Varga kiemelkedett a csatárok közül, a Mezőkövesd kapusának kellett a legtöbbet védenie

2023. május. 30., 18:38   |    

Varga kiemelkedett a csatárok közül, a Mezőkövesd kapusának kellett a legtöbbet védenie

Az NB I 2022/2023-as szezonjának befejeztével megnéztük, hogy hogyan teljesítettek a csapatok és a játékosok a legfontosabb mutatókban.

A csapatok között a sorozatban ötödik bajnoki címét megnyerő Ferencváros rúgta a legtöbb gólt (62), megelőzve a Paksot (57) és a Debrecent (52). Nem meglepő módon az a két csapat lőtte a legkevesebb gólt, amely a szezon végén elbúcsúzott az élvonaltól; a Vasas mindössze 29-szer, a Honvéd 34-szer talált be. Idén a legkevesebb gólt az újonc Kecskemét kapta (32), míg a legtöbbet a Paks (57), amely így nullás gólkülönbséggel zárt.

A hosszú passzok száma önmagában nem írja le a csapatok stílusát, de kiindulási alapnak jó. Ez alapján megállapítható, hogy a Zalaegerszeg és a Paks volt az a két csapat, amely a legtöbbször (53-53) próbált meg ilyen típusú passzal előrejutni. A legkevesebb hosszú passzal a Ferencváros játszott, amely inkább a földön, rövid passzokkal építette a támadásait.

A Ferencváros pedig célt is ért a rövid átadásokkal, hiszen a bajnoknál több passzt (61) senki sem juttatott a támadóharmadba 90 percenként. Ebben a tekintetben az Újpest volt a második legjobb csapat (54 passz), míg a Kisvárda a harmadik (53). A legkevesebbszer a Mezőkövesd, a Vasas és a Debrecen passzolt a támadóharmadba.

Játékosszinten is érdemes a gólokkal kezdeni. Ebben az idényben is a Paks adta az NB I gólkirályát; Varga Barnabás 26-szor talált be a szezonban, majdnem kétszer annyiszor, mint a sorban utána következő mezőkövesdi támadó, Stefan Drazic (14). Tizenhárom gólt három játékos szerzett, Nenad Lukic (Honvéd), Kenan Kodro (Fehérvár) és Dorian Babunski (Debrecen). A bajnok Ferencváros leggólerősebb futballistája Ryan Mmaee volt (12).

A gólpasszok terén két játékos végzett az élen; a Kecskemét futballistája, Szuhodovszki Soma és a MOL Fehérvár támadója, Dárdai Palkó is nyolc-nyolc gólpasszt osztott ki. Utánuk öt játékos, Marquinhos (Ferencváros), Holender Filip (Vasas), Bőle Lukács (Paks), Banó-Szabó Bence (Kecskemét) és Adama Traoré (Ferencváros) következett hét-hét gólpasszal.

A kapusok között a mezőkövesdi Riccardo Piscitelli mutatta be a legtöbb védést (117), nagy mértékben hozzájárulva a csapat bennmaradásához. A fehérvári Kovács Dánielről is elmondható mindez, akinek 104-szer kellett közbeavatkoznia az ellenfél lövése után. Varga Bence (Kecskemét) és Demjén Patrik (Zalaegerszeg) 87-87-szer védett a szezonban, de még a bajnok Ferencváros kapusa, Dibusz Dénes is 84-szer mentette meg góltól a csapatát.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS