Átadták az Új Hidegkuti Nándor Stadiont

2016. október. 13., 21:13   |    

Átadták az Új Hidegkuti Nándor Stadiont

A portugál Sporting CP vendégjátéka mellett avatták fel október 13-án az Új Hidegkuti Nándor Stadiont, az MTK Budapest otthonát, amely az Európai Labdarúgó Szövetség besorolása szerint modern, 3-as kategóriájú létesítményének felel meg.

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősítette az MTK létesítmény-fejlesztési projektjét, melyet 90 százalékban közvetlen állami támogatással, 10 százalékban pedig az MTK Budapest forrásaiból finanszíroztak. A bő másfél év alatt felépült stadion a nemzetközi és a hazai szabványoknak is megfelelő, modern megoldásokat alkalmazó létesítmény.

A játéktér olyan technológiával készült, melynek lényege, hogy a természetes gyepszőnyegbe összesen 20 millió darab műanyag szálat helyeztek el. Ezt a fajta, úgynevezett hibrid gyepszőnyeget alkalmazzák többek közt a liverpooli Anfield Roadon, a manchesteri Old Trafford Stadionban, vagy éppen a milánói Giuseppe Meazzában. Ezen kívül a világítás is speciális, hiszen a hagyományos rendszerrel ellentétben az Új Hidegkuti Nándor Stadiont LED-rendszer világítja meg. Magyarországon elsőként az MTK-nál alkalmazzák azt az elsősorban Angliában hagyományos megoldást, miszerint a kispadok nem a játéktér mellett helyezkednek el, hanem a nézőtér első sorában ülnek majd a cserejátékosok és a szakmai stáb.

Az Új Hidegkuti Stadion az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) besorolása szerint 3-as kategóriájú létesítményének felel meg, ahol utánpótlás-, illetve felnőtt női válogatott mérkőzéseket, Bajnokok Ligája- és Európa Liga-selejtezőt is lehet rendezni.

Az MTK ellenfele azért a Bajnokok Ligája-szereplő Sporting CP volt az avatómérkőzésen, mert a kék-fehérek a portugál csapattal találkoztak az 1964-es KEK-döntőben. Ez volt az első alkalom, amikor magyar csapat európai kupadöntőben szerepelt.

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Teodoru Vaszilisz, a kék-fehérek vezetőedzője hangsúlyozta: rendkívül megtisztelő számukra a lisszaboni együttes fellépése.

– Mindenki tudja, hogy Lisszabonban az egyik legerősebb európai utánpótlással rendelkeznek. Nagy megtiszteltetés számunkra a Sporting ellen játszani, már csak a két klub közös múltja miatt is – emelte ki Teodoru Vaszilisz.

– Egy történelmi esemény felelevenítése ez a találkozó, nem csak egy mérkőzés a sok közül – hangsúlyozta Joao de Deus, a portugálok trénere az 1964-es finálé néhány játékosának jelenlétében megtartott sajtóeseményen.

A stadionavató összecsapás fordulatos mérkőzés után döntetlennel ért véget.

MTK Budapest–Sporting CP 2–2 (1–1)
Gólszerző: Kanta J. (44., tizenegyesből), Poór (76.), ill. Ronaldo Tavares (23.), Matheus (51., tizenegyesből)

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal Magyar Kupa – Szerdán kezdődnek a negyeddöntők
Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I – Kezdődnek a rájátszás visszavágói
Bajnokságok / Kupák
Hetvenéves Pásztor József

2024-03-20 12:23:25

Hetvenéves Pásztor József

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS