U17: A franciáknál is keményebbek lesznek szombaton a skótok

2017. május. 05., 09:43   |    

U17: A franciáknál is keményebbek lesznek szombaton a skótok

U17-es válogatottunkra újabb fontos mérkőzés vár a horvátországi korosztályos Európa-bajnokságon: szombaton 16.00 órakor a skótok ellen lép pályára a zágrábi Lucko-stadionban.

Fiataljaink nem kis bravúrt hajtottak végre azzal, hogy 3-2-re legyőzték az Európa-bajnokság egyik esélyeseként számon tartott franciákat, de Szélesi Zoltán szövetségi edző már a mérkőzés után kiemelte: hiba lenne azt gondolni, hogy innentől sétagalopp lesz a csoportból való továbbjutás kiharcolása, mert a skótok és a feröeriek ellen is nehéz meccs vár ránk. Az U17-es válogatott tagjai a skótok elleni mérkőzés előtt ezért több értelemben is elsüthették egymás között a "földön kell maradnunk" kifejezést: az átvitt értelmezés szerint nem szabad elszállni a franciák bravúros legyőzése után, másrészt pedig a levegőben nagyon erős skótok ellen a lapos, sokpasszos játékkal lehet a legnagyobb esélyünk a sikerre.

- A franciák elleni mérkőzés óta a regenerációról szólnak a napjaink, ami azért is kulcsfontosságú, mert a franciák ellen hatalmas munkát végzett a csapat - mondta az mlsz.hu-nak Szélesi Zoltán. - A mérési adatok azt mutatják, hogy mind futómennyiségben, mind a sprintek számában új rekordot ért el a válogatott, a pályára lépő játékosok mindegyike magasan az átlag fölött teljesített ezekben a mutatókban. Voltak, akik emiatt jobban elfáradtak a mérkőzésen, ezért egy-két poszton várhatóan frissítünk majd a kezdőcsapaton, de jelentős változásokat nem tervezek a skótok elleni összecsapásra. Alaposan kielemeztük a skót válogatottat, ellenfelünk remek játékosokkal rendelkezik, akik nemzetközileg magasan jegyzett klubokban szerepelnek. Más stílust képvisel a csapatuk, mint a francia együttes, bizonyos szempontból nehezebb dolgunk lesz, mert a britek kimondottan keresik a párharcokat, és keményen kihasználják fizikális fölényüket, ezért úgy érzem, a játékosaimnak jobban fog fájni ez az összecsapás, mint a franciák elleni. A levegőben jók, ezt igyekeznek is kihasználni, emellett nem vállalnak fölösleges rizikót, a biztonságot tartják elsősorban szem előtt. Az elemzések során láttunk azért támadható felületet is a játékukban, ezeket próbáljuk meg kihasználni szombaton.

A skót csapat a feröeriek kétgólos legyőzésével kezdte meg szereplését az Eb-n, s bár a két gólt a második félidő derekán szerezte, a 10-0-ás szögletarány és a 20-1-es kapura lövési arány jól mutatja, mekkora fölényben játszott a találkozón. Még egy érdekes információ, mennyire erős csapatuk van a skótoknak: az Eb-re vezető úton hat meccsen hat győzelem volt a mérlegük, a selejtezők során legyőzték a portugálokat, a szerbeket és a svájciakat is, eddigi hét tétmeccsükön egyetlen gólt kaptak (ez a legjobb mutató a teljes európai mezőnyben), miközben 18-at szereztek.

- A franciák legyőzése jót tett a csapaton belüli hangulatnak, de mindenki profin kezeli a helyzetet, és ugyanolyan hozzáállással készülünk a folytatásra, mint a torna előtt - mondta az mlsz.hu-nak Schön Szabolcs, a mieink támadó középpályása. - A franciák elleni meccs sokat kivett belőlünk, a keretből nem mindenki szokott még hozzá az ilyen nagy iramú mérkőzésekhez. A nyitómeccs utolsó tíz-tizenöt perce már többeknek sem esett jól, az utolsó percekben nálem is előjöttek az izomgörcsök. A két mérkőzés közötti három napot a regenerációra használjuk ki, biztos vagyok benne, hogy a skótok elleni meccsre mindenki készen áll majd a várható nagy csatára.

DSC_0480|

A magyar és a skót korosztályos csapat tavaly júliusban, a Telki Kupán mérte össze erejét, akkor a mieink 5-1-re nyerni tudtak. Abban az együttesben a mostani kulcsjátékosaink jelentős része (Ásványi Balázs, Opavszky Balázs, Csonka András, Szoboszlai Dominik, Schön Szabolcs, Csoboth Kevin, Bencze Márk) pályára lépett, Bencze, Schön és Csoboth gólt is tudott szerezni. Abból a mérkőzésben azonban nem szabad kiindulni, mert akkor tényleg minden sikerült a mieinknek az ellenfél kapuja előtt, a skótok kerete ráadásul jelentősen megváltozott az elmúlt egy évben.

- A Telki Kupán lejátszott mérkőzésen az összes helyzetünket belőttük, nem volt akkora különbség a két csapat között, mint amit az eredmény mutat - tette hozzá Schön Szabolcs. - A skótok játékstílusát azonban megtapasztalhattuk, azon a mérkőzésen sok íveléssel játszottak, a levegőben próbáltak megverni bennünket. Egész más játékot várok tőlük, mint amit a franciáktól láttunk: kevesebb passzra és mélységi beindulásra lehet számítani, viszont több lesz a kemény párharc a mezőnyben. Fontos, hogy ismét győzelemre játsszunk, nem szabad úgy kimenni a pályára, hogy nekünk már a döntetlen is elég ezen a meccsen, inkább az motivál bennünket, hogy egy újabb sikerrel máris biztossá válna az első helyünk a csoportban.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I: Folytatódott a Kecskemét sikersorozata
Bajnokságok / Kupák
Pontot rabolt az éllovastól a Szeged, nyert a Vasas és az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nyert a DVSC és az MTK, döntetlen az Üllői úton

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS