Női edzőképzés: fiatalabbak is elkezdhetik

2013. szeptember. 16., 14:26   |    

Női edzőképzés: fiatalabbak is elkezdhetik

Huszonéves válogatott játékosok valamint az U17-es női nemzeti csapat szövetségi edzője is részt vesz a női szakemberek számára indított Grassroots C edzőképzésen.

Az MLSZ Edzőképző Központja néhány hónappal ezelőtt dolgozta ki az új, Grassroots C edzői tanfolyamát, azzal a céllal, hogy olyan szakembereket képezzen, akik kimondottan az utánpótlásban szeretnének dolgozni, és a jövőben az 5-14 éves korosztály tagjait taníthatják a labdarúgás fortélyaira.

A tanfolyam keretén belül elindult egy speciális, kizárólag nők részére meghirdetett csoport is, amelyben 18-an kezdték meg tanulmányaikat, hogy a 16 hetes, 66 órás képzés végén megszerezzék a "Grassroots" C edzői képesítést.

- Általános vélemény, hogy a képzés felülmúlta a várakozásokat, újszerűek az átadott információk, és mindenki nagyra értékeli az elméleti rész mellett a gyakorlati foglalkozások hasznát is - mondta Kiss Baranyi Sándor, a képzés koordinátora. - Motivált, a legjobb tudások szerint dolgozó és önmagukkal szemben igényes hallgatók gyűltek össze a tanfolyamon, ez látszik az elkészített házi feladatok minőségén, és a gyakorlati foglalkozásokon is. Azért örülünk különösen, hogy speciális női tanfolyamot is sikerült indítanunk, mert a tapasztalatok alapján a hölgyek a gyakorlati foglalkozásokon sokkal felszabadultabban tudnak dolgozni, mintha férfi kollégákkal együtt végeznék a feladatokat. A hallgatók az egyéniségüket maximálisan megjelenítve tudnak dolgozni, motiváltabbak, aktívabbak, mint ha vegyes csoportban végeznék ugyanezeket a feladatokat. Jó látni, hogy milyen alapossággal, lelkesedéssel végzik a feladatokat, ráadásul a tanfolyamon elsajátított tudásnak köszönhetően egyre többen fogalmaznak meg a korábbinál is komolyabb célokat az edzői hivatással kapcsolatban.

A csoport 18 hallgatója között vannak olyanok, akik még játékos-pályafutásuk elején járnak, mint például a női A-válogatott keretének két tagja, Szabó Boglárka és Németh Júlia, de jelentősebb edzői múlttal rendelkező szakemberek is beiratkoztak a tanfolyamra, mint például Lévay Andrea, a női U17-es válogatott szövetségi edzője.

- Jó pár aktív labdarúgó is elkezdte a tanfolyamot, többünknek pedig jelentősebb labdarúgó múltja van, ami könnyíti a képzésben való részvételt - mondta Lévay Andrea a csoportról. - Férfiak között egy nő sem meri akkora magabiztossággal elvégezni és bemutatni a gyakorlati feladatokat, mint ha nők előtt kell ugyanazt megtennie, ezért egyértelműen hasznos a kezdeményezés. Jó kis társaság jött össze, igyekszünk mindenben segíteni egymásnak, és mostanra mindenkinél jól észrevehető az előrelépés: javult a résztvevők önbizalma, mindenki ki mer állni a többiek elé, és bemutatja vagy levezényli a kért feladatokat. Azok is sokat tanulhatnak, akik már régebben elkezdték az edzősködést, hiszen a pedagógiai, etikai képzés során nagyon sok újdonsággal találkozunk. A foglalkozások között rendszeresen megosztjuk egymással a meglátásainkat, jó látni, hogy azok is egyre inkább szakmai szemmel figyelik az edzéseket, akiknek eddig még nem volt komolyabb tapasztalatuk az edzősködés terén. Külön ki kell emelni, hogy az oktatók nagyszerűen adják át az anyagot, mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél jobban megszerettessék a hallgatókkal az edzősködést.

- Egyelőre a labdarúgó-pályafutásomat helyezem előtérbe, a pályán szeretnék minél jobb eredményeket elérni, de már a távolabbi jövőre is gondolva döntöttem úgy, hogy elkezdem a tanfolyamot - mondta az mlsz.hu-nak Németh Júlia, a Ferencváros kapusa. - Ez a tanfolyam bizonyítja, hogy egyre jobban elismerik a nőket a labdarúgásban, Lévay Andrea vagy Markó Edina példája pedig azt mutatja, hogy nemcsak a férfiak juthatnak el magas szintre ebben a szakmában. Egyre nagyobb teret nyer itthon a női labdarúgás, sok fiatal kezdi el a játékot, ezért hamarosan több olyan edzőre lesz szükség, akik kimondottan a fiatal korosztály felkészítésére kaptak képesítést. Edzőként elsősorban a fiatal kapusok képzésével szeretnék foglalkozni, ha lehetőségem lesz rá, akár már a közeljövőben, aktív focistaként, a saját klubomon belül is.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Merkantil Bank Liga: Bajnok a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Hétgólos sikerrel maradt benn az Újpest, a Kisvárda a második kieső

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS