A statisztikák is mutatják, megérdemelten jutott tovább a Ferencváros

2020. szeptember. 17., 14:45   |    

A statisztikák is mutatják, megérdemelten jutott tovább a Ferencváros

Szerdán este a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőkörének harmadik fordulójában a Ferencváros 2–1-re győzött a Dinamo Zagreb ellen, így már csak egy lépésre van a BL-csoportkörtől. A magyar bajnok bravúros győzelme és továbbjutása még inkább felértékelődik, ha megnézzük legyőzött ellenfele lehetőségeit és közelmúltbeli eredményeit.

 Az elmúlt öt szezont vizsgálva, a Dinamo háromszor is bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, ahol olyan együttesek ellen játszott, mint a Bayern München, a Juventus, a Manchester City, az Arsenal, vagy a tavalyi BL-idény meglepetéscsapata, az Atalanta, amelyet a zágrábi együttes 4–0-ra győzött le hazai pályán. A Ferencváros mostani sikerének értékét tovább növeli, hogy tavaly nyáron a Dinamo meglehetősen simán verte a magyar bajnokot a BL-csoportkörig vezető úton: akkor az otthoni 1–1 után 4–0-ra nyert a horvát együttes a Groupama Arénában.

Bár az elmúlt fél évben gyengült a horvát csapat – legnagyobb sztárjáért, Dani Olmóért 21 millió eurót fizetett a Bundesligában szereplő RB Leipzig, míg Nikola Moro 8,5 millióért távozott az orosz Dinamo Moszkvához, Damian Kadzior pedig kétmillióért a spanyol Eibarhoz –, a Dinamo keretértéke így is 80, 3 millió euró a transfermarkt adatai szerint, ami három és félszerese a Ferencvárosénak (20,3 millió euró).

Újabb BL-bravúr: A Dinamót is kiejtette a Ferencváros

Újabb BL-bravúr: A Dinamót is kiejtette a Ferencváros

A Ferencváros ismét kiemelkedő teljesítményt nyújtott a Bajnokok Ligája selejtezőjében: a Djurgarden és a Celtic után a Dinamo Zagrebet is legyőzte, és már csak egy párharcot kell megnyernie a BL-csoportkörhöz. A Fradi ellenfele a norvég Molde lesz, ez a párharc már két mérkőzésen dől el.

Tovább

A szerdai meccsen a Ferencváros eltüntette a két bajnokság között lévő minőségbeli különbséget; az UEFA aktuális rangsorában a horvát liga a 20., a magyar a 33. helyen található. Az komplex teljesítménymutatóként használt InStat-index alapján Szerhij Rebrov csapata 266-os átlagértéket produkált, ami a magyar csapatok nemzetközi teljesítményét nézve kiugró eredménynek számít.

A horvátok – mezőnyfölényükből adódóan – több helyzetet alakítottak ki (5–6), de csak 17 százalékban értékesítették azokat, ezzel szemben a Ferencváros 40 százalékban a sajátjait. A Ferencváros emellett a kapura lövések tekintetében is jobban teljesített; igaz, hogy csak feleannyiszor (7) próbálkozott, mint ellenfele, de a lövések közül öt is kapura ment, ami 71 százalékos hatékonyság.

Ami az egyéni mutatókat illeti, a Ferencváros védője, Adnan Kovacevic messze kiemelkedett a mezőnyből 362-es InStat-index-szel, ami már nemzetközi topszintnek tekinthető. A bosnyák játékos 88 százalékos pontossággal passzolt, a hat párharca közül pedig mindet megnyerte. Ihor Haratyin szintén kiemelkedő teljesítményt nyújtott; a védekező középpályás 70-szer passzolt a mérkőzésen, és tette mindezt 99 százalékos hatékonysággal. A Ferencváros győzelmében szintén nagy szerepet játszott Dibusz Dénes, aki kétszer annyi védést (6) mutatott be, mint a 2018-as világbajnokságon ezüstérmes horvát válogatott kerettagja, Dominik Livakovic a túloldalon.


A Ferencváros eddig az összes esélyesebbnek tartott ellenfelét legyőzte (a svéd Djurgardent 2–0-ra, a skót Celticet és a horvát Dinamót 2–1-re verte) a selejtezőben, ami százszázalékos mérleg – rajta kívül csak az izraeli Maccabi Tel-Aviv büszkélkedhet hasonló eredménnyel.

A Bajnokok Ligája-csoportköréhez a Ferencvárosnak a Moldét kellene legyőzni, amely legutóbb büntetőpárbajban búcsúztatta az azeri Qarabag csapatát. A norvég csapat az eddigi három mérkőzésén hét gólt rúgott, és mindössze egyet kapott (a finn, a szlovén és az azeri bajnok ellen sorrendben 5-0, 2-1, 0-0 eredményeket ért el). A Molde egyébként a második helyen áll a norvég bajnokságban 17 forduló után, de legutóbbi négy bajnokijából hármat is elveszített, így 13 pont a lemaradása az éllovassal szemben.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Tatai József bízik a Veszprém újabb Magyar Kupa-sikerében
Bajnokságok / Kupák
Nagy hajrába kezdett a ZTE, Könyves-rekord 35 évesen

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS