U17: kombinatív játékkal vertük a harcos Szlovákiát

2016. november. 15., 14:02   |    

U17: kombinatív játékkal vertük a harcos Szlovákiát

A magyar férfi U17-es válogatott felkészülési mérkőzésen 2–1-re legyőzte Szlovákia korosztályos csapatát Csákváron.

A szlovák és a magyar válogatott is továbbjutott az Európa-bajnoki selejtezők tavaszi elitkörébe: északi szomszédaink Spanyolország mögött harcolták ki a továbbjutást, a mienk pedig Dániát legyőzve biztosították helyüket az elitben, így remek erőfelmérőt jelentett a két csapat felkészülési mérkőzése.

A kedden, 11 órától rendezett összecsapáson a szlovákok léptek fel támadólag, hosszú indításaikkal gyakran késztették párharcokra a magyar válogatottat. Szélesi Zoltán csapata azonban bő tíz perc után magához ragadta a kezdeményezést, mind labdatartásban, mind tudatosságban és ötletességben az ellenfele fölé nőtt.

A magyar mezőnyfölény helyzetekben is sorra megmutatkozott. Az első nagy lehetőség Csoboth Kevin egyéni megindulása után alakult ki, a támadó az alapvonalig cselezte magát, de a középre tett labdáját nem sikerült gólra váltani. Nem sokkal később szép jobb oldali összjáték után Temesvári Attila került nagy helyzetbe, de a lövés pillanatában elcsúszott – nem csoda, a mérkőzést csípős hidegben, felázott, csúszós pályán játszottak a csapatok, és a játékosoknak sokszor meg is gyűlt a bajuk a körülményekkel.

A Szendrei Norbert mögött játszó Csoboth, Bencze Márk, Szerető Krisztofer hármas gyakran változtatta helyét a támadóharmadban, amit nehezen tudtak követni a szlovák védők. Az első félidő hajrájához közeledve Szendrei lőhetett kapura 16 méterről, lapos lövését a kapus kisebb nehézségek árán, de hárította. A 34. percben végül góllá érett a magyar fölény: az egész mérkőzésen harcosan futballozó Szerető Krisztofer nyert párharcot az ellenfél középhátvédjével szemben, a lepattanó labda Szendrei elé került, aki a kapuval szemben, a tizenhatoson belül helyezkedve félfordulattal a léc alá lőtt (1–0).

A második félidőt a hátrányba került szlovákok kezdték jobban. Egyszerű eszközökkel, kellemetlen stílusban, sok párharccal szorították be a magyar csapatot a saját térfelére, de sokáig igazi helyzetet nem tudtak kialakítani, csak ívelgetésekkel próbálkoztak. Eközben a magyar kontrákban – még ha nem is futószalagon jöttek a lehetőségek – több veszély és elképzelés volt, de nem sikerült megszerezni a második gólt. Ehhez Bencze Márk jutott a legközelebb, amikor az 52. percben 25 méterről csavart a sorfal felett alig valamivel a bal kapufa mellé – a szlovák kapus csak dermedten nézte a labdát.

A 62. percben viszont már a magyar kapus, Asványi Balázs volt a főszereplő: egy nagy védelmi hiba után a szlovákok középcsatára egyedül vezethette kapusunkra az ajándékba kapott labdát, de Ásványi bravúrral védte a ziccert.

Tíz perccel később azonban Szlovákia – nem érdemtelenül – megszerezte az egyenlítést jelentő gólt: egy bal oldali akció végén Cernansky érkezett az ötösön, és becsúszva a hosszú sarokba továbbította a labdát (1–1).

A bekapott gól azonnal felrázta a magyar csapatot, amely alig két perc alatt ismét a maga javára fordította a meccset: a csereként beállt Kovács Krisztián nagyon szép egyéni betörés után önzetlenül Lefler Benjámint hozta ziccerbe, aki tíz méterről magabiztosan lőtt a bal sarokba (2–1).

Az eredmény ezt követően már nem változott, így a magyar csapat egy kis hullámvölgytől eltekintve kimondottan tetszetős, tudatos és kombinatív futballal verte ellenfelét. A győzelem nemcsak azért értékes, mert egy szintén elitkörös válogatottat győztünk le, hanem azért is, mert az U17-es korosztály két meghatározó játékosa, Szoboszlai Dominik és Winkler András már az U19-es válogatottal ért el szép sikert Örményországban, míg az Ajaxban futballozó Horváth Olivér keresztszalag-szakadása miatt nem lehetett a csapat tagja. A szlovák és a magyar válogatott november 17-én, 11 órakor újra megmérkőzik egymással, a helyszín akkor már Telki lesz.

Az U17-es és az U19-es válogatott elitkörös csoportbeosztását, valamint a következő évi korosztályos Eb-selejtezők első körének sorsolását december 13-án tartja majd az UEFA.

Magyarország–Szlovákia 2–1 (1–0)
Gól: Szendrei (34), Lefler (75.), illetve Cernansky (73.)

Magyarország: Ásványi Balázs – Terbe Botond, Csóka Dániel, Temesvári Attila (Opavszky Balázs 70.), Majnovics Martin – Csonka András, Lefler Benjámin (Tóth Zoltán 76.) – Csoboth Kevin, Bencze Márk (Kovács Krisztián 70.), Szerető Krisztofer (Pócsik Botond 70.) – Szendrei Norbert

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal Magyar Kupa – Szerdán kezdődnek a negyeddöntők
Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I – Kezdődnek a rájátszás visszavágói
Bajnokságok / Kupák
Hetvenéves Pásztor József

2024-03-20 12:23:25

Hetvenéves Pásztor József

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS