Nagyot lépett előre idén a női A-válogatott

2016. december. 30., 18:57   |    

Nagyot lépett előre idén a női A-válogatott

Női A-válogatottunk 14 hivatalos nemzetek közti mérkőzést játszott 2016-ban. Az igazán nagy bravúr idén elmaradt, nem tudta megszerezni a második helyet Eb-selejtező csoportjában, de játékban és eredményekben is sikerült előrelépnie.

A Markó Edina vezette női válogatott Cipruson kezdte az évet, ahol nívós nemzetközi tornán készült a tavaszi tétmérkőzésekre. Az itt mutatott teljesítmény már előre jelezte, hogy szép tavasz várhat az együttesre, és az előjelek nem csaltak: áprilisban a horvátok legyőzésével folytattuk az Eb-selejtezős szereplést, majd Oroszországban kis híján sikerült az elmúlt évek legnagyobb bravúrját végrehajtani. A 80. percben (Vágó Fanny, Zeller Dóra és Jakabfi Zsanett találatáva) még 3-1-re vezettünk, de az oroszok egy szigorúan befújt büntetővel feljöttek egy gólra, majd a háromperces hosszabbítás végén begyötörték a döntetlent érő találatot is.

- Ha egy évvel ezelőtt valaki azt mondta volna, hogy Oroszországban a hazaiak örülnek a döntetlennek a végén, akkor azt bárki elfogadta volna, de ezután a mérkőzés után nem tudunk igazán örülni ennek az egy pontnak, mert egy megnyert mérkőzést engedtünk ki a kezünkből. Nagyon csalódottak vagyunk, mert óriási teljesítményt nyújtottunk, győzelmet érdemeltünk volna, de mégsem tudtuk mind a három pontot elhozni Szentpétervárról - mondta a mérkőzés után Markó Edina.

markoedina|Markó Edina bízik benne, hogy az idei Eb-selejtezőkön elmaradt bravúr akár már a vb-selejtezők során elérhető lesz

Önmagában egy oroszországi győzelem még nem ért volna második helyet a válogatott számára, de talán elegendő lendületet és önbizalmat adhatott volna a júniusi, törökországi selejtező előtt ahhoz, hogy 2-1-es vereség helyett győzelemmel zárjunk a csoport leggyengébb csapata ellen, és versenyben maradjunk az Eb-szereplésért.

A nyári Balaton Kupán a külföldön játszó kulcsembereink nélkül nem tudtuk beverekedni magunkat a döntőbe, de az ősz ismét jól sikerült: az olimpiai bajnok német válogatott szoros meccsen csak egy öngóllal tudott 1-0-ra nyerni Gyirmóton.

- A németek elleni mérkőzésen nyújtott teljesítményünkre büszkék lehetünk, hiszen sikerült megnehezítenünk az olimpiai bajnok dolgát, s csak egy peches öngóllal maradtunk alul.Ebből a mérkőzésből az a legfontosabb tanulság, hogy az előttünk álló vb-selejtező sorozatban egyetlen csapattól sem kell tartanunk. Tudjuk, hogy a világranglista első tizenöt helyezettje más dimenziót képvisel, mint ahová mi tartozunk, de bárkivel is sorsolnak össze, úgy mehetünk ki a pályára, hogy lehet pontszerzési esélyünk - fogalmazott Markó Edina az utolsó Eb-selejtező után.

A szövetségi kapitány szavait támasztja alá, hogy az év végéhez közeledve felkészülési meccsen 4-0-ra vertük a nálunk magasabban jegyzett ukránokat Kijevben, az évzárón pedig háromszor is hátrányból felállva nyertünk 4-3-ra a szerbek ellen.

- Reális célokat kell kitűznünk magunk elé, ezért egy esetleges csoportelsőségről nem érdemes beszélni a közelgő vb-selejtezőkön, de, a sorsolás függvényében, a csoport második helyének elérését már megcélozhatjuk. A csapat idén megmutatta, hogy az európai középmezőny elejéhez tartozó ellenfelekkel is képes felvenni a harcot, ezért bízom benne, hogy az a bravúr, ami elmaradt az idei Eb-selejtezőkön, akár már a vb-selejtezők során elérhető lesz - fogalmazott Markó Edina az idényzárást követően, és hozzátette: a csapat óriásit lépett előre az elmúlt évben, köszönhetően annak, hogy tökéletes feltételek mellett dolgozhatott a szakmai stáb, a játékosok pedig vevők voltak a kemény munkára, és mindenkiben munkált a vágy, hogy egyre jobb futballista legyen.

fenyvesievelin|Az olimpiai bajnok németekkel is szoros meccset tudott játszani a válogatott

- Kettős feladatot tűztünk ki magunk elé, az egyik a pályán kívüli építkezés, hogy profibbá, tudatosabbá váljanak a játékosok. Gondolok itt az edzéseken kívüli minőségi életre, a helyes táplálkozásra, a megfelelő életmódra. Szeretném, ha olyan játékosok alkotnák a válogatottat, akik nemzetközi szintű focisták akarnak lenni, és úgy gondolom, ebben jelentős előrelépést értünk el. Ami a szakmai részt illeti, a csapatjátékban egyértelműen fejlődtünk, kialakult a jelenlegi keretre optimalizált játékunk, amiben mindenkinek megvan a saját helye. Több mérkőzésen is sikerült megvalósítanunk, amire képesek vagyunk, szervezettségben óriásit fejlődtünk, elsajátítottuk azokat a védekezési elemeket, amellyel az ellenfelek sebességbeli, fizikális fölényét kompenzáljuk. Előrejátékban ugyanakkor még van hová fejlődnünk, egyelőre nem mindig tudjuk megítélni, mekkora kockázatot vállalhatunk a támadásokban, úgy, hogy a szervezettségünk is megmaradjunk - mondta a válogatott szakvezetője.

A válogatott alapcsapatának több tagja is nívós külföldi bajnokságban szerepelt idén (a BL-győztes Jakabfi Zsanett mellett Csiszár Henrietta, Rácz Zsófia vagy Zeller Dóra is a német Bundesligában edződik), a keret itthon játszó labdarúgói pedig jellemzően a két legnagyobb hazai klubból, a Ferencvárosból és az MTK Hungáriából kerültek ki, miközben az összetartásokon több tehetséges fiatal is megkapta az esélyt, hogy a csapattal készülhessen, és bebizonyíthassa: hamarosan helyet kell neki szorítani a válogatottban.

Így értékelte a női szakág 2016-os évét Török Gábor, az MLSZ elnökségi tagja, a Női Bizottság elnöke:



A női válogatott 2016-os mérkőzései:

2016.11.23. Magyarország-Szerbia 4-3 (felkészülési mérkőzés)
2016.10.19. Ukrajna-Magyarország 0-4 (felkészülési mérkőzés)
2016.09.20. Magyarország-Németország 0-1 (Eb-selejtező)
2016.07.30. Magyarország-Szerbia 0-0 (Balaton Kupa, felkészülési mérkőzés)
2016.07.28. Magyarország-Fehéroroszország 1-4 (Balaton Kupa, felkészülési mérkőzés)
2016.06.06. Törökország-Magyarország 2-1 (Eb-selejtező)
2016.05.31. Magyarország-Bosznia-Hercegovina 0-0 (felkészülési mérkőzés)
2016.04.26. Magyarország-Albánia 6-0 (felkészülési mérkőzés)
2016.04.12. Oroszország-Magyarország 3-3 (Eb-selejtező)
2016.04.08. Magyarország-Horvátország 2-0 (Eb-selejtező)
2016.03.09. Magyarország-Wales 2-1 (Ciprus Kupa, felkészülési mérkőzés)
2016.03.07. Írország-Magyarország 0-1 (Ciprus Kupa, felkészülési mérkőzés)
2016.03.04. Ausztria-Magyarország 2-1 (Ciprus Kupa, felkészülési mérkőzés)
2016.03.02. Magyarország-Olaszország 0-2 (Ciprus Kupa, felkészülési mérkőzés)

Női U17, U19: elitkörtől elitkörig - női utánpótlás-válogatottainkról ide kattintva olvashat bővebben.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I: Folytatódott a Kecskemét sikersorozata
Bajnokságok / Kupák
Pontot rabolt az éllovastól a Szeged, nyert a Vasas és az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nyert a DVSC és az MTK, döntetlen az Üllői úton

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS