Jet-Sol Liga: erősödő vidék, kiegyenlítődő erőviszonyok

2017. augusztus. 17., 15:53   |    

Jet-Sol Liga: erősödő vidék, kiegyenlítődő erőviszonyok

Hétvégén kezdetét veszi a női élvonalbeli bajnokság, a Jet-Sol Liga 2017-2018-as idénye. A csapatok nyári erősítései alapján elmondható: várhatóan nehezebb lesz a felsőházi rájátszásba kerülni, mint eddig bármikor.

Az elmúlt években a két fővárosi klub, a Ferencváros és az MTK egyértelmű fölényét hozta a női bajnokság, utoljára 2009-ben nyert vidéki csapat bajnokságot (a hazai női labdarúgás egyedüli vidéki bajnoka, a szombathelyi Viktória FC), azóta az MTK hatszor, a Ferencváros kétszer szerezte meg a győztesnek járó trófeát. Az előző idényben a Fradi hónapokon keresztül kimagaslott teljesítményével a mezőnyből, de a bajnoki döntőben az MTK Hungária kétszer is legyőzte a zöld-fehéreket, és meglepetésre letaszította a trónról Dörnyei Balázs együttesét.

E két csapat az előttünk álló idényben is jó eséllyel pályázik a bajnoki döntő elérésére, de több vidéki rivális is képes lehet arra, hogy megakadályozza a fővárosi házidöntőt.

A Ferencvárost két kulcsember is elhagyta nyáron, a nigériai Ebere Orji és a szerb Jelena Csankovics távozásával gólerős játékosokat kell pótolnia a szakmai stábnak, ám a Ferencváros keretének erőssége így is kiemelkedőnek mondható. Az érkezési oldalon két magyar és egy ghánai játékost találunk: a csapat két korábbi labdarúgóját, Szabó Viktóriát és Diószegi Fannit is külföldről csábította haza a Fradi, míg a gólerős Portia Boakye Törökországból szerződött a klubhoz.

Az MTK Hungária Szabó Dorottyát és Újvári Izabellát szerződtette nyáron, távozott viszont Gelb Mónika és Krascsenics Petra, mindketten az Astránál folytatják pályafutásukat. Az MTK-ra első bajnoki mérkőzése előtt még egy hazai rendezésű BL-torna vár, a kék-fehérek a kazah BIIK Kazjgurttal, a portugál Sportinggal, illetve a koszovói WFC Hajvaliával találkoznak. Szabados György vezetőedző az előző idényben kisebb csodát vitt véghez az együttessel, az új évadban talán még nehezebb út vezethet a bajnoki cím, de még a bajnoki döntő felé is.

A vidéki csapatok közül elsősorban az ETO FC-től várható látványos javulás, a győri együttes alaposan megerősítette keretét. Aline Reis személyében brazil válogatott játékos érkezett kapus posztra, a középpályát pedig portugál válogatott labdarúgóval, Adriana Rodriguessel tette acélosabbá a szakmai stáb. A magyar válogatott támadója, Sipos Lilla ugyancsak a győrieket választotta, illetve az NB II tavalyi gólkirálynője, Csötönyi Tímea szintén új futballista a keretben. Kanadai és argentin légiósa is lesz a csapatnak, miután Győrbe érkezett Paula Ugarte, Bruna Turcatto és Alison Lemon, valamint változás történt edzőposzton is, az új idényben Lenzsér Zsolt irányítja a csapatot.



A DVTK fölényesen, 182 gólt szerezve és mindössze négyet kapva, hibátlanul nyerte meg az NB II-t, és erősségét tekintve hosszú távon meghatározó csapat lehet az élvonalban. Az eddig is jó nevekből álló keret egy szerb válogatott kapussal, Milena Vukoviccsal és egy román válogatott védővel, Andrea Cordureanuval egészült ki, és a veretlenül megvívott felkészülési mérkőzéseken nyújtott teljesítmény alapján a miskolci csapat harcban lehet a felsőházi helyekért. Fórizs Sándor vezetőedző szeretne az NB I-ben is ugyanolyan bátor, letámadásra épülő futballt játszatni együttesével, mint ami sikerre vezetett a másodosztályban. A szakember szerint az 5. hely elérése lehet realitás csapata számára, de akár egy ennél szebb szereplés is benne lehet a pakliban.

A szombathelyi Viktória immár Haladás-Viktória néven küzd majd a bajnokságban, miután Szombathelyi Swietelsky-Haladás jó előre gondoskodott arról, hogy megfeleljen a jövő évben életbe lépő szabályoknak (2018 nyarától a férfi NB I-es kluboknak női csapatot is kell indítaniuk a bajnokságban). Az Ausztriába szerződő Magyarics Zoé és Nagy Vanessza hiányát bizonyára megérzi majd az együttes, de a Győrből érkező Öreg Cintia, a Kókáról igazolt Grúber Brigitta és a ZTE-ből megszerzett Király Ramóna pótolhatja a távozókat. A Viktória az immár a Hali férfi csapatánál dolgozó Csordás Csaba távozása után Simon Attila irányításával kezdi meg a bajnokságot.

A Ferencváros utánpótláscsapata, a korosztályos válogatottakkal felálló Kóka már az előző idényben is bizonyította, hogy el tudja tüntetni a rutin hiányát, és bármelyik riválist képes megszorongatni, a csapat idén is üde színfoltja lehet a bajnokságnak. Az Astra is igyekezett erősíteni a keretét, Rozmis Gabriella, Dominika Dikanova, Gelb Mónika, Krascsenics Petra és Farkas Katalin is új arc a csapatban. Az Újpest is igyekezett tartani a lépést a riválisokkal, többek között a Feminából igazolt játékosokat, de nehéz dolga lesz, ha tartani akarja a lépést a felsőházat megcélzó gárdákkal.

- Egyértelműen erősödhet a bajnokság, minőségi légiósok érkeztek Magyarországra, és a kiegyenlítődő erőviszonyokkal színvonalasabb, izgalmasabb mérkőzésekre van kilátás. Nehéz megjósolni, hogy mennyiben változnak az erőviszonyok, mindenesetre azt várom, hogy akár hat-hét csapat is harcolhat majd a felsőházi helyekért - mondta a bajnoki rajt előtt az mlsz.hu-nak Markó Edina szövetségi kapitány.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS