A legjobb góllövők teljesítményének elemzése

2023. február. 17., 15:45   |    

A legjobb góllövők teljesítményének elemzése

Az OTP Bank Liga legjobb góllövőinek statisztikáit vizsgáltuk meg a 20. forduló előtt. Varga Barnabás nem csak a góllövőlistát vezeti, de - Edivie Ikoba mellett - a legtöbb fejjel szerzett talált is az övé. Ryan Mmaee az egyetlen játékos a listán, aki szabadrúgásból is eredményes tudott lenni.

Az NB I eddigi fordulói alapján nyolc játékos szerzett hat vagy annál több gólt. Közülük a Paks játékosa, Varga Barnabás az éllovas 12 találattal, akit a ZTE támadója Edivie Ikoba követ tíz góllal. A dobogó harmadik fokára két Fradi játékos, Ryan Mmaee és Adama Traoré fért fel kilenc-kilenc találattal.

Ha megvizsgáljuk, hogyan szerezték góljaikat a támadók, akkor azt láthatjuk, hogy fejjel Varga és Ikoba tudtak leginkább veszélyeztetni, hiszen mindketten öt-öt találatot szereztek így. Ezen öt gólján kívül Varga csak jobbal, míg Lukic csak bal lábbal tudott eredményes lenni. A legegyenletesebb teljesítményt a Fehérvár csatára, Kenan Kodro nyújtotta, aki két fejesgólja mellett három-három találatot szerzett jobb és bal lábbal is.

A csatárok góljaik többségét közvetlenül nem rögzített játékhelyzetek után szerezték. A játékosok közül Mmaee és Lukic egyaránt négy gólt szereztek tizenegyesből, míg Varga három büntetőt értékesített. Érdemes kiemelni Ikoba, Traoré és Babunski teljesítményét, hiszen ők úgy kerültek fel a listára, hogy egy góljuk sem büntető után született. Ezen felül meg kell említeni Ryan Mmaee nevét újra, hiszen ő az egyetlen játékos a listán, aki szabadrúgásból is eredményes tudott lenni.

A nemzetközi trendekkel összefüggésben az NB I-ben is egyre több gól születik a tizenhatoson belülről, és ezt mi sem támasztja jobban alá annál, mint hogy a legjobb gólszerzők a góljaik túlnyomó többségét a tizenhatoson belülről szerezték. Egyedüli kivétel újra Ryan Mmaee, aki kilenc alkalomból kétszer is a tizenhatoson kívülről tudott eredményes lenni. Rajta kívül nincs olyan labdarúgó a leggólerősebb játékosok listáján, akinek lenne a tizenhatoson kívülről szerzett találata.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Magabiztos fehérvári sikerrel indult a 31. forduló
Bajnokságok / Kupák
Női futsal NB I – Vasárnap rajtol a bajnoki döntő
Bajnokságok / Kupák
Tovább küzd a bennmaradásért a Kisvárda és az Újpest

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS