Ősszel nyerte meg a bajnoki címet a DVSC-Teva

2014. június. 17., 11:43   |    

Ősszel nyerte meg a bajnoki címet a DVSC-Teva

A Debrceni VSC-Teva visszaszerezte a magyar bajnoki koronát: megnyerte története hetedik bajnoki címét. Elismerés jár a Lokinak, ugyanakkor az is tény, hogy ennél kevesebb ponttal még soha nem lett első a csapat. Bajnoki visszapillantó.

Fontos kitétel „ennél kevesebb”, ugyanis 2005-ben és 2010-ben is 62 pontot gyűjtött. 1990 óta először fordult elő, hogy a bajnok és az ezüstérmes azonos pontszámmal zárt. Ami a különböző mutatókat illeti, egyértelműen kiderül, hogy Kondás Elemér együttese őszi teljesítményének köszönheti az aranyérmet. Az első 15 fordulóban 33 pontot gyűjtöttek a piros-fehérek, a másodikban csak 29-et. Még csak nem is ez az igazán nagy különbség, hanem, hogy a 15. forduló után kilenc ponttal vezettek a Győri ETO előtt, ezt „szórták el” a második körben. Igaz, jobb gólkülönbségükkel így is megnyerték a titulust, gyakorlatilag már az utolsó forduló előtt.

A hazai pályán elért eredményeket tekintve nem akadt a Lokinál jobb a mezőnyben, vendégként ellenben a Ferencváros négy, a Győri ETO három ponttal többet gyűjtött. A hazai mérleg az utolsó fordulóban, az új stadionban elszenvedett vereséggel romlott egy kicsit, ha az nincs, a Loki, hasonlóan a 2012-es, rekordpontszámmal elért címnyeréshez, veretlen maradt volna a cívisvárosban.

Huszonnyolc játékos lépett pályára a bajnokcsapatban, Dombi Tibor és Bernáth Csaba a hetedik, Mészáros Norbert a hatodik bajnoki címét nyerte a Lokival. Mögöttük Szakály Péter következik a sorban, négy bajnoki arannyal. Az idényben a legtöbbet szerepeltek tizenegye: Novakovic 20 – Lázár 24, Mészáros 23, Máté 22, Korhut 28 – Bódi 24, Szakály 28, Zsidai 28 – Kulcsár 30 – Volas 21, Sidibé 25. Hárman kerültek be az alapcsapatba az új szerzemények közül: Lázár Pál, Zsidai László és Dalibor Volas. Két további új szerzeményt sérülés hátráltatta, Igor Morozov tíz meccsen játszott, a nyári kupamérkőzésen súlyos sérülést szenvedett Joel Damahou ellenben egyetlen meccsen sem tudott pályára lépni. Érdekes, hogy a tavalyi alapcsapat (Verpecz 26 – Bernáth 15, Simac 20, Mészáros 24, Korhut 26 – Bódi 26, Szakály 19, Czvitkovics 17 – Kulcsár 18 – Coulibaly 27, Sidibé 27) öt helyen is megváltozott.

Még egy változás: a mostani szezonban nem akadt olyan kiemelkedő góllövő, mint az előző években Adamo Coulibaly. A kétszeres gólkirály a 2012–2013-as idényben 18 gólt szerzett, mögötte a házi góllövőlistán Sidibé nyolccal lett a második, Kulcsár Tamás öttel a harmadik. A 2013–2014-es idényben Sidibé 10, Kulcsár kilenc, az ugyancsak új szerzemény, Volas nyolc gólt szerzett.

Ma sajtótájékoztatót tartott Debrecenben a klub vezetősége, ezen Szima Gábor a jövőről, illetve a változásokról is beszélt. Kiderült, hogy Varga József másfél év után visszatér a DVSC-TEVA-hoz, és a Ferencvárostól átigazolt Alekszandar Jovanovics is Debrecenben folytatja a pályafutását. Az elnök szerint még további három posztra keresnek játékost, gyors védőre, középpályásra és csatárra is szükségük lenne. Szima Gábor bejelentette azt is, hogy Bernáth Csaba befejezi aktív pályafutását, Dombi Tibor pedig a Debrecen második csapatának játékos-edzője lesz, de elképzelhető, hogy pályára lép az első csapatban is. Kondás Elemér vezetőedző közölte: kedden megkezdték a felkészülést, szombaton Tiszaújvárosban bemutató mérkőzést játszanak, a jövő héten pedig edzőtáborba mennek Balmazújvárosba. Megjegyezte, hogy 2009-ben is Balmazújvárosban edzőtáboroztak, amikor BL-csoportkörbe jutott a csapat. A következő hetek programját ismertetve elmondta, a július 5-i, francia Olympique Lyon elleni felkészülési mérkőzésre már kaphatók a jegyek, egy nappal később a Nyíregyházát fogadják az Oláh Gábor utcai stadionban, július 11-én Szuperkupa-döntőt vívnak a Puskás Ferenc Stadionban, július 12-én pedig a székely válogatottal játszanak Debrecenben, illetve várják a június 23-i BL-sorsolást.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS