Fegyelmi határozatok

Július 29-i határozatok

2014-07-29 17:31:43

Az MLSZ Fegyelmi Bizottsága (FEB) július 29-i ülésén az alábbi határozatokat hozta.

NB I

Pavlovic Mateo (FTC) 1, Villám Balázs (Dunaújváros) 2, Kovács István (Fehérvár) 2 soron következő felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.
Kovács István a labda megszerzésért folytatott küzdelemben súlyos szabálytalanságot követett el, lábszáron talpalta ellenfelét, akit emiatt ápolni is kellett. Villám Balázs hasonlóan súlyos szabálytalanságért kapott két mérkőzésre szóló eltiltást.

- A FEB a Haladás - Újpest mérkőzéssel kapcsolatban a Haladást, szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt, 100.000 Ft, az Újpestet, szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt, 200.000 Ft pénzbüntetésben részesítette.
A két csapat szurkolói több alkalommal, folyamatosan trágár kifejezéseket skandáltak a nézőtérről a Magyar Labdarúgó Szövetséggel kapcsolatban. Az Újpest büntetése azért 200.000 Ft, mert szurkolói ezen kívül is számos megbotránkoztató rigmust kiabáltak a mérkőzés alatt. A Fegyelmi Bizottság a sportszervezeteket és a szövetséget érintő sértő rigmusokat továbbra is bünteti. A hangsúly azonban nem azon van, hogy kit sértenek az adott szurkolói bekiabálások, hanem azon, hogy a trágár, sértő jelzők skandálása nem sporteseményre való viselkedés.

- A FEB a Videoton FC - Lombard Pápa Termál FC mérkőzéssel kapcsolatban a Videoton FC-t szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt írásbeli figyelmeztetésben részesítette.
A Videoton FC esetében enyhítő körülményként vette figyelembe a FEB, hogy a rendező egyesület intézkedett a sportszerűtlen magatartás megszüntetésére.

- A FEB a PMFC- MTK mérkőzéssel kapcsolatban a Pécset - szurkolóinak megbotránkoztató és politikai üzenetet tartalmazó rigmusok bekiabálása, különböző tárgyak játéktérre dobálása, valamint a hazai szurkolók rendzavarásai miatt történt játékmegszakítás miatt - 600.000 Ft pénzbüntetésben részesítette.
A pécsi szurkolók többször, folyamatosan kiabálták a Palesztinára vonatkozó politikai üzeneteiket, emellett megbotránkozatásra okot adó rigmusokat kiabáltak. A bizottság a fegyelmi vétségek jelentős számára és súlyára tekintettel állapította meg a pénzbüntetés mértékét, ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte a sportszervezet intézkedéseit a tiltott magatartások megszüntetésére. A FEB a Fegyelmi Szabályzat 101. § a)/ab) alapján szabta ki a büntetést (rasszizmus, politikai megnyilvánulás), ahol a legkisebb büntetési tétel 400.000,- Ft pénzbüntetés.

- A FEB a Nyíregyháza – DVSC mérkőzéssel kapcsolatban a Nyíregyházát szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt 100.000 Ft, a DVSC-t szurkolóinak megbotránkoztató és politikai üzenetet tartalmazó rigmusok bekiabálása miatt 400.000 Ft pénzbüntetésben részesítette.
A nyíregyháziak büntetésének kiszabásánál a Fegyelmi Bizottság enyhítő körülményként vette figyelembe a sportszervezet intézkedéseit a tiltott magatartások megszüntetésére. A Palesztinára vonatkozó politikai üzeneteket kiabáló DVSC-szurkolók megnyilvánulásával kapcsolatban a FEB a Fegyelmi Szabályzat 101. § a)/ab) (rasszizmus, politikai megnyilvánulás) alapján szankcionált, itt a legenyhébb büntetési tétel 400.000 Ft pénzbüntetés.

- A FEB a Kecskemét – FTC mérkőzéssel kapcsolatban az FTC-t szurkolóinak megbotránkoztató és politikai üzenetet tartalmazó rigmusok bekiabálása miatt 400.000 Ft pénzbüntetésben részesítette.
A ferencvárosi szurkolók ugyancsak politikai tartalmú üzenetet juttattak kifejezésre, ezért a Fegyelmi Szabályzat 101. § a)/ab pont alapján büntetett a FEB, ahol a klub legkisebb büntetési tételnek megfelelő pénzbüntetést kapta.

- A FEB a Honvéd-Dunaújváros mérkőzéssel kapcsolatban a Dunaújvárost, szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt, írásbeli figyelmeztetésben részesítette.

- A FEB az MTK ellen képzési kártalanítás fizetésével kapcsolatosan indított eljárását, a Lombard ellen Goran Maric Govorcin labdarúgóval szembeni pénzügyi tartozás miatt indított fegyelmi eljárását, valamint a Lombard ellen Présinger Ádám labdarúgóval szembeni pénzügyi tartozás miatt indított fegyelmi eljárását megszüntette, mert a felsorolt esetekben nem állapítható meg fegyelmi vétség elkövetése.

Az MLSZ a fenti határozatokkal kapcsolatosan változatlanul hangsúlyozza a fair play szellemiségét. A Fegyelmi Szabályzat tiltja a becsmérlő, megbotránkoztató, rasszista, politikai stb. rigmusokat, üzeneteket. A trágár, mások tisztességét sértő bekiabálások nem engedélyezettek a labdarúgó-mérkőzéseken, ezért minden esetben büntetésre számíthat az érintett egyesület, függetlenül attól, hogy kivel szemben irányul a megnyilvánulás.

Barátságos mérkőzések

Belényesi Miklós (Balmazújváros) 2 soron következő férfi felnőtt hazai barátságos, felkészülési mérkőzésre szóló eltiltást kapott.


A Fegyelmi Bizottság által határozatban kiszabott pénzbüntetésekből befolyt összeg teljes egészében az MLSZ által létrehozott Focisegély Alapítványhoz kerül. Az alapítvány a hazai labdarúgás - szociális, egészségügyi vagy egyéb okok miatt - segítségre szoruló és arra érdemes személyeit (elsősorban egykori labdarúgókat) támogatja. Az Alapítványhoz fordulhat minden egykori labdarúgó, vagy közeli hozzátartozója, ismerőse, barátja, aki úgy ítéli meg, hogy az adott korábbi futballista, rossz életkörülményei vagy egészségi állapota miatt anyagi segítségre szorul.

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS