Szezonrajt előtt az OTP Bank Liga – körkép a téli felkészülésről

2017. február. 16., 16:56   |    

Szezonrajt előtt az OTP Bank Liga – körkép a téli felkészülésről

Szombaton, a 20. fordulóval kezdetét veszi az OTP Bank Liga tavaszi szezonja. Körképünkben megvizsgáltuk, hogyan készültek a bajnoki szünetben az NB I csapatai.

Videoton FC

A Vidi az első helyen várja a tavaszi rajtot, s ha nem is minden mérkőzésen volt meggyőző a játéka ősszel, keretének erősségével nem volt gond. Ennek megfelelően a fehérváriak nem voltak igazán aktívak az átigazolási időszakban, egyetlen játékost szerződtettek: a 21 éves, kétszeres horvát válogatott Mirko Maricot. Közben távozott a csapattól Feczesin Róbert, Filipe Oliveira és Simon Ádám, de a keret létszámát tekintve így is jól áll a Vidi, amely a felkészülési időszak nagy részét külföldi edzőtáborokban töltötte, megmérkőzött a Zenittel, az Admira Wackerel, a Dinamo Bucurestivel, a Lokomotiv Moszkvával, az FK Krasznodarral, majd itthon a Slovan Bratislavával is.

– Nagyon jó körülmények között készült végig a csapat és kifejezetten erős együttesekkel játszottunk, az NB I színvonalát meghaladó találkozókat, ezt a ritmust kell tartani a bajnokikon is – mondta a vidi.hu-nak Kovács Zoltáns sportigazgató a szezonrajt előtt. – Mérkőzésről-mérkőzésre látható volt a fejlődés, úgy érzem, hogy nem csak csapatként, közösségként is sikerült előre lépnünk. A játékosok hisznek a célokban és egymásban, de fontos megjegyezni, hogy elbizakodottságról szó sincs, nem szabad túlzottan előre nézni, mindig a következő feladatra kell koncentrálni.

Első tavaszi mérkőzés: Videoton FC–Újpest FC, szombat, 15.30

Budapest Honvéd

A Honvéd értékesítette két fontos labdarúgóját, az egyszeres felnőtt válogatott Botka Endrét a Ferencváros, a korábbi U21-es válogatott Prosser Dánielt a Puskás Akadémia vásárolta meg. Az érkezési oldalon a korábbi válogatott játékos, a Paksot elhagyó Laczkó Zsolt nevét találjuk, illetve a Zalaegerszegről megszerzett Villám Balázzsal is számolhat Marco Rossi. A kispestiek 10 napot eltöltöttek Törökországban, hat felkészülési mérkőzésükből csak egyet vesztettek el.

Első tavaszi mérkőzés: MTK Budapest–Budapest Honvéd, szombat, 15.30

Vasas

A téli felkészülési időszakot végig itthon töltő Vasasnál sem volt szükség komolyabb igazolásra, miközben kulcsjátékos nem távozott (Czvitkovics Péter és Osváth Attila nem maradt Angyalföldön, de egyikük sem volt alapember ősszel), a támadósort a Szombathelyről megvásárolt, a góllövőlistán hét találatával előkelő helyet elfoglaló Gaál Bálinttal erősítették meg.

– A felkészülés során pontos terv szerint dolgoztunk, és ehhez választottuk az ellenfeleket is. A céljaink eléréséhez ezt tekintettük a célravezető útnak. Alapvetően természetesen elégedett vagyok, sikerült nagyobb sérülések nélkül teljesíteni a felkészülést. Az edzőmérkőzéseket követően a játékosok olyan állapotban vannak, hogy tétmérkőzéseken jól tudjanak teljesíteni – mondta a rajt előtt Michael Oenning vezetőedző a Vasas hivatalos honlapjának.

Első tavaszi mérkőzés: Vasas–Gyirmót, február 25., szombat, 15.30

vasasvideoton|A Vasas az OTP Bank Liga meglepetéscsapata volt ősszel

Ferencváros

Az élmezőny csapatai közül a Ferencvárosnál volt a legnagyobb mozgás. Cristian Ramirez és Nagy Dominik távozása érzékeny veszteség, ugyanakkor hatan is érkeztek, és mindannyian azonnal bevethető, jó nevű játékosok. A legnagyobb dobás talán Kleinheisler László hazahozatala volt, de a téli mérkőzések alapján az Anzsi Mahacskalától igazolt nigeri válogatott, Amadou Moutari is nagy erőssége lehet a bajnoknak. A válogatottnál is számításba vett Bognár István, valamint Botka Endre ugyancsak jó fogásnak tűnik, míg a német vonalat a védelem bal oldalára igazolt Janek Sternberg és a védekező középpályás Julian Koch erősíti majd tovább.

– Úgy érzem, minőségi változások történtek a csapatban, ez pedig elengedhetetlen a tavaszi szezonunk sikerességéhez. Ezt az öt heti szünetet arra használtuk fel, hogy mindenre felkészüljünk. Azoknak a hibáknak a javításán dolgoztunk, amik az ősszel sűrűn előfordultak. Jó előérzetem van, mert az edzések alapján mind koncentrációban, mind minőségben sokat fejlődtünk – nyilatkozta Thomas Doll még a Honvéd elleni kupamérkőzés előtt csapatáról.

A Fradi a felkészülés során megmérkőzött a Zemplín Michalovcével, a Rapid Wiennel, a Slovan Libereccel, a Sparta Prahával és a Tatran Presovval is, ezeken a meccseken egy győzelem, egy döntetlen és három vereség volt a mérlege.

Első tavaszi mérkőzés: DVSC–Ferencváros, szombat, 18.00

Mezőkövesd-Zsóry FC

A Mezőkövesdnél a legfontosabb változás a szakmai stábban történt. Pintér Attila a másodosztályú Puskás Akadémiához távozott, helyére a legutóbb a szerb U21-es válogatottat irányító Tomiszlav Szivics érkezett a kispadra. Az új szakvezető érkezése után nyolc játékos elhagyta a csapatot, miközben négyen érkezetek: Balogh Béla Gyirmótról, a szerbiai Farkas Dániel a Szpartak Szuboticából, a szlovák Peter Sulek a cseh élvonalból, illetve Lazar Veszelinovics Dél-Koreából.

Öt hét általában nem szokott elég lenni egy új csapat építésére, de mivel az időt nem lehet kitolni, így az maradt nekünk, hogy sírás helyett a lehető legtöbb munkát elvégezzük. Kétségtelen, hogy nagyon nehéz szituáció ez, de igyekezett mindenki százszázalékosan odatenni magát, és azt várjuk, hogy az a munka, amit elvégeztünk, az visszaköszönjön – mondta Tomiszlav Szivics a felkészülésről, amelyben helyet kapott egy ciprusi edzőtábor is.

Első tavaszi mérkőzés: Mezőkövesd-Zsóry–DVTK, szombat, 15.30

Újpest FC

Újpesten nem kellett sokat gondolkodni a csapat erősítésén, miután a FIFA tiltása továbbra is érvényben van, így a klub nem szerződtethetett új játékost. A keret egyetlen távozója Nagy Tibor, aki a DVTK-hoz szerződött. Az újpestiek jó formában kezdték az évet, magabiztos, 4–1-es győzelmet arattak a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében, Zalaegerszegen.

Első tavaszi mérkőzés: Videoton FC–Újpest, szombat, 15.30

Szombathelyi Haladás

A Szombathelyi Swietelsky-Haladás téli felkészülés során hét meccsen három gólt szerzett, ét győzelem mellett egyszer játszott döntetlent, és négyszer kapott ki.

– Kevés gólt szereztünk a felkészülési mérkőzéseken, ezért egy befejező csatárra még mindenképpen szükségünk lenne, de bízom benne, hogy azokban a játékosokban is megtaláljuk a megoldást, akik jelenleg a rendelkezésünkre állnak – mondta Mészöly Géza vezetőedző az M4 Sportreggeli című adásában, aki azt is elmondta, hogy Király Gábor játéka egyelőre kérdéses.

– Még továbbra is bizonytalan, hogy Király Gábor melyik mérkőzésre tér vissza, nem lehet kijelenteni biztosra, hogy a Vasas elleni első bajnokin pályára lép. Németh Márió és Jánvári Gábor térdműtét után lábadozik, valamint Rózsa Dániel sem egészséges még. Ők nagyon hiányoznak jelenleg, valamint Gaál Bálint távozásával is fontos embert veszítettünk. Sajnos Kevin Kurányit nem tudtuk leigazolni, nem vagyunk olyan állapotban, nincsenek jelenleg olyan szponzorok a klub mögött, hogy ezt megtehettük volna. Radónál azonban nem az anyagiak döntöttek, Thomas Doll ugyanis számít a játékosra, ezért nem adja őt kölcsön – értékelte az átigazolási időszakot Mészöly.

A 7 góllal a házi góllövőlistát vezető Gaál Bálint távozása mindenképp nehéz feladat elé állítja a vezetőedzőt, különösen, hogy csatárposztról Sjoerd Ars is távozott a csapatból.

Első tavaszi mérkőzés: Haladás-Újpest, február 25., 15.30

Paksi SE

Csertői Aurél vezetőedző csapata veretlen maradt a téli felkészülés során: 6 győzelem mellett egy döntetlent játszott a csapat, amely három alkalommal gólt sem kapott.

– Jó pályákon, jó körülmények között tudtunk edzeni Telkiben és Törökországban is, amit lehetett, kihoztuk a felkészülési szezonból. Remélem, hogy ez majd játékban is megmutatkozik majd. Csak rajtunk múlik, hogy ezt a ritmus és formát át tudjuk-e menteni a bajnokságra – mondta Csertői Aurél a paksi televíziónak nyilatkozva.

Első tavaszi mérkőzés: Gyirmót FC Győr–Paksi FC, szombat, 15.30

DVTK

A DVTK öt győzelem mellett egy-egy döntetlennel és vereséggel zárta a felkészülést. A csapat életében vélhetően Bognár István távozása jelenti majd a legnagyobb változást, amire reagálnia kell Horváth Ferenc vezetőedzőnek, aki egyébként optimistán várja a szezonnyitót.

– Egy jó csapat ellen fogunk játszani, szerintem a tavalyi év meglepetésalakulata volt a Mezőkövesd. Biztos, hogy nem lesz könnyű dolgunk. Könnyebbséget jelent azonban, hogy mi is ismerjük a pályát, játszottunk már ott több mérkőzést. Nagyon fontos meccs lesz, fontos a jó kezdés, és ez a találkozó a szurkolóink számára is rangadónak minősül. Személyesen is komoly presztízskérdést csinálok belőle, nekem is nagyon fontos a győzelem. Úgy gondolom, hogy készen állunk és meg is fogjuk tudni nyerni a meccset. Győzni megyünk Kövesdre – mondta a DVTK sajtótájékoztatóján Horváth.

A Mezőkövesd elleni szezonnyitón Murtaz Dausvili öt sárga lap, Novothny Soma pedig betegség miatt nem állhat majd a vezetőedző rendelkezésére.

Első tavaszi mérkőzés: Mezőkövesd-Zsóry–DVTK, szombat, 15.30

dvtk|A DVTK borsodi rangadóval kezdi meg a tavaszi szezont

DVSC

A DVSC a portugáliai Carvoeiróban edzőtáborozott január 27. és február 8. között. A téli átigazolási szezonban alaposan kicserélődött a DVSC kerete, Leonel Pontesnek szinte új csapatot kell építenie a tavaszra. A felkészülés során – ha a tartalékcsapat ellen vívott találkozókat nem számítjuk – a Loki két-két győzelem és döntetlen mellett négy vereséget szenvedett, igaz, olyan erős ellenfelekkel csapott össze Leonel Pontes csapata, mint a Djurgarden, az Aarhus vagy a Sahtar Doneck. A bajnoki rajt előtt, csütörtökön szurkolói ankétot tartott a DVSC Futballszervező Zrt. a Nagyerdei Stadionban található Loki Klubban, dr. Róka Géza, a DVSC cégvezetője, Leonel Pontes vezetőedző, valamint a klub téli igazolásai, Ivan Kelava, Osváth Attila, Justin Mengolo, Frank Feltscher, Haris Handzic és Szuk Hjundzsun jelenlétével.

Első tavaszi mérkőzés: DVSC–Ferencváros, szombat, 18.00

MTK Budapest

A téli szünetben edzőváltás volt az MTK-nál: Teodoru Vasziliszt Tamási Zsolt váltotta. A kék-fehérek a hazai felkészülési meccsek mellett a törökországi Belekben tréningeztek, összességében pedig 4 győzelmet arattak 2 döntetlen és 3 vereség mellett. – Nagyon alaposan elemeztük az őszi szezont és egyértelmű, hogy a támadószekción kell javítani, hiszen a védelmünk az ominózus Honvéd elleni meccsen kívül a bajnokság legjobbjai közé tartozott. Ennek fényében gólérzékeny labdarúgókat szerettünk volna igazolni, de szeretnénk előrelépni a labdabirtoklás tekintetében is. A felkészülés alapján azt mondhatom, jó úton haladunk, még akkor is, ha a Vác elleni összecsapás nem sikerült jól. Szerencsére az új szerkezetet könnyen megszokták a játékosok, ráadásul a játékosállományt és a taktikai variációkat nézve is sok lehetőségem van. Mondanom sem kell, hogy a végső cél a bennmaradás, de szeretnénk lépésről lépésre haladni, és első sorban most a Honvéd elleni meccsre koncentrálunk – mondta Tamási Zsolt a klub által szervezett ankéton.

Első tavaszi mérkőzés: MTK Budapest–Budapest Honvéd, szombat, 15.30

Gyirmót FC Győr

A Gyirmót FC háza táján volt a legnagyobb mozgás a téli felkészülési időszakban: tíz futballista távozott, és összesen nyolc érkezett Urbányi István vezetőedző keretébe. A csapat a horvátországi Novigradban készült a bajnoki rajtra, és nem is rosszul: három győzelem és három döntetlen mellett mindössze egy vereséget szenvedett a csapat.

– Elsősorban az a célunk, hogy egységesek legyünk. Ez lesz az alapja annak, hogy a játékosaink a mérkőzéseken ki tudják majd hozni magukból a maximumot – fogalmazta meg a csapat céljait Kiss Máté a klub hivatalos weboldalán.

– A Gyirmót FC Győr jelentősen megerősödött a télen, és így reális az esély arra, hogy bennmaradjon az élvonalban. Én is ezért igazoltam ide és szeretném ebből egyenletes, jó játékkal kivenni a részem – fogadkozott a Videotonból érkezett Simon Ádám a bajnoki rajt előtt.

Első tavaszi mérkőzés: Gyirmót FC Győr–Paksi FC, szombat, 15.30

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal Magyar Kupa – Szerdán kezdődnek a negyeddöntők
Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I – Kezdődnek a rájátszás visszavágói
Bajnokságok / Kupák
Hetvenéves Pásztor József

2024-03-20 12:23:25

Hetvenéves Pásztor József

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS