Nyilasi zajos sikerrel debütált

2015. április. 22., 10:54   |    

Nyilasi zajos sikerrel debütált

Ha Nyilasi Tibor nem bírja maradásra, akkor Szenes Sándor nélkül rendezték volna meg 1990 nyarán az Újpest-Ferencváros rangadót. Végül az erdélyi futballista Budapesten maradt, a többi pedig immár történelem. Újabb összefoglalókkal bővült az MLSZ Archív csatornája.

Nyilasi Tibor 1990 augusztusában Újpesten ült először a Ferencváros kispadján tétmeccsen. A zöld-fehérek olyan mérkőzésen nyertek 5-0-ra a Megyeri úton, ami a mai napig emlékezetes. Szinte mindenki kívülről fújja a részleteket: 1990. augusztus 18-án egy szatmárnémeti fiú, Szenes Sándor volt az egyik hőse a Ferencváros sikerének, arra viszont talán kevesebben emlékeznek, hogy jó esetben, akár egy brazil is lehetett volna. Tudniillik egy héttel a Megyeri úti rangadó előtt egy bizonyos Joao Battista de Oliveira szerepelt próbajátékon a Fradiban.

- 1990 nyarán több próbajátékost teszteltünk a Ferencvárosnál, Oliveirát is ajánlották – emlékezett vissza Nyilasi Tibor, aki jelenleg az MLSZ elnökségének tagja. - Azt mondták róla, hogy 25 éves, nekem viszont gyanúsnak tűnt, jóval többnek látszott. Pályára küldtem a Cercle Bruges ellen, de a szünetben le kellett őt cserélnem, mert elkészült az erejével. Annyira elfáradt, hogy a meccs után ülve elaludt az Üllői úti székház folyosóján. Aztán kiderült, tényleg jóval több volt 25 évesnél, így nem maradt a csapatnál.

Egy másik próbajátékos, Szenes Sándor – Patkós Csabával együtt – viszont megfelelt, ők viszont nem akartak maradni.

- A Népligetben készültünk a szezonra, Szenes és Patkós egy héten át edzett a csapattal és pénteken azzal köszöntem el tőlük, hogy hétfőn várom őket vissza – mesélte Nyilasi. - Láttam rajtuk, hogy valami nem stimmel, egyik lábukról, a másikra álltak, nem tűntek lelkesnek. Azt felelték, köszönik a lehetőséget, de ők inkább nem jönnének vissza. Bevallották, hogy nem érzik jól magukat, túl zajos nekik a klub, túl nagy a felhajtás a Ferencváros körül, nincsenek ehhez hozzászokva. Mondtam nekik, hogy gondolják át, kellenek a csapatba, szükségem van rájuk, végül nagy nehezen maradásra bírtam őket.

Patkós sérülése miatt nem léphetett pályára az 1990/91-es NB I-es szezon első fordulójában, Szenes viszont kezdő volt az Újpest elleni Megyeri úti meccsen. Nem csak ő, hanem egy 18 éves ifjú, Lipcsei Péter is először kapott lehetőséget az FTC-ben.

- Az előző idény végén a Honvéd a Kazincbarcikával játszott osztályozó meccset – mondta az egykori 70-szeres válogatott játékos, Nyilasi Tibor. - Ott voltam a mérkőzésen, a barcikai csapatban szerepelt egy 18 éves srác, aki minden mozdulatával feltűnést keltett. Korát meghazudtoló módon játszott, a védelemből bátran fellépett a középpályára, nem bikázta el a labdát, bátran játszott, nem félt az ellenféltől, pedig a Honvéddal játszottak. Azonnal szóltam, hogy igazolják őt le. Ő is a kezdőcsapatban kapott helyet Újpesten, akárcsak Szenes, aki két parádés góllal debütált.

Szenes mellett Fonnyadt Zsolt is duplázott a Megyeri úton, Bánki József pedig egy gólt szerzett. Nyilasi ötgólos sikerrel mutatkozott be a Ferencváros kispadján.

- Kovács Feri bácsi csapata ellen nyertünk, nem akármilyen fegyvertény volt – fogalmazott Nyilasi. - A szurkolók teljesen megőrültek, a meccs után egész éjszaka örömünnep volt a Népliget környékén. Nagyjából ez volt a nyitánya annak a fiesztának, ami két évvel később a bajnoki címünket követte.

Az 1990/91-es szezont végül az a Honvéd nyerte, amelyet Mezey György irányított. Négy csapat is búcsúzott az élvonalból, ugyanis a Volán és a Békéscsaba automatikusan kiesett, míg a Debrecen és a Szeged elbukta az osztályozós párharcot. Az idény számos mérkőzése látható az MLSZ Archív csatornájában.

Újpest-Ferencváros 0-5


MTK-Honvéd 2-4


Újpest-Vasas 1-0


Veszprém-Siófok 4-0


Videoton-MTK 3-0



A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS