Csányi Sándor bekerült a FIFA vezető testületébe

2017. április. 05., 14:09   |    

Csányi Sándor bekerült a FIFA vezető testületébe

Az UEFA 41., Helsinkiben tartott kongresszusán eldőlt: Csányi Sándor MLSZ-elnök, az UEFA végrehajtó bizottságának tagja bekerült a FIFA vezető testületébe, a FIFA-tanácsba is, így 23 év után ismét lesz magyar tag a világszövetség legfőbb döntéshozó testületében.

A Helsinkiben rendezett UEFA-kongresszuson – többek között – három kiemelt napirendi ponttal foglalkoztak a küldöttek:

– Az UEFA végrehajtó bizottsági tagjainak megválasztása (nyolc tagot, négyéves megbízatással választott a szervezet)
– Aleksander Ceferin UEFA-elnök, és az UEFA végrehajtó bizottságának beszámolója
– A nemzeti szövetségek vezetői döntöttek arról, Európából kiket delegálnak a FIFA vezető testületébe, a FIFA-tanácsba

Személyi kérdésekben is döntött az UEFA

Három személyi kérdésben szavazott az UEFA testülete. Egyrészt nyolc főnek lejárt a mandátuma az UEFA végrehajtó bizottságában, és a helyükre új tisztségviselőket választottak meg a következő négy esztendőre. Ezt követte a FIFA vezető testülete (FIFA Council) európai tagságának kijelölése, két körben. Egy poszt (a korábbi német elnök, Wolfgang Niersbach visszahívása miatt) mindössze két évre szól, négy pozíció pedig a teljes periódusra: négy esztendőre. Ez utóbbi pozíciók egyikére pályázott Csányi Sándor is.

A nemzeti szövetségek döntésének és az UEFA szabályzatának értelmében Csányi Sándor, az MLSZ elnöke sikeres pályázattal került be a FIFA-tanácsba, megbízatása négy évre szól.

A magam részéről mindig is kiemelt hangsúlyt fektettem a nem professzionális labdarúgás, vagyis a Grassrooots-programok támogatására, a női- és az utánpótlásfutball erősítésére, a futsal népszerűsítésére. Bízom benne, hogy a FIFA-tanácsban betöltött tagság segíteni fog abban, hogy mind szakmailag, mind pénzügyileg még nagyobb támogatást kapjanak ezek a területek. A megfelelő befektetések hosszú távon meg tudják alapozni a futball fejlődését és jövőjét, beleértve természetesen a magyar futball szolgálatát is. Fontos, hogy ezekkel a lépésekkel még szélesebbre nőjön a futballcsalád, egyre több támogatóhoz és nézőhöz jussunk el. Emellett nemzetközi szinten is képviselni szeretném a magyar labdarúgásban már megvalósított törekvéseinket, amelyek a fiatal játékosok szerepeltetését, előtérbe helyezését célozzák, akár a külföldi játékosok háttérbe szorításával – mondta az mlsz.hu-nak Csányi Sándor a megválasztását követően.

Az UEFA-kongresszus döntött a jelöltekről

Az érvényben lévő szabályzat alapján a FIFA vezető testületébe az UEFA kongresszusa szavazással választja meg az európai jelölteket, akiket aztán a FIFA iktat majd be a szervezet bahreini kongresszusán 2017. május 11-én.

Csányi Sándor mellett négy másik jelölt pályázott a FIFA-tanács tagságára: Kosztakisz Kocokumnisz (Ciprus), Vitalij Mutko (Oroszország), Dejan Savicevic (Montenegró) és Geir Thorsteinsson (Izland). A FIFA-tanács előzetes vizsgálatnak veti alá a jelölteket, emellett a kandidálóknak formai követelményeknek is meg kell felelnie – többek között csak a nemzeti szövetségek hivatalban lévő elnökei pályázhatnak. A szigorú kritériumrendszernek a pályázók közül sem az izlandi, sem az orosz jelölt nem felelt meg.

Az UEFA és az EU stratégiai partnerek

Az UEFA-kongresszusán az Európai Unió képviseletében beszédet mondott Navracsics Tibor, aki 2014 óta az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. Navracsics hangsúlyozta: az EU és az UEFA törekvései, érdekei közösek, ezért rendkívül fontos a szoros együttműködés, a jó munkakapcsolat.

Az oktatásügy, a szakképzés rendkívül fontos területe mindkét szervezet munkájának, nemcsak a már hivatalban lévő szereplők esetében, hanem a jövő generációi miatt is. A szolidaritás, a nyitottság, a fair-play és az esélyegyenlőség biztosítása rendkívül fontos feladat, különösen az utánpótlásképzés, a Grassroots-programok és fiatal generációk esetében. Az Európai Unió és a futballcsalád minden szereplője azonos feltételeket érdemel a pályán és azon kívül is – jelentette ki a magyar EU-biztos.

Nem szabad félni a változástól

Aleksander Ceferin, az UEFA-elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a világ legsikeresebb versenysorozatait az UEFA rendezi, a szervezet számos kihívással néz szembe, amelyekre meg kell találni a válaszokat.

Ne féljünk, nem félhetünk a reformoktól, a felelősségvállalástól. A szavak ideje lejárt, a tényeké, a tetteké a főszerep. A futball vezetőinek felelősséget kell vállalni a sportág és a jövő kihívásaival szemben, és határozott döntéseket kell hozni, melyek a labdarúgás, a futballcsalád érdekét szolgálják. A szervezet átlátható és tiszta működése elemi érdekünk, az UEFA működése csak példamutató lehet. Nem félhetünk a változástól, bátran szembe kell néznünk a sportág kihívásaival, harcolni az esélyegyenlőségért, a női futball és Grassroots-programok további erősítéséért, a kölcsönös tiszteletért egy szolidáris, toleráns mégis professzionális környezetben – hangsúlyozta Ceferin.

Nagy feladatok várnak a FIFA-tanácsra

A kongresszuson beszédet mondott Gianni Infantino, a FIFA elnöke is.

Nagy munka vár azokra, akik az UEFA képviseletében csatlakoznak a FIFA-tanács tagságához, hiszen a világszervezetnek még az UEFA-nál is több tennivalója akad mind szakmailag, mind emberileg – emelte ki a FIFA-elnök, Csányi Sándor szerepére is utalva.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS