U17: Nem sikerült az Eb-elődöntőbe jutás

2017. május. 12., 13:51   |    

U17: Nem sikerült az Eb-elődöntőbe jutás

A magyar férfi U21-es válogatott Törökország ellen lépett pályára a horvátországi Eb negyeddöntőjében, és bár valamivel jobban játszott ellenfelénél, a törökök 1–0-ra megnyerték a mérkőzést egy számunkra szerencsétlen öngóllal. A magyar válogatott – a további negyeddöntők eredményeitől is függően – várhatóan az ötödik helyért léphet pályára legközelebb, aminek a megszerzése még vb-kvalifikációt ér.

Magyar U17-es válogatott korábban még sosem jutott el a korosztályos Eb egyenes kieséses szakaszába, de 2017-ben ez a B csoport megnyerésével sikerült a franciákat, a skótokat és a Feröer-szigeteket megelőzve.

A negyeddöntők során azzal a török válogatottal találkozott a csapat, amely a tornán a spanyolokkal játszotta első meccsét, és alig 11 perc alatt kétgólos előnyre tett szert, ám a spanyolok még az első félidőben egyenlítettek, és a hajrában meg is fordították a meccset (2–3). A második meccsen a törökök lelépték a házigazda horvátokat (4–1), az utolsó körben pedig Babacan hajrában szerzett találatával legyőzték, egyben a tornáról is búcsúztatták az olasz csapatot (2–1), és az A csoport második helyén zártak.

A magyar és a török válogatott az Eb-negyeddöntőt megelőzően éppen a torna kezdete előtt néhány nappal csapott össze felkészülési mérkőzésen Telkiben, akkor 0–0 lett az eredmény.

Az első félidő

A pénteki, Velika Goricán játszott Eb-negyeddöntő 12 órakor kezdődött. A mérkőzés elején a magyar csapat lépett fel támadólag, többet birtokoltuk a labdát, és több lehetőségig is eljutott a csapat, de igazi helyzetet nem sikerült kialakítani a masszív török csapat ellen. A legnagyobb lehetőség Torvund előtt adódott, aki egy hosszú kiugratás után versenyt futott a török középső védővel, aki végül a kapu torkában becsúszva szögletre tudott menteni.

Az első 15 perc magyar támadásai után kiegyenlítődtek az erőviszonyok, és főként a pálya közepén folyt a játék, de Ásványi kapuja egyszer sem került veszélybe.

DSC_2054|
Egészen a 20. percig, amikor egy török szöglet után csak röviden sikerült felszabadítani, Adigüzel elvitte a labdát Szoboszlai mellett, betört a tizenhatosra, majd jobbról lőtt, a kapu előtt keresztben érkező labda pedig a menteni igyekvő Csonka Andrásról a kapuba került (0–1). A semmiből jött gól megfogta kissé a válogatottat, a kellemetlen stílusban futballozó, párharcokat erőltető törökök a magyar térfélen tudták tartani a labdát, de a félidő végére ismét kiegyenlítődött a játék.

A második félidő

A második félidőt ugyanolyan lendülettel kezdte a magyar csapat, mint az elsőt. Rögtön Szoboszlai harcolt ki szabadrúgást a tizenhatos sarkánál, maga állt a labda mögé, de a sorfalat találta el. Nem sokkal később egy gyors kontra végén Csoboth ment el a bal oldalon, megverte a védőjét, majd a földre került, de a játékvezető nem ítélt büntetőt.

Az 54. percben Schön csinált szép cselt a tizenhatos vonalánál, a szabálytalanságot követően a játékvezető szabadrúgásnak ítélte meg a helyzetet. Szerető állt a labda mögé, de a bal felső sarokba tartó csavarását bravúrral hárította Berke Özer kapus.

DSC_2126|
A 63. percben egy jobb oldali szögletet követően alakult ki magyar lehetőség, a kapus alászaladt a labdának, de a védők tisztázni tudtak, mielőtt sikerült volna kapura tenni a lepattanót. Három perccel később Torvund tört be a tizenhatosra, ám az utolsó pillanatban egy becsúszással megállították. A meccs ezen szakaszában a magyar csapat sokkal kezdeményezőbben játszott, többet birtokolta a labdát, a törökök pedig az előre vágott labdákban bízva kontráztak, néha veszélyesen. Eközben a litván Donatas Rumsas játékvezető a kispadról a lelátóra küldte Szélesi Zoltánt.

A mérkőzés hajrájában nehezen alakult ki folyamatos játék, a törökök elsősorban a játék tördelésére és az időhúzásra koncentráltak, a magyar támadásoknál pedig többször is az utolsó passz hiányzott, sok volt az apró pontatlanság. Az utolsó percekben a csereként beálló Tímári Norman előtt adódott ziccer Bencze lekészítése után, de jobb oldalról, 12 méterről a kapusba lőtt, a túloldalon pedig Ásványinak kellett bravúrral védenie egy megpattanó átlövést. A válogatott az utolsó percig harcolt az egyenlítésért, de végül fizikai fölényüknek köszönhetően a törökök megőrizték az előnyüket a legjobbjától ezúttal kissé elmaradó magyar csapat ellen. A helyszínen lévő magyar szurkolók ennek ellenére tapssal, és hangos buzdítással köszönték meg a csapatnak az utolsó percig tartó küzdelmet.

Csak az eredmény miatt lehetünk csalódottak. Ugyanakkor örülök neki, hogy a csapat az egész Eb-n, így a törökök ellen is bizonyította, hogy felveszi a versenyt a legjobb európai válogatottakkal is. Nagyon fontos versenytapasztalatokat szereztünk a tornán, a negyeddöntőben pedig kis dolgok döntöttek. Mindkét válogatottnak megvoltak a lehetőségei, a törökök végül egy szerencsétlen öngóllal megnyerték a meccset. Nincs idő, és nem is szeretnénk ezen rágódni, most a regeneráció, a csapat fizikai és mentális felkészítése a legfontosabb, hiszen várhatóan pályára lépünk az 5. helyért, ami szintén nagyon fontos összecsapás lesz. Ami a játékvezetőt illeti: nem rá, magamra voltam dühös az adott szituációban, amikor elküldött a kispadról, de ezen nem múlt semmi, a segítőim pontosan tudták, mit kell tenni a hátralévő időben – értékelte a mérkőzést Szélesi Zoltán szövetségi edző.

Magyarország–Törökország 0–1 (0–1)
Gól: Csonka (öngól, 20.)

Magyarország: Ásványi Balázs – Kovács Krisztián, Opavszky Balázs, Mocsi Attila, Majnovics Martin, Bencze Márk, Szoboszlai Dominik, Csonka András (Csoboth Kevin a szünetben), Szerető Krisztofer, Schön Szabolcs (Kiss Tamás 64.), Torvund Alexander (Tímári Norman 71.)

DSC_2152|
A magyar válogatott további szereplésének sorsa attól függ, hogyan alakulnak a további negyeddöntők. Jó teljesítményének köszönhetően a válogatottunk csak abban az esetben nem játszhat a vb-szereplést érő 5. helyért, ha Anglia és Németország is vereséget szenved ellenfelével szemben.

Az UEFA a torna korábbi eredményei alapján állapítja meg, hogy a negyeddöntő vesztes csapatai közül mely két válogatott játszhat egymás ellen a torna ötödik helyéért. A két csapat kijelöléséről az Eb-csoportmeccsek eredményei (helyezés, gólkülönbség, több lőtt gól), a negyeddöntő eredménye (pontszerzés, gólkülönbség, lőtt gól), a sárga és piros lapok száma, az UEFA-koefficiens, és végső esetben sorsolás dönt.

További negyeddöntők

Május 12.
Franciaország–Spanyolország

Május 13.
Németország–Hollandia
Anglia–Írország

A mérkőzés galériája itt tekinthető meg.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS