Száz éve hunyt el az első magyar szövetségi kapitány

2016. november. 09., 08:00   |    

Száz éve hunyt el az első magyar szövetségi kapitány

Száz éve hunyt el Gillemot Ferenc, a magyar labdarúgás kiemelkedő alakja, a labdarúgó-válogatott első szövetségi kapitánya.

Gillemot Ferenc (Budapest, 1875. szeptember 11. – Petrozsény, 1916. november 9.) labdarúgó, edző, játékvezető, sportújságíró, a magyar labdarúgó-válogatott első szövetségi kapitánya.

A XIX. század végén kibontakozó sportmozgalmak egyik lelkes, sokoldalú híve, elismert sportoló polihisztora volt. A labdarúgás mellett úszott, birkózott, öklözött, de kedvelte a téli sportágakat is.

Labdarúgásban az első magyar csapat, a BTC tagja, sőt 1897. május 5-én az első hivatalos labdarúgó mérkőzés résztvevője. 1900-ban a 33 Football Club egyik alapítója, megszervezője. Az első bajnokságban (1901) a Magyar Úszó Egyesület (MÚE) csapat tagjaként lett ezüstérmes.

1897-től segítette a labdarúgás fejlődését. Az első hazai, önkéntes játékvezetők egyike, 1903-tól az NB I bírója.

1901-ben közreműködött a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) megalapításában, melynek egyik alelnöke, majd 1904-ben főtitkára lett. Emellett 1902 és 1904 között a labdarúgó válogatott első hivatalos, sokoldalú és alaposan képzett edzője, szövetségi kapitánya volt. Öt mérkőzés után pozitív mérleggel zárt: három győzelem és két vereség fűződik a nevéhez.

Edzéselveit dr. Veress Imre, a MAC vezetője így foglalta össze:

Egyénenkénti technikai oktatás
Kollektív taktikai oktatás
Az erőnlét biztosítása
Tehetségek kiválasztása és képzése
Az összjáték megteremtése
Csapatszellem, közösségi érzés kialakítása
A játékosok egyénenkénti kezelése
Minden egyes mérkőzésre való különleges felkészülés
A pihenő időben, labdarúgó-szünetben való levezető és formába hozó edzés
Előzetes gondoskodás a következő mérkőzésről
Kiegészítő sportok gyakorlása (atlétika, torna, kerékpár, korcsolyázás)

A modern edzésmódszerek alapelveit már csaknem teljes egészében meg lehetett találni a zseniális Gillemot edzési elveiben. Konkrét sporttevékenysége mellett a hazai sportújságírás egyik úttörőjeként is ismert. Írásai 1897-től folyamatosan jelentek meg a Sport-Világban, a Pesti Hírlapban és a Nemzeti Sportban. 1910-től Az Est sportrovatát vezette.

Az egykori kiváló játékos, edző és sportújságíró az első világháborúban önkéntesként csatlakozott a magyar honvédséghez, és Petrozsény térségében hunyt el – 2016 októberében Böjte Csaba atya magyar és román fiatal futballisták jelenlétében emlékezett meg a száz éve elhunyt első magyar szövetségi kapitányra.

Gillemot Ferencet 1917. május 13-án a Kerepesi temetőben helyezték végső nyugalomra. Halálának százéves évfordulóján a család, a Honvédelmi Minisztérium, valamint az MLSZ képviselőinek jelenlétében tartott megemlékezésen bemutatásra került egy, Gillemot Ferenc életét bemutató prezentáció is, amelyet ide kattintva tekinthet meg.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I: Folytatódott a Kecskemét sikersorozata
Bajnokságok / Kupák
Pontot rabolt az éllovastól a Szeged, nyert a Vasas és az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nyert a DVSC és az MTK, döntetlen az Üllői úton

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS