OTP Bank Liga: Az ősz kiemelkedő teljesítményei - I. rész

2020. január. 24., 13:02   |    

OTP Bank Liga: Az ősz kiemelkedő teljesítményei - I. rész

Szombaton, rövidebb téli szünet után rajtol az élvonalbeli bajnokság. Alábbi összeállításunkban megvizsgáljuk, hogy kik voltak azok a labdarúgók az OTP Bank Liga őszi szezonjában, akik egyes mutatókban a teljes mezőnyön túltettek, és a tavaszi folytatásban, erősségeiket kihasználva kulcsemberei lehetnek csapatuknak. Cikkünkhöz az InStat őszi statisztikáit használtuk fel, az összehasonlításnál csak azokat a labdarúgókat vettük figyelembe, akik legalább a bajnoki mérkőzések felén pályára léptek.

A posztonkénti InStat-rangsorokat vizsgálva megállapítható, hogy a minőségi légiósok kulcsszerepet játszanak az OTP Bank Ligában: a szélső védők, a belső védők, a védekező középpályások, a támadó középpályások és a csatárok összesített rangsorában (InStat-index) is külföldi labdarúgót találunk az élen, egyedül a klasszikus középpályások élmezőnyét uralják magyar futballisták. Az is látszik, hogy az őszi NB I-es szezon nem a fiatal játékosok kiugrásának terepe volt, szinte egyetlen statisztikában sem találunk a legjobbak között 21 éven aluli labdarúgót, igaz, ősszel alig-alig kaptak lehetőséget a csapatokban utánpótláskorú játékosok.

Kapusok

A kapusok rangsorában az ősszel remek formában védő ferencvárosi válogatott játékos, Dibusz Dénes érte el a legjobb eredményt, 281-as InStat-indexe a teljes mezőnyt tekintve is dobogót ért. Nem sokkal maradt el tőle a DVSC szlovák kapusa, Tomás Kosicky, aki annak ellenére is nagyszerű átlagot produkált (271-es InStat-index), hogy csapata több mint kétszer annyi gólt kapott az ősszel, mint a Ferencváros. Ebben az összevetésben a kisvárdai Felipe végzett a dobogó alsó fokán, őt tavasszal már nem láthatjuk az NB I-ben.

A legtöbb védést a kaposvári Pogacsics Krisztiánnak kellett bemutatnia, meccsenként 5,6-ot, őt Kosicky követi 4,6-os átlaggal, védési hatékonyságot tekintve viszont Dibusz Dénesé az első hely: a Fradi kapusa a lövések 85,1 százalékát hárítani tudta, 47 próbálkozásból 40-et. A Honvéd kapusa, Tomas Tujvel is 80 százalék fölötti hatékonysággal büszkélkedhet (82,4%), míg a harmadik Szappanos Péter (Mezőkövesd) mutatója 77,6%.

A szupervédések (vagyis a klasszikus kapusbravúrok) ranglistáján a debreceni Tomas Kosicky végzett az élen, meccsenként átlagosan 2,6 alkalommal védett hatalmasat, őt Pogacsics Krisztián követte, meccsenként 1,8 szupervédéssel, Dibusz Dénes 1,7-es eredménye a harmadik helyet jelenti.

A legtöbb tizenegyest az U21-es válogatott kapusa, a ZTE-ben szereplő Demjén Patrik hárította: háromszor nem tudtak túljárni az eszén büntetőből.

Védők

A szélső védők között a legalább a mérkőzések felén pályára lépő futballisták közül a fehérvári Loic Nego nyújtotta a legjobb teljesítményt, megelőzve két ferencvárosi labdarúgót, Eldar Civicet és a magyar válogatott Lovrencsics Gergőt. Ezen a poszton Szolnoki Roland (Puskás Akadémia) beadásai voltak a legpontosabbak, viszont az újpesti Branko Pauljevic jegyezte a legtöbb pontos beadást a mérkőzésein. A megnyert párharcok arányát tekintve a kaposvári Fodor Marcell volt a legjobb szélső védő, közel 70 százalékát nyerve meg párharcainak, a fejpárbajok tekintetében a DVTK-ban futballozó Vági András nyújtott kiemelkedő teljesítményt, azok 78,6 százalékát megnyerve.

Ezen a poszton a legjobban cselező játékos a kisvárdai Bogdan Melnyik volt 83,3 százalékos sikerességi mutatóval, míg a legtöbb sikeres cselt a fehérvári Loic Nego jegyezte (50-et, ami meccsenként 3-as átlag). Futásteljesítményben Eperjesi Gábor (Mezőkövesd) nyújtotta a legjobb teljesítményt, 90 percre vetítve 10 876 méterrel, érdekesség, hogy a kövesdiektől két másik játékos, Silye Erik és Vadnai Dániel is bekerült a legjobbak közé ebben a mutatóban. Silye Erik a legtöbbet sprintelő szélső védők között is feltűnik, de ebben a kategóriában a ZTE FC játékosa, Tamás Krisztián volt a legjobb, meccsenként 254 méterrel, megelőzve Hangya Szilvesztert. A magas intenzitású futásban (több mint 19,8 km/h) megtett távolságokat tekintve azonban nem volt jobb Silye Eriknél, aki meccsenként 1082 métert futott intenzíven. Ha az őszi mérkőzéseken elért maximális futási sebességeket vizsgáljuk, akkor szintén a Mezőkövesd-Zsóry színeiben szereplő Eperjesi Gábor áll a ranglista élén 35 km/h futási sebességgel.

Loic Nego támadásban és védekezésben is nagy erőssége a fehérváriaknak, a szélső védők közül ő érte el a legmagasabb átlagos InStat-indexet.

A belső védők közül a Kisvárda ukrán labdarúgója, Anton Kravcsenko nyújtotta a legjobb teljesítményt az InStat-indexek alapján (269,2), mögötte két magyar labdarúgót találunk, a honvédos Batik Bencét és a fehérvári Juhász Rolandot. A hosszúpasszok pontossági ranglistáján a lista első helyezettje a ferencvárosi Abraham Frimpong 78,3%-kal, míg a belső védők támadópassz pontossági ranglistáját Elek Ákos vezeti, 88,2%-kal. A megnyert párharcok arányában Abraham Frimpong (Ferencváros) volt a legjobb 72,6%-os mutatóval, míg a legtöbb megnyert párharcot az Újpest légiósa, Kire Ristevski érte el meccsenként 12,7-es mutatóval. Ristevksi volt a legjobb a sikeres szerelések számában is (meccsenként 2,8). Ami a futásteljesítményeket illeti, ebben Elek Ákos volt a legjobb a belső védők közül, mérkőzésenként 10 148 méterrel. A legtöbbet sprintelő és magas intenzitású futást produkáló középső bekk a DVSC hátvédje, Kinyik Ákos volt, megelőzve csapattársát, Pávkovics Bencét.

Összeállításunkat pénteken a középpályásokkal és a csatárokkal folytatjuk.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS