U17-es Eb-csoportkör: rekordok után, újdonságok előtt

2017. május. 11., 18:41   |    

U17-es Eb-csoportkör: rekordok után, újdonságok előtt

Több rekordot is hozott az U17-es férfi Európa-bajnokság csoportköre, amelyből a magyar válogatott első alkalommal kvalifikálta magát az egyenes kieséses szakaszba. Az IFAB új rendszere is tesztelésre kerülhet, amennyiben valamely negyeddöntős párharc eljut a tizenegyespárbajig.

Ami az U17-es Európa-bajnokságok rekordjainak megdöntését illeti, a francia és a német válogatott emelkedik ki az Eb mezőnyéből.

A német válogatott és a Hamburger SV csatára, Jann-Fiete Arp mindössze 13 perc alatt szerzett mesterhármast csapata nyitómeccsén, a Bosznia-Herecegovina elleni 5–0-s győzelem alkalmával. A támadó az 50., az 51., és a 62. percben volt eredményes, és ezzel átadta a múltnak a dán Morten Rasmussen rekordját, aki 2002-ben Finnország ellen 14 perc alatt triplázott.

Jann-Fiete Arp összességében már hat gólnál, és két mesterhármasnál jár a tornán, és ezzel megvan az esélye, hogy megdöntse az UEFA égisze alatt rendezett tornák gólrekordját, de a versenyfutásban még nála is jobban áll a francia Amine Gouiri, hiszen a Lyon játékosa már hét gólt szerzett a tornán, és ezzel egy gólra megközelítette az érvényben lévő gólrekordot, melyet a szintén francia Odsonne Edouard állított fel két éve 8 góllal, Bulgáriában.

Gólkirály| Amine Gouiri Feröer ellen tudott triplázni, miközben a francia válogatott 7–0-ra verte ellenfelét – a csapat ezzel a tornák történetének legnagyobb arányú győzelmét aratta (a rekordot pár nappal később beállította Németország). A gólzáporral együtt a francia csapat csak a harmadik csoportkörben, a skótok ellen az utolsó percben szerzett – szintén Gouiri-góllal – harcolta ki a B csoport második helyét a magyar válogatott mögött.

Mely csapat lőtte a legtöbb gólt a csoportkörben?

Visszatérve a németekhez és a rekordokhoz: amíg Arpnak megvan az esélye az egyéni gólrekord elérésére, addig csapatszinten Németország már csúcsot döntött. A C csoport élén végzett válogatott összesen 15 gólt szerzett Írország (7–0), Szerbia (3–1) és Bosznia (5–0) ellen, ilyen teljesítményre korábban nem volt példa az U17-es Eb-k történetében.

Ami a csoportkör legjobb gólszerzőit illeti, a fentiek tükrében nem meglepő, hogy a német és a francia válogatott szerezte a legtöbb találatot, a képzeletbeli dobogó alsó fokán az angolok állnak, őket pedig a magyar és a török csapat követi egyaránt 8-8 góllal, megelőzve a hétgólos spanyolokat.

Gól| Ami a gólkülönbséget illeti, ott a magyar válogatott már egyedül foglalja el a negyedik helyet (+5), megelőzve a törököket és a spanyolokat (+3).

Az Eb csoportköre egyébként összesen 82 gólt hozott. Ami a gólok eloszlását illeti, érdekes, hogy a csoportkör során a legtöbb találat a meccsek első 15 percében esett (17), és míg az első félidő hosszabbítása egy gólt sem hozott, addig a meccs végi hosszabbításban ötször is betaláltak a csapatok.

A gólok perceken belüli eloszlása a mérkőzéseken a csoportkör során:

Gólpercek| Mely csapat próbálkozott a legtöbbször a gólszerzéssel?

A gólszerzési kísérletek tekintetében hasonló a sorrend az országok között a csoportmeccseket nézve. A legtöbbször a franciák próbálkoztak gólszerzéssel, egészen pontosan 70 alkalommal a csoportban lejátszott 240 játékperc során, amivel kiemelkednek a mezőnyből, ám ha a pontosságot is nézzük, már nem ilyen rózsás a helyzetük.

U17 lövések| A Szélesi Zoltán vezette magyar válogatott ebben az összehasonlításban is a legjobbak között van, ám a statisztikából az is látszik, hogy a támadások pontos befejezése még csiszolható:: 40 kísérletből 16-szor találtuk el a kaput. A mieink következő ellenfele, a török válogatott a 9. helyet foglalja el a kapura lövéseket illetően.

Az Eb-negyeddöntők programja:

Péntek
1-es számú negyeddöntő: Spanyolország–Franciaország (17:45, Varazdin)
2-es számú negyeddöntő: Magyarország–Törökország (12:00, Stadion Radnik, Velika Gorica)

Szombat
3-as számú negyeddöntő: Németország–Hollandia (17:45, Zapresic)
4-es számú negyeddöntő: Anglia–Írország (12:00, Velika Gorica)

A magyar válogatott mérkőzését az M4 Sport élőben közvetíti.

IFAB| Amennyiben bármely negyeddöntős összecsapás eljutna a tizenegyespárbajig, úgy tesztelésre kerül az IFAB új rendszere.

Az eddigi, érvényben lévő gyakorlat szerint a csapatok felváltva, vagyis ABAB-sorrendben végzik el a büntetőket.

Az új rendszer a következőképp alakul:
• 1. rúgó: A csapat – 2. rúgó: B csapat
• 3. rúgó: B csapat – 4. rúgó: A csapat
• 5. rúgó: A csapat – 6. rúgó: B csapat
• 7. rúgó: B csapat – 8. rúgó: A csapat
• 9. rúgó: A csapat – 10. rúgó: B csapat

Ha még mindig nem dől el a párharc:
• 11. rúgó: B csapat – 12. rúgó: A csapat

És ha még mindig folytatni kell:
• 13. rúgó: A csapat – 14. rúgó: B csapat

és így tovább.

Az IFAB, vagyis az International Football Association Board, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) Szabályalkotó Testülete.

Tagjai: az Angol Labdarúgó-szövetség (FA), a Skót labdarúgó-szövetség (SFA), a Walesi Labdarúgó-szövetség (FAW), az Ír Labdarúgó-szövetség (IFA), valamint a FIFA. Mindegyik tag négy küldöttel képviseltetheti magát, a tagok egy szavazattal, a FIFA négy szavazattal rendelkezik. A szabályváltozáshoz hat szavazatra van szükség. A FIFA jóváhagyása nélkülözhetetlen bármilyen IFAB döntéshez, de a FIFA sem tudja egyedül megváltoztatni a szabályokat.

A testület célja a tagszövetségeinek közgyűlése vagy megfelelő testülete által előterjesztett szabálymódosítási javaslatok, illetve a labdarúgást érintő egyéb kérdések megvitatása és eldöntése. Jelen esetben az IFAB azért döntött az érvényben lévő, a meccs végi büntetőpárbajra vonatkozó szabályok esetleges megváltoztatása és tesztelése mellett, mert egyre több statisztika és kutatási eredmény támasztja alá, hogy előnyben van az a csapat, amely megkezdi a tizenegyespárharcot.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS