A Honvéd „magyar kupacsúcsot” lőtt

2013. július. 11., 22:55   |    

A Honvéd „magyar kupacsúcsot” lőtt

„Az egyiknek sikerül a másiknak nem” – így kezdődött Zerkowitz Béla közel száz éve írt, ám örökéletű sanzonja. S így kezdődött a magyar kupacsapatok 2013-as nyári szereplése is. A Bp. Honvéd az első találkozóhoz hasonlóan magabiztosan nyert. A Videoton ellenben kikapott, s máris búcsúzott.

Mindkét magyar együttes montenegrói csapatot kapott a sorsoláson, mindkettőnek reális esélye volt a továbbjutásra. A Bp. Honvéd tulajdonképpen már az első találkozón egyértelművé tette az erőviszonyokat fölényes kinti győzelmével, ugyanakkor a székesfehérváriak hazai 2-1-es győzelme, fogalmazzunk úgy, nem ideális első mérkőzéses eredmény egy kupapárharcban. Ám mégis bízni lehetett abban, hogy a Vidi nagyobb tudása érvényesül a visszavágón.

Nem így történt. Az előző idényben az Európa Liga főtábláján szerepelt piros-kékek kellemetlen meglepetést okoztak kiesésükkel. Aligha vigasz, hogy a podgoricai találkozó egyetlen gólját, s egyben a kiesést jelentő gólt a 93. percben kapták, mint ahogy az sem, hogy úgy fejezték be nemzetközi szereplésüket az idényben, hogy egyetlen akciógólt sem kaptak. Magyarországon a találkozó második, Montenegróban az utolsó előtti percben szerzett gólt a Mladoszt, mindkétszer büntetőből. Ez a keretes szerkezet pedig továbbjutást jelentett a párharcban, mert a ráadásul a visszavágó utolsó bő tíz percében emberelőnyben is járó Videoton nem tudott idegenben gólt szerezni.

A Bp. Honvéd ellenben kiváló érdemjegyet érdemel eddigi teljesítményére. Sőt, talán még annál is jobb kalkulust, ha létezik olyan: magyar kupacsapat, az 1955 óta írandó kupatörténelemben még soha nem aratott kilencgólos győzelmet. Szerzett már a kispesti klub is több gólt (a későbbi olimpiai ezüstérmes csatár, a még későbbi kiváló gyúró, Tóth Kálmán öt góljának is köszönhetően 1965-ben 10:2-re nyert a finn Reipas ellen), de ez az első kilencgólos különbségű győzelem. Ahogy potyogtak a gólok, úgy lapozgattunk egyre hátrább a futballtörténelem-könyvünkben (1998-ben az MTK hét gólt lőtt a feröeri Gotunak, egy hónappal korábban a Fradi nyolcat az FC Andorrának, 1968-ban az Újpesti Dózsa kilencet a görög Arisz Szalonikinek, de utóbbi is kapott gólt, a kilencgólos különbség sehol nem volt meg. Most igen.

Marco Rossi együttese az eső félidőben három, a másodikban hat gólt is szerzett, sorrendben Holender, Diaby, Diarra, Délczeg. Testardi, Alcibiade, majd újra Testardi, aztán Kozma és harmadszor is Testardi talált a Cselik Niksics kapujába. A piros-feketék 13-1-es összesítéssel jutottak tovább, s a következő fordulóban a vajdasági Vojvodina együttesével játszanak.

Mladoszt Podgorica–Videoton 1-0 (0-0)
(Öszesítésben 2-2, idegenben szerzett góllal továbbjutott a Mladoszt)

Bp. Honvéd–Cselik Niksics 9-0 (3-0)
(Öszesítésben 13-1, továbbjutott a Bp. Honvéd)

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Merkantil Bank Liga: Bajnok a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Hétgólos sikerrel maradt benn az Újpest, a Kisvárda a második kieső

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS