Juhász Anita: tovább kell építeni a női labdarúgást

2017. július. 24., 12:11   |    

Juhász Anita: tovább kell építeni a női labdarúgást

A női futball fejlődése érdekében a jövőben Juhász Anita hangolja össze az MLSZ-ben a területet érintő feladatokat. Célja a Bozsik-program női alrendszerének elindítása, és a női labdarúgás népszerűségének növelése.

Két részre kell bontani a női futball területén végbemenő fejlesztéseket: létszámnövelés és minőségi képzés – kezdte az mlsz.hu-nak nyilatkozva a győri Fehér Miklós Adakémia elindításában, és az ottani női szakosztály kibontakozásában jelentős szerepet vállaló szakember.

Egyrészt a női bizottság iránymutatása alapján továbbra is fontos, hogy a lehető legtöbb érdeklődő kislányt bevonjuk, hiszen ők adják az alapot. Másrészt fel kell építenünk azt a rendszert, amely garantálja a minőségi képzést is. Fontos, hogy mindvégig figyeljünk a sajátosságokra, az emberi tényezőre is. Például a Veszprémi Kiemelt Központban most indult be a női futball, itt azonnal nem várható el, hogy rendelkezésre álljanak nagy számban a korosztályos csapatok, vagy pláne a kész labdarúgók, itt az alulról építkezés segítése a feladatunk. Ugyanakkor ott, ahol régóta felismerték a női labdarúgás jelentőségét és közösségépítő erejét, mint Szombathelyen, vagy a nagy hagyományú fővárosi kluboknál, ott az MLSZ-nek kötelessége biztosítania a minőségi továbblépés lehetőségét azzal, hogy odafigyelünk a kiemelt nagypályás bajnokság lebonyolítására, színvonalára. Ez egyébként abban is segít, hogy a válogatott kerettagok játéktudása fejlődjön, tehát konkrétan a szakmai munkáért felelős Markó Edina, illetve a korosztályos válogatott edzői számára segítség a nemzetközi felkészülésben. Biztos vagyok abban, hogy a szövetségi kapitány a jövő héten rajtoló Balaton Kupán is lehetőséget ad olyan játékosoknak, akik a hazai NB I-ben már bizonyítottak, de a nemzetközi tapasztaltuk még kevés, mint ahogy az is biztos, hogy ősszel az U17-es és az U19-es korosztályos Eb-selejtezőkön is láthatjuk a tehetségeket.

A mennyiségi és a minőségi munka feltételei közül sok már a klubok rendelkezésére áll országszerte, de a hiányosságok listáját is elkészítette a korábban a korosztályos válogatottaknál is dolgozó Juhász Anita.

Az MLSZ az elosztásnál igen előrelátó módon a leány csapatok számára is lehetővé teszi a TAO-források célhoz kötött, felhasználását, sőt, a húsz kiemelt képzési központhoz jelentős többletforrás juthat és növekszik az élvonalbeli klubok normatív támogatása is. Ennek felhasználása abban segíthet, hogy jelentősen javuljon a női klubok infrastrukturális helyzete, hogy megjelenhessen a közönség a női rangadókon és kulturált körülmények között szurkolhasson.

Juhász Anita kiemelte, a női futball médiában való térnyerése jelentős, hiszen szinte minden válogatott meccset élőben közvetít az m4 Sport csatorna, és a bajnokság zárómeccsei is a képernyőre kerülnek, ugyanakkor a többletforrást arra is kell használni, hogy a csapatok saját arculatukat megújítsák és népszerűsítsék a sportágat.

DSC_4752|Juhász Anita célja a Bozsik-program női alrendszerének elindítása, és a női labdarúgás népszerűségének növelése. – Ez a pénz persze felelősséget is jelent a klubok számára, és a munka szakmai és pénzügyi ellenőrzése fontos a számomra, mivel a jövőben szeretnénk megtalálni és a rendszeren keresztül díjazni a leghatékonyabban dolgozó női központokat és klubokat. Ezen sportszervezetek a fiú központokkal való együttműködésben egységes, magas színvonalú rendszert alkothatnak a jövőben. Ez persze egy nagy lépés, amelyhez több éves kifutást kell betervezni. E mellett fokozni lehetne a gyermekekre irányuló figyelmet is, azzal, hogy beindítjuk az OTP Bank Bozsik-program leány alrészét. Eddig is vettek részt kislányok a programban, de az országos projektből nem minden esetben jutottak el a lányok a megfelelő női egyesületekhez. Egyben szeretnénk a korábban a fiukkal együtt focizó lányokat újra megtalálni a rendszerünk számára.

A negyvenegy esztendős szakágvezető feltett szándéka, hogy biztosítsa a női labdarúgás hatékony működését az MLSZ kötelékében, és ennek kezdeti lépéseit a női bizottsággal összehangolva meg is tette, így a sikeres munkavégzést Csavajda Krisztina versenyszervező, a női bizottság titkára is segíti majd.

Juhász Anita egész pályafutása során a sport világában tevékenykedett, azután, hogy kézilabda Eb-n, légfegyveres Eb-n, triatlon világkupán, modern táncsportok világbajnokságán vett részt a Győri Sportigazgatóság szervezőjeként, elvégezte a TF-en a sportmenedzseri szakot, majd a Pázmány Péter egyetem sportjogi képzését is. A játékos-pályafutása során Győrben futballozó B-licences szakember Markó Edina mellett 2004 és 2008 között másodedzőként dolgozott az U17-es és az U19-es női csapat mellett (ilyen módon részt vett a 2005-ös hazai rendezésű korosztályos Eb-n is). A civil életben egy gyermek édesanyja.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I: Folytatódott a Kecskemét sikersorozata
Bajnokságok / Kupák
Pontot rabolt az éllovastól a Szeged, nyert a Vasas és az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nyert a DVSC és az MTK, döntetlen az Üllői úton

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS