Balaton Kupa: Bravúros győzelem Románia ellen

2017. július. 30., 17:11   |    

Balaton Kupa: Bravúros győzelem Románia ellen

A magyar női A-válogatott Románia ellen lépett pályára a Balaton Kupa bronzmérkőzésén, és bár kétgólos hátrányba került, fantasztikus második félidőt produkálva a hajrában 3–2-re megfordította az összecsapást.

Az V. Balaton Kupa elődöntőjében a magyar válogatott balszerencsés körülmények között maradt alul Szerbiával szemben: Markó Edina válogatottja a rendes játékidőben 1–1-re végzett ellenfelével szemben, a tizenegyespárbajt pedig végül a szerbek nyerték, ami azt jelentette, hogy a folytatásban a 3. helyért léphet pályára a csapat, mégpedig Románia ellen.

A vasárnap délután 15 órakor kezdődő találkozón a válogatott kezdőjében helyet kapott Hummel-Smuczer Angéla, aki ezzel 125 alkalommal léphetett pályára a csapatban. Az ünnepi alkalomból Juhász Anita női szakágvezető, és Kiss László, a női bizottság tagja külön is köszöntötte az MTK Hungária játékosát.

A mérkőzés jól indult a magyar válogatott számára. A csapat az első percektől magához ragadta a kezdeményezést, sokkal többet birtokolta a labdát, mint ellenfele, irányította a játékot. Ugyanakkor a betömörülő román csapat ellen nehéz volt tiszta helyzeteket kialakítani, ezért inkább átlövésekkel próbálkozott a csapat. A Legjobb kísérlet Fenyvesi nevéhez fűződött, a Ferencváros játékosa jó 25 méterről lőtt a jobb kapufa mellé a 15. percben.

A csapat dolgát az sem könnyítette meg, hogy rekkenő hőségben került sor a találkozóra, emiatt a 20. percben a játékvezető ivószünetet rendelt el. Ellenfelünk a 27. percben jutott el először a kapunkig: Bianca-Marilena ment el a bal oldalon, laposan centerezett középre, de Iuliana ballal magasan a kapu fölé lőtt. Öt perccel később a magyar csapat előtt adódott lehetőség: Szabó Viktória ívelhetett középre a jobbösszekötő helyéről, de a beadása elszállt a berobbanó támadók feje felett.

A 38. percben mindössze másodszor jutott el a magyar kapuig Románia, mégis megszerezte a vezetést: Bianca-Marilena tört be a tizenhatosra a bal oldalon, és az elvetődő Németh kapus mellett a hálóba lőtt (0–1). A 42. percben akár rögtön egyenlíthetett volna is a válogatott, miután Magyarics elment a jobb oldalon, jól is tette középre a labdát, de a védők az utolsó pillanatban ki tudták vágni a labdát a berobbanó csatárok elől.

A szünetben hármat is cserélt Markó Edina, a magyar csapat pedig azonnal beszorította ellenfelét, és kétszer is gólt szerezhetett volna. Előbb Pinczi ment el a jobb oldalon, de Magyarics nem tudta gólra váltani beadását, majd Tóth húzta meg a jobbszélt, laposan középre tálalt az érkező Mosdóczi elé, ziccerben lőhetett kapura, de Andrea-Maria, az Atlético Madrid kapusa bravúrral hárítani tudott.

Az 56. percben mindez nem sikerült a túloldalon: Obraja Iuliana dőlt rá a labdára 28 méterre a magyar kaputól, és óriási gólt lőtt a bal felső sarokba (0–2). Nem sokkal később Fenyvesi Evelin eresztett el hasonló bombát 20 méterről, ám az ő lövése a kapu fölé szállt. A 62. percben Mosdóczi cselezgetett szépen, majd kiugratásával Nagy Ágnest hozta volna ziccerbe, de az asszisztens lest intett. Két perccel később Szabó száguldott végig a pályán, labdájával Mosdóczi egyedül törhetett volna kapura, ám a játékvezető megint lest ítélt.

Eközben Markó Edina szövetségi kapitány újabb cserével frissítette csapatát: Hummel-Smuczer helyén Csányi Diána lépett pályára, akinek ez volt az első meccse a válogatottban.

A 72. percben végre megtört a jég: Fenyvesi Evelin a kapuval szemben állva remek labdát tett a román védelem mögé, a lendületből érkező Csiszár pedig gyönyörű mozdulattal emelte át a kapust, a labda pedig a hosszú sarokba hullott (1–2). A 79. percben az egyenlítés is sikerülhetett volna, egy remek kényszerítő után Nagy lőhetett kapura, ám a labda néhány méterrel elkerülte a jobb alsó sarkot.

A 82. percben viszont már nem maradt el a gól: egy jobb oldali kontratámadás végén ziccerig játszott a magyar csapat, és végül Nagy az üres kapuba passzolt tíz méterről (2–2). Az egyenlítés megzavarta a románokat, két perccel később újabb ziccert dolgozott ki a magyar válogatott, ám ekkor még szögletre mentettek a védők, a beadást követően azonban Pinczi fordított vissza a hosszú oldalról, Csiszár pedig a bal felső sarokba fejelt a 84. percben (3–2).

A magyar válogatott fantasztikus hajrát produkálva végül megtörte az ellenfél ellenállását, és teljesen megérdemelten nyerte meg a bronzmeccset.

A csapat nem először mutatta meg, hogy hatalmas szívvel tud küzdeni, és vesztes állásból is képes megfordítani egy meccset. Most is ez történt, ugyanakkor jó lenne, ha megtanulnánk azt is, hogyan lehet megszerezni és megtartani a vezetést a mérkőzés elejétől. Egy döntetlennel és egy győzelemmel zártuk a tornát, két hasznos mérkőzésen vagyunk túl jó ellenfelekkel szemben, így azt gondolom, a hazai rendezésű torna elérte a célját. Persze sok hiba van még a csapat játékában, amit ki kell javítanunk, de ezen dolgozunk, és megyünk tovább az úton – értékelte a mérkőzést Markó Edina szövetségi kapitány.

A Balaton Kupát a szerbek nyerték, akik a döntőben 6-1-re legyőzték a fehérorosz válogatottat. A torna gólkirálya Csiszár Henrietta lett két találattal.

Balaton Kupa, Balatonfüred
Magyarország–Románia 3–2 (0–1)
Gól: Csiszár (72., 84.), Nagy (82.), illetve Bianca-Marilena (38.), Iuliana (56.)

Magyarország: Németh Júlia – Tóth Alexandra (Papp Dóra 88.), Tálosi Szabina (Szeitl Szilvia a szünetben), Szabó Viktória, Pinczi Anita, Hummel-Smuczer Angéla (Csányi Diána 63.), Csiszár Henrietta, Fenyvesi Evelin, Magyarics Zoé (Kocsán Petra 79.), Rácz Zsófia (Mosdóczi Evelin a szünetben), Nagy Lilla (Nagy Ágnes a szünetben)


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I: Folytatódott a Kecskemét sikersorozata
Bajnokságok / Kupák
Pontot rabolt az éllovastól a Szeged, nyert a Vasas és az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nyert a DVSC és az MTK, döntetlen az Üllői úton

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS