas és az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nyert a DVSC és az MTK, döntetlen az Üllői úton

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS