Eb-diadalra tör válogatottunk csoportellenfele

2017. augusztus. 01., 14:26   |    

Eb-diadalra tör válogatottunk csoportellenfele

Vb-selejtezős csoport ellenfelünk, a dán válogatott előtt a címvédő németek legyőzésével megnyílt az út az aranyérem felé a női Európa-bajnokságon.

A magyar női A-válogatott ősszel kezdi meg szereplését a világbajnoki selejtező sorozatban, első ellenfelünk szeptember 19-én a dán együttes lesz. Azt már a sorsolás pillanatában is tudtuk, hogy roppant nehéz csoportba került Markó Edina együttese, a jelenleg az elődöntőknél járó Európa-bajnokság pedig újabb bizonyítékul szolgál ehhez a megállapításhoz.

A mieink vb-selejtező csoportja az egyetlen, amelyből két csapat is bejutott a legjobb nyolc közé a hollandiai Eb-n. Első ellenfelünk, a dán válogatott ráadásul a címvédő, nyolcszoros Eb-győztes németek negyeddöntőbeli legyőzésével a torna eddigi legnagyobb meglepetését szolgáltatta, egyszersmind bejelentkezett a végső győzelemért. Az elődöntőben az osztrákok várnak a skandináv együttesre, újabb sikerük esetén pedig a holland-angol párharc győztese a fináléban.

Markó Edina, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a csoportellenfelek egy-egy mérkőzését, a svéd-német és a dán-olasz találkozót a helyszínen nézte meg, a több összecsapást televízióban követte figyelemmel.

- Számomra az Európa-bajnokság egyik legfontosabb tapasztalata, hogy amellett, hogy az európai középmezőny erőviszonyai egyre jobban kiegyenlítődnek, a topcsapatok fölénye sem olyan egyértelmű, mint korábban - mondta az mlsz.hu-nak a torna eddigi meccseiről Markó Edina. - A németek sorozatban hat megnyert Eb után a negyeddöntőben búcsúztak, és a franciák sem jutottak el a négy közé. Ott van viszont az osztrák válogatott, amellyel az utóbbi években többször is megmérkőztünk, és mindannyiszor szoros mérkőzéseket tudtunk játszani velük. Én nekik szorítok, mert az ő példájuk mutatja, hogy egy jól kidolgozott, egységes fejlesztési programmal néhány év alatt is kiemelkedő eredményt lehet elérni. Általánosságban elmondható, hogy fizikailag és taktikailag is sokat fejlődtek az európai élcsapatok, elsősorban a védekezésben, és ennek köszönhető, hogy szinte mindegyik mérkőzés szoros eredményt hozott az Eb-n. Ami a leendő ellenfeleinket illeti: a svédek és a dánok is egyszerű futballt játszanak, azt viszont - főleg a dánok - szinte tökélyre fejlesztették, ennek köszönhetik, hogy senki sem tudata még legyőzni őket, és az aranyérem egyik esélyesévé léptek elő.

A magyar válogatott szeptember 19-én fogadja a dánokat az első vb-selejtezőn, majd októberben a horvátokkal és a svédekkel játszik a csapat. Ezeken a találkozókon biztosan nem játszhat Zeller Dóra, aki a Balaton Kupán szenvedett súlyos térdsérülést, felépülése legalább fél évig tart majd. Markó Edina szerint nagyon fontos, hogy a további sérülések elkerüljék a keretet, mert egy-egy kulcsember kiválása nagyon érzékenyen érinti az együttest.

- Örülök, hogy azok a csapatok, amelyekkel az utóbbi időszakban kiegyenlített meccseket tudtunk játszani, egyáltalán nem lógtak ki lefelé az Eb-n, az osztrákok mellett az olaszok és az oroszok is jól szerepeltek. Ez azt mutatja, hogy nem kell tartanunk egyetlen ellenfelünktől sem, viszont fizikálisan, mentálisan sokat kell fejlődnünk, mert ebben a legjobb válogatottak kivétel nélkül nagyon jók. A dánok, a svédek, de a több csapat ellen is szükség lesz arra, hogy párharcokban, sebességben felvegyük majd velük a versenyt. Az alapcsapatunk megvan, egy erős mag kialakult az utóbbi időszakban, de nagyon fontos, hogy ne legyenek további kiesők a keretből, mert egy-egy kulcsjátékos elvesztését még nagyon megérzi a csapat - tette hozzá a szövetségi kapitány.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I: Folytatódott a Kecskemét sikersorozata
Bajnokságok / Kupák
Pontot rabolt az éllovastól a Szeged, nyert a Vasas és az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nyert a DVSC és az MTK, döntetlen az Üllői úton

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS