Magyar Kupa: öt élvonalbeli csapat várja a pénteki sorsolást

2017. március. 02., 16:35   |    

Magyar Kupa: öt élvonalbeli csapat várja a pénteki sorsolást

Pénteken reggel 7.30-tól rendezik a Magyar Kupa negyeddöntőjének sorsolását, melyet az M4 Sport élőben közvetít.

Ahogy a nyolcaddöntő sorsolásánál, úgy a negyeddöntőén sincs kiemelés, a továbbjutás pedig ismét két mérkőzésen dől el. Az OTP Bank Ligából még öt együttes van talpon, mellette két NB II-es és egy harmadosztályú csapat izgulhat a sorsoláson. A forduló hivatalos játéknapjai: március 29. és április 5.

Az alábbi csapatok várják a péntek reggeli sorsolást:

BUDAFOK (NB III): A Prukner László vezette csapat történelmi sikert ért el: több mint 100 éves fennállása során először jutott el a legjobb nyolc közé a Magyar Kupában. A budafokiak immár egyedüli csapatként képviselik az NB III-at, miután a Szentlőrinc és az Érd is búcsúzott a legjobb 16 között. A Budafok a bajnokságban is versenyben van a végső győzelemért, jelenleg mindössze egy pont a hátránya az SZTK mögött (igaz, a szigetszentmiklósiak eggyel kevesebb mérkőzést játszottak).

SWIETELSKY SOPRONI VSE (NB II): A soproniak a Kazincbarcika ellen 2-1-re, a SZEOL SC ellen 3-1-re, a Kaposvári Rákóczi ellen 1-0-ra nyertek, egyaránt idegenben, a nyolcaddöntőben pedig a Csákvárt búcsúztatták 3-2-es összesítéssel. A soproni csapat az utóbbi években kétszer menetelt a mostanihoz hasonló sikerrel, igaz, 8 közé ekkor sem jutott: a 2013–2014-es idényben a Puskás Akadémia még elütötte a nyolcaddöntőtől, 2015 őszén azonban már bejutott a csapat a legjobb tizenhat közé, ahol aztán a Nyíregyháza búcsúztatta. Bár 2005-ben a Matáv Sopron megnyerte a Magyar Kupát, az a klub azóta tönkrement, és nem azonos a jelenlegi soproni egyesülettel.

SZOLNOKI MÁV (NB II): Az NB II-es szolnokiak kupatörténelmében akadnak aranyfejezetek. A negyvenes évek első felében az ország legjobb vidéki csapatai közé tartozó vasutasalakulat 1941-ben meg is nyerte a serleget. A mostani sorozatban eddig csak alacsonyabb osztályú riválisokkal találkoztak, a Monori SE, a Dunaújváros és a negyedik ligás Baktalórántháza után most az NB III-as Szentlőrinc ellen diadalmaskodtak. A Tisza-parti gárda az utóbbi szűk évtizedben több bravúrt is elért a Magyar Kupában, 2009 és 2012 őszén a legjobb tizenhatig jutott, sőt 2015 tavaszán csak a későbbi győztes Ferencváros állította meg az elődöntőben.

MEZŐKÖVESD-ZSÓRY FC (NB I): A Mezőkövesd a Rakamaz ellen 2-0-ra, a Marcaliban 13-0-ra, a REAC ellen pedig 3-1-re nyert az első három körben, a nyolcaddöntőben viszont már élvonalbeli riválissal találkozott: a Gyirmótot úgy sikerült kiütnie, hogy a párharc mindkét meccse döntetlent hozott. Tomiszlav Szivics, a borsodiak télen kinevezett vezetőedzője a megye egy másik csapatával egyszer már eljutott a kupa fináléjába (2014-ben), de ért már el ennél is nagyobb sikert a sorozatban: 2011-ben a Kecskemét vezetőedzőjeként megnyerte a Magyar Kupát.

VASAS FC (NB I): A korábban négyszeres MNK-győztes, 1955-ben, 1973-ban, 1981-ben és 1986-ban diadalmaskodó angyalföldi gárda a Testvériség elleni 4-0-val mutatkozott be a mostani sorozatban, aztán 7-2-re verte a Csornai SE-t, ezt követően 3-2-re győzött a korábban a DVSC-Tevát is búcsúztató, NB III-as ETO ellen. A nyolcaddöntőben kettős győzelemmel búcsúztatta a Dorogot. A bajnokságban remeklő piros-kékek az elmúlt években – még a második vonal szereplőjeként – leginkább a 2012–2013-as kupaszezonban szerepeltek bravúrosan, amikor csak az elődöntőben estek ki a Debreceni VSC-Teva ellen.

DIÓSGYŐRI VTK (NB I): A borsodiak számára a MNK megnyerése jelentette történetük legnagyobb sikerét, 1977-ben, majd 1980-ban, a döntőbe legutóbb 2013-ban jutottak be. Az első négy kupafordulót Horváth Ferenc irányításával vette sikerrel a gárda, de a Cegléd elleni szerdai nyolcaddöntős visszavágó (2-0) másnapján a vezetőedzővel szerződést bontott a miskolci klub. Így egyelőre nem lehet tudni, hogy a negyeddöntőben ki irányítja majd az OTP Bank Ligában a kiesés elkerüléséért küzdő alakulatot.

ÚJPEST FC (NB I): A lila-fehérek az elmúlt években, egyetlen kivétellel, mindig bejutottak a legjobb tizenhat közé, sőt, a 2014-es (az egyesület történetében már a kilencedik) kupagyőzelem mellett 2016-ban döntősök, 2012-ben és 2015-ben elődöntősök voltak. Nebojsa Vignjevics együttese korábban a Felsőzsolcát, majd a Mád FC-t egyaránt 4-0-ra verte, aztán következett az NB II-es Kozármisleny elleni, 120 perces csata után tizenegyesekkel kiharcolt továbbjutás, a nyolcaddöntőben pedig a ZTE-t kettős győzelemmel, 6-1-es összesítéssel búcsúztatta a gárda.

FERENCVÁROS (NB I): A Magyar Kupa történetének legsikeresebb csapata 2016 tavaszán megvédte előző évi elsőségét, s immár huszonkettedik alkalommal hódította el a serleget. Mostani célja nem lehet más, mint hogy megismételje a negyvenes, majd a kilencvenes évek bravúrját, mind a kétszer egymást követően háromszor végzett az élen. A mostani sorozatban már kétszer akadt nagyon nehéz dolga Thomas Doll csapatának, az első fellépésén csupán 1-0-ra verte a BKV Előre együttesét, majd a Koroncó elleni, emlékezetes, 9-0-s diadal után hosszabbításban, Gera Zoltán tizenegyesből lőtt góljával búcsúztatta a Puskás Akadémia gárdáját. Ennél könnyebben búcsúztatta a nyolcaddöntőben a Honvédot: otthon 2-1-re, idegenben 2-0-ra múlta fölül az OTP Bank Liga aktuális vezetőjét.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS