Rekordokkal ért véget a női labdarúgó-világbajnokság

2023. augusztus. 21., 14:39   |    

Rekordokkal ért véget a női labdarúgó-világbajnokság

Új győztest avatott a IX. FIFA női labdarúgó-világbajnokság: a döntőben Spanyolország nyert 1-0-ra Anglia ellen. Vad Anita három mérkőzésen is közreműködött játékvezető-asszisztensként.

Spanyol győzelemmel ért véget augusztus 20-án az ausztrál-új-zélandi közös rendezésű FIFA női labdarúgó-világbajnokság. A világbajnokság július 20-án kezdődött, és múlt vasárnap a spanyol és az angol válogatott döntőjével (1-0) ért véget. Egyik csapat sem játszott korábban világbajnoki döntőt. A vb-bronzérmet  immár negyedik alkalommal Svédország szerezte meg, miután a bronzmeccsen kettő-nullra nyert Ausztrália ellen, amely története során most először került az első négy közé.

Több mint 2 milliárd nézője volt az idei világbajnokságnak, ami a 2019-es torna duplája, és természetesen új rekord.

Magyarország is képviseltette magát a tornán Vad Anita, valamint az MLSZ küldöttsége (Margret Kratz szövetségi kapitány, Dénes Dorka női szakágvezető és dr. Barczi Róbert sportigazgató vett részt a női labdarúgás legnagyobb sporteseményén) révén. Vad Anita a Kolumbia-Dél-Korea, a Portugália-Egyesült Államok csoportmeccseken, majd az Ausztrália-Dánia nyolcaddöntőben működött közre játékvezető-asszisztensként. A magyar játékvezető – akinek bátyja, édesapja és nagyapja is sikeres játékvezetői karriert tudhat magáénak – 2017 óta tagja a nemzetközi játékvezetői keretnek, és tavaly részt vett az Európa-bajnokságon is.

Sok szempontból írt történelmet az idei FIFA női labdarúgó-világbajnokság, hiszen most először rendezték meg az eseményt az óceániai térségben, első alkalommal vett részt 32 nemzet válogatottja a viadalon, először lett vb-aranyérmes és egyáltalán érmes Spanyolország, valamint először játszhattak a csapatok ennyi néző előtt.

A világbajnokságon személyesen is jelenlévő Dénes Dorka női szakágvezető így nyilatkozott a vb-ről:

–  Az Ausztráliában és Új-Zélandon rendezett IX. női labdarúgó-világbajnokság a szakág nagy ünnepe volt, amely ismét megmutatta, milyen hatalmas fejlődésen ment keresztül a női labdarúgás, akár csak a legutóbbi négy évben, a franciaországi torna óta. A vb előtt főként az okozott fejtörést, hogy a rengeteg sérült sztár – mint Beth Mead, Leah Williamson, vagy Viviane Miedema – nélkül elég jó lesz-e a színvonal, most pedig arról beszélhetünk, hogy mennyi új csillag nevét tanultuk meg. Közülük is érdemes négyet kiemelni, a kolumbiai Linda Caicedo, a spanyol Salma Paralluelo és a már korábban sem teljesen ismeretlen ausztrál Mary Fowler, illetve az angol Lauren James a következő 10-15 év legnagyobb sztárjai lehetnek, és még egyikük sincs huszonegy éves. Volt a világbajnokságnak magyar szereplője is, Vad Anita játékvezetői-asszisztensként három mérkőzésen kapott feladatot és büszkén mondom, hogy hibátlanul teljesített. Válogatottunk sérült középpályása, Csiki Anna pedig turistaként járt Ausztráliában és a közzétett négy videóbeszámolójának hála az itthoniak is bele tudtak pillantani a vb hangulatába. Mi a világbajnokság hajrájára utaztunk dr. Barczi Róbert sportigazgató úrral Új-Zélandra, Wellingtonba, ahol csatlakoztunk a szabadságát is ott töltő, a világbajnokság rezdüléseit végig figyelő, közben már természetesen az első őszi ellenfelünkre, Írországra is koncentráló Margret Kratz szövetségi kapitányhoz. Az utazást felhasználtuk tapasztalatszerzésre is, Ganczer Gábornak, Queensland állam labdarúgó-szövetsége technikai igazgatójának segítségével jártunk a wellingtoni Phoenix Academyn, ahol a női labdarúgásért felelős vezető, Katie Barrott tapasztalatait hallgattuk meg. Sydneyben Rae Dower, az Ausztrál Labdarúgó-szövetség női futballért felelős technikai igazgatója fogadott minket, és találkoztunk Gáborral is, aki Queenslandben maga is foglalkozik női labdarúgással. Gábor azt is elmondta, hogy az ausztrál válogatott négy tagja tőlük indult. Természetesen Ausztráliában is volt alkalmunk mérkőzést nézni: az ausztrál-angol elődöntőt, majd – a FIFA nagyon érdekes, sok ötletet kínáló női futball workshopja után – a vasárnapi döntőt. Két olyan ország válogatottja jutott a fináléba, amely nagyon sokat tesz a világ női futballjáért. Felejthetetlen hangulatú mérkőzésen, két kiváló csapat csatájában, jobbak voltak a selejtezőben egyébként ellenünk is játszó spanyolok, megérdemelten nyerték meg az aranyérmet. Ha a világbajnokság tapasztalatait kell összefoglalni, és persze valamennyire magyar szemüvegen át is nézem a legutóbbi egy hónapot, azt látom, hogy a 2019-es, franciaországi vb óta elképesztő mértékben megerősödött a női klubfutball. A topligák – elsősorban az angol és a spanyol, de a második vonalat tekintve a francia és a német bajnokság is – nemcsak a saját válogatottjukat teszik még erősebbé, de húzzák magukkal azokat az országokat is, amelyeknek a játékosai ezekben a bajnokságokban játszanak.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS