62 éves a válogatottban az osztrák–magyaron debütáló Törőcsik

2017. május. 01., 02:42   |    

62 éves a válogatottban az osztrák–magyaron debütáló Törőcsik

Törőcsik András május 1-jén ünnepli 62. születésnapját. 1976-ban debütált a magyar válogatottban, az osztrák–magyar összecsapáson, amely Nyilasi Tibor kommentálásával teljes egészében megtekinthető az MLSZ TV Archív csatornáján.

A magyar válogatott 1976-ban tíz hivatalos mérkőzésen lépett pályára, és végig veretlen maradt. Egy bécsi fellépéssel zárta a sorozatot, október 13-án barátságos mérkőzésen Ausztria ellen játszott. Nyilasi Tibor két gólt szerzett a találkozón, amely az ő kommentálásával megtekinthető az MLSZ TV Archív csatornáján.

Nem készült jó hangulatban a magyar válogatott 1976. október 13-án az osztrákok elleni barátságos mérkőzésre, mert négy nappal korábban csalódást okozott Athénban. Legalábbis a honi sajtó komoly kritikákkal illette a csapatot, amely csak egy kései Kereki Zoltán fejesgóllal mentette 1–1-re az 1978-as világbajnokságért játszott sorozat első selejtezőjét. A fanyalgás érthető volt, hiszen a magyar együttes az 1970-es és az 1974-es vb-re sem kvalifikálta magát, és Athénban azonnal lépéshátrányba került a csoport harmadik tagjával, Szovjetunióval szemben.

Baróti Lajos szövetségi kapitány nem esett kétségbe, Bécsben megtette azt, amit már Athénban fontolgatott: újoncot avatott, és a kezdőcsapatba jelölte az Újpesti Dózsa 21 éves játékosát, Törőcsik Andrást. Ausztria ellen a Kovács L. – Nagy III (Török P.), Bálint, Kereki, Tóth J. – Nyilasi (Rab), Ebedli, Pintér – Pusztai, Törőcsik, Magyar összeállítású gárda szerepelt a Práterben, és parádés teljesítményt nyújtott.

Nyilasi Tibor az első hét percben két góllal jelezte, hogy megőrizte pazar formáját. Tudniillik az osztrákok és a görögök elleni meccsek előtti hétvégén az Újpest kapuját is bevette a Ferencváros tagjaként. A Népstadionban 72 ezer néző figyelte a rangadót, amelyen Pusztai duplázott, a Fradi 3-0-ra nyert. Ezek után az sem volt véletlen, hogy az osztrákok ellen az FTC játékosai voltak „túlsúlyban”, Baróti öt futballistát (Bálint, Nyilasi, Ebedli, Pusztai, Magyar) küldött pályára kezdőként a zöld-fehérektől, ráadásként pedig Rabot is bevetette a szünetben.

Bécsben a korszak egyik legendás osztrák játékosa, Hans Krankl tartotta a lépést Nyilasival, ő is két gólt szerzett, ám Kereki Zoltán duplájára már nem érkezett válasza. A magyar válogatott 4–2-re nyert, és két nagyszerű sikerrel foglalta keretbe 1976-ot, az év ugyanis március 27-én Argentína legyőzésével indult. A Népstadionban Nyilasi és Fazekas góljával 2–0-ra nyertünk egy olyan válogatott ellen, amelyben hét későbbi 1978-as (Olguin, Tarantini, Gallego, Killer, Ardiles, Kempes, Luque), és két 1986-os (Bochini, Trobbiani) világbajnok lépett pályára.

A folytatás is eredményes volt, a csapat 1977-ben feledtette az athéni döntetlent: egy évvel a görögországi 1–1-et követően interkontinentális világbajnoki-selejtezőn 6–0-ra verte Bolíviát a Népstadionban, és gyakorlatilag már az első meccsen kvalifikálta magát a vb-re. Baróti ifjú sztárjai, Nyilasi és Törőcsik szerezték a meccs első két találatát.



Törőcsik András 12 évesen a BVSC-ben kezdte a labdarúgást. Tehetségére hamar felfigyeltek, és 1974-ben leigazolta az Újpesti Dózsa. Itt háromszoros magyar bajnok és kupagyőztes lett. Az 1983/1984-es Kupagyőztesek Európa-kupája szezonban a negyeddöntőig jutottak, ahol csak az előző évi győztes, skót Aberdeennel szemben maradtak alul. 1985/1986-os idényben a francia Montpellier csapatában játszott, majd későbbi hazatérése után, 1987 tavaszán előbb a Bp. Honvédhoz igazolt. Igaz, ott egyetlen mérkőzésen sem lépett pályára, ezután előbb a másodosztályú Bp. Volán, majd az első osztályban szereplő, Verebes-féle MTK-VM játékosa lett, azonban utóbbi klubjában a második meccsen, a Tatabánya elleni összecsapáson lesérült, és többször nem is lépett pályára az NB I-ben.

A válogatottban 1976 és 1984 között 45 alkalommal szerepelt a válogatottban és 12 gólt szerzett. Részt vett az argentínai és spanyolországi világbajnokságon.

Törőcsik András cselezése, helyzetfelismerése, ritmusváltásai és robbanékonysága nemzetközi szinten is kiugró volt. Többször került fel a France Football Aranylabda-szavazásának listájára (legjobb eredménye 9. hely), éveken keresztül volt Magyarország és klubcsapata, az Újpesti Dózsa egyik legnépszerűbb labdarúgója. Egyéni megoldásait, fifikás trükkjeit pályafutása befejezése után is emlegetik a szurkolók. Virtuóz játéka kapcsán született a legendás „Táncolj, Törő!” rigmus.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS