U17: Az utolsó percig küzdött, de kikapott a válogatott Franciaországtól

2017. május. 16., 13:57   |    

U17: Az utolsó percig küzdött, de kikapott a válogatott Franciaországtól

A magyar férfi U17-es válogatott Franciaország ellen lépett pályára a horvátországi korosztályos Európa-bajnokságon a torna 5. helyéért, és az ezzel járó vb-szereplésért. Szélesi Zoltán csapata végig egyenrangú félként küzdött a franciákkal, mindent megtett az egyenlítésért, ám 1–0-s vereséget szenvedett.

A magyar válogatottban az 5. helyért vívott találkozón sárga lapos eltiltása miatt nem léphetett pályára az alapembernek számító Szoboszlai, Majnovics, Csonka hármas, és az UEFA döntése alapján Szélesi Zoltán szövetségi edző sem ülhetett le a kispadra, helyette Belvon Attila irányította a csapatot.

A csoportmeccshez képest – melyen a magyar válogatott 3–2-es győzelmet aratott – a francia oldalon is három helyen változott a kezdő, elsősorban a védelem, így például Fofana került a kapuba.

Bátran, megilletődöttség nélkül kezdte a magyar csapat a meccset, Bencze Márk már az első percben megpróbálkozott egy kapura lövéssel, de néhány métert tévesztett.

Az első negyed órában kiegyenlített mezőnyjáték folyt a pályán enyhe francia labdabirtoklási fölénnyel, de nagy helyzet nem alakult ki, egészen a 16. percig, amikor Caqueret ment el a bal oldalon egy eladott labda után, egészen az ötösig nyargalt, de lövését szögletre mentette Ásványi. A bal oldali szöglet rendkívül veszélyesen kanyarodott középre, Bianda emelkedett a legmagasabbra, de a bal kapufa mellé csúsztatott.

A félidő felénél a játékvezető ivószünetet rendelt el a nagy meleg miatt – a találkozó délben kezdődött.

DSC_2508|Az első félidő legnagyobb magyar lehetőségét Szerető alakította ki
A szünet után francia kapura lövéssel folytatódott a játék, Gomes bombázott a kapu fölé, de nem sokkal később ellenfelünk megszerezte a vezetést: Flips vezette be a labdát a jobb oldalon a tizenhatoson belülre, majd a középen érkező Amine Gouiri elé tálalt, aki 14 méterről laposan a bal alsó sarokba lőtt (0–1) – ezzel a francia támadó a 8. gólját szerezte a tornán, ami rekordbeállítás az UEFA-utánpótlástornák történetében. A kapott gól után rögtön megpróbált egyenlíteni a magyar csapat, rövid ideig sikerült is nyomás alá helyezni az ellenfelet, de az utolsó passzok nem sikerült, jól védekeztek a franciák.

A 33. percben viszont hatalmas ziccert hibáztunk: Szerető ment el a jobb oldalon, centerezésére Torvund érkezett az ötösön, de nem találta el a labdát. A félidő végére a magyar csapat átvette az irányítást, többet birtokolta a labdát az ellenfél térfelén, míg a franciák kontrákra rendezkedtek be. A félidő utolsó percében Csoboth előtt adódott helyzet, de a védők az utolsó pillanatban szerelni tudták a tizenhatosra betörő játékost, majd a fordulás előtt Gouiri fejelt a jobb felső sarokra, de Ásványi szép vetődéssel hárított, és ezzel véget is ért az első félidő.

DSC_2482|A francia válogatott fizikai fölénye gyakran megmutatkozott a párharcokban
A második félidőre átállt kétcsatáros játékra a magyar csapat, és támadásban is maradt a válogatott. A franciák ritkán jöttek át a mi térfelünkre, jóval többet birtokoltuk a labdát, és irányítottuk a mérkőzést. Az 51. percben Schön szépen húzott el a bal oldalon, megverte az emberét, majd betört a tizenhatosra, és a hosszú sarkot vette célba, de másfél métert tévedett – újabb egyenlítési lehetőség maradt ki. A túloldalon Flips rohant el a jobb oldalon egy középpályás labdaszerzés után, de lövését Ásványi védte. Később szögletből veszélyeztettek a franciák, Tchouaemi hulló fejese a felső lécet is érintve hagyta el a játékteret, majd újabb ivószünet következett a 60. percben.

Három perccel később Torvund tett be fejjel egy labdát a védelem mögé, Schön fordult volna vele kapura, de a francia védők szorításában elesett – a görög Papapetrou játékvezető nem ítélt semmit. A mérkőzés hajrájához közeledve a francia válogatott kijött a szorításból, és egyre több támadást vezetett a némileg fáradó magyar válogatott ellen. Ebben annak is szerepe volt, hogy a cserékkel egyre támadóbb felállása lett a magyar csapatnak, amely mindent egy lapra feltéve küzdött az egyenlítésért.

A rendes játékidő utolsó percében Bencze küldött kapura egy életerős lövést húsz méterről, ám Fofana kapus a helyén volt. A magyar válogatott a hosszabbításban beszorította ellenfelét, de komoly helyzetet nem sikerült kialakítania, és végül a franciák megőrizték az egygólos előnyüket, így ők jutottak ki az indiai U17-es világbajnokságra, ám ennek ellenére a magyar csapat minden elismerést megérdemel mind a playoff-meccsen mutatott játékáért, mind a tornán nyújtott összteljesítményéért.

Ez az alázat, ez az akarat, amit a csapat mutatott a franciák ellen, minden dicséretet megérdemel, a szememben a srácok győztesként hagyták el a játékteret. Nemcsak ma, de a torna során minden mérkőzésen megmutattuk, hogy hol járunk az európai elithez képest, és az eredmények, valamint a játék képe is azt igazolta, hogy nagyon közel, jó úton. Az elért eredmény egy hosszú folyamat gyümölcse, a játékosok és a stáb együtt, igazi családként küzdött, mindenki aktív részese a sikernek. Ezek után csak egy dolgom maradt, hogy egyesével gratuláljak minden játékosomnak, és a szakmai stáb tagjainak – értékelte a mérkőzést és az egész Európa-bajnokságot Széles Zoltán szövetségi edző.

Magyarország–Franciaország 0–1 (0–1)
Gól: Gouiri (26.)

Magyarország: Ásványi Balázs – Opavszky Balázs, Mocsi Attila (Timári Norman 69.), Bolla Gergő (Kiss Tamás 52.), Arday Dominik, Kovács Krisztián, Bencze Márk, Szerető Krisztofer, Schön Szabolcs, Csoboth Kevin (Szendrei Norbert a félidőben), Torvund Alexander.

A mérkőzés galériája a képre kattintva tekinthető meg:


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I: Folytatódott a Kecskemét sikersorozata
Bajnokságok / Kupák
Pontot rabolt az éllovastól a Szeged, nyert a Vasas és az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nyert a DVSC és az MTK, döntetlen az Üllői úton

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS