Zombori bombagólja a mai napig csodás emlék

2016. november. 25., 16:45   |    

Zombori bombagólja a mai napig csodás emlék

Az 1978-as az egyetlen olyan világbajnoki torna, amelyről győzelem és szerzett pont nélkül tért haza a magyar válogatott. Baróti Lajos együttese mindhárom mérkőzését elbukta, Argentínától, Olaszországtól és a Franciaországtól is kikapott. Az utolsó, franciák elleni meccsen Zombori Sándor bombagólt szerzett, a teljes mérkőzés az ő kommentálásával tekinthető meg az MLSZ Archív csatornában.

Két rendkívül csalódott válogatott találkozott 1978. június 10-én Mar del Platán az argentínai világbajnokság első csoportjának utolsó körében. A magyar és a francia csapat is pont nélkül állt, már elvesztették esélyüket a továbbjutásra, Olaszország és a házigazda lépett a középdöntőbe a kvartettből.

Baróti Lajos válogatottjába visszatért Nyilasi Tibor és Törőcsik András, akik az előző, Olaszország elleni találkozóról piros lapok miatt hiányoztak. Franciaország ellen a Gujdár – Martos, Bálint, Kereki, Tóth J. – Nyilasi, Pintér, Zombori – Pusztai, Törőcsik, Nagy L. (Csapó) összeállítású alakulat játszott.

A találkozó leginkább arról emlékezetes, hogy a franciák, kölcsönszerelésben, az Atlético Club Kimberley zöld-fehér mezében játszottak. A mérkőzésre mindkét válogatott fehér trikóban jelent meg, ezért sorsoltak, hogy melyikük viselje a saját szerelését. A szerencse nekünk kedvezett, így a franciák a helyi csapat mezében futottak ki a pályára.

Szövetségi kapitányuk, Michel Hidalgo az előző két meccsükhöz képest a fél csapatát lecserélte. Dropsy, Bracci, Petit, Papi, Berdoll és Rouyer került be Janvion, Tresor, Lopez, Bathenay és Rocheteau mellé, csereként Platini és Six kapott lehetőséget – a franciák 22-es vb-keretből hatan, Battiston, Bossis, Platini, Lacombe, Rocheteau és Six Európa-bajnoki címet nyertek 1984-ben.

A franciák aztán egy félidő alatt megverték az előző két mérkőzés, és főleg a torna előtti napok nehézségeit nyögő magyar válogatottat. Christian Lopez és Marc Berdoll szerezte a mérkőzés első két gólját, majd Zombori Sándor, a magyar csapat legjobbja, óriási lövéssel szépített. Mielőtt azonban reménykedni kezdhettünk volna, Dominique Rocheteau ismét kétgólosra növelte a hátrányt, beállítva 3–1-es végeredményt.


Az újabb kudarc azt jelentette, hogy a magyar válogatott három vereséggel, pont nélkül zárta a világbajnokságot. Baróti Lajos szokás szerint a helyszínen lemondott – ezt tette 1966-ban is –, vagyis utoljára a franciák ellen dirigálta a nemzeti együttest.

Ennyivel persze nem érték be itthon, további fejek hullottak a vb után. A szeptemberi Eb-selejtezőknek az eltiltott Nyilasi Tibor és Törőcsik András nélkül futott neki a válogatott, sőt a politikai- és a futballvezetés közötti hallgatólagos megállapodás miatt Zombori Sándorra és Tóth Józsefre sem számíthatott az új kapitány, Kovács Ferenc.

Csak négyen „élték túl” a vb-t, három hónappal a franciák elleni kudarcot követően Gujdár, Bálint, Kereki és Pintér kapott lehetőséget a vb-csapatból a finnek elleni első meccsen.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I: Folytatódott a Kecskemét sikersorozata
Bajnokságok / Kupák
Pontot rabolt az éllovastól a Szeged, nyert a Vasas és az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nyert a DVSC és az MTK, döntetlen az Üllői úton

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS