Fegyelmi határozatok

Fegyelmi határozatok

2013-09-24 15:56:09

Az MLSZ Fegyelmi Bizottsága (FEB) keddi ülésén az alábbi határozatokat hozta.

NB I

Ranilovic Marko (Kaposvár) 1, Margitics Andor (Puskás FC) 1, Vági András (Diósgyőr) 2, Supic Zoran (Lombard) 2 és Fehér Zoltán (Haladás) 1 soron következő férfi felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

A Ferencváros–Újpest bajnoki rangadó nagy érdeklődést, és a találkozó időtartamának nagy részében sportszerű, jó hangulatot is hozott, ám a mérkőzés egyes szakaszaiban tapasztalható jelenségek elfogadhatatlanok egy futballmérkőzésen. Ezek távol állnak a sport és a labdarúgás szellemiségétől, a két nagy múlttal rendelkező budapesti klub és a magyar labdarúgás hagyományaitól.

Az MLSZ Fegyelmi Bizottsága a döntés meghozatalakor mérlegelte a cselekmények mellett, hogy a rendező Ferencváros ígéretet tett arra, hogy – a hatóságokkal közösen – azonosítja és felelősségre vonja a rendbontókat. A fegyelmi szankció ennek hiányában a mostaninál lényegesen szigorúbb is lehetett volna. Az MLSZ FEB minden esetben tekintettel van az érintett klubok együttműködési szándékára, felelősségteljes viselkedésére vagy annak hiányára is döntése meghozatalakor.


Az FTC – Újpest mérkőzésen történt rendezési hiányosságok, a hazai szurkolók rendzavarásai (pirotechnikai eszközök használata, bedobálása, megbotránkoztató rigmusok skandálása) és a nagyszámú hazai szurkoló nézők által elzárt területre történt behatolása miatt az FTC, mint visszaeső 2.000.000 Ft pénzbüntetést kapott, továbbá a FEB elrendelte az FTC soron következő hazai NB I-es bajnoki mérkőzésén a Puskás Ferenc Stadion C szektorának és az M-től S-ig tartó szektorainak lezárását is. A FEB a vendégszurkolók részéről megbotránkoztató rigmusok bekiabálása, pirotechnikai eszköz használata és rendbontások elkövetése (székek feltépése, bedobálása, kordonok megbontása és dobálása) miatt az Újpestet 400.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

A bizottság a következő szervezési, biztonsági, rendezési hiányosságok miatt határozott büntetésről a visszaeső Ferencvárossal szemben: a beléptetés nem megfelelő módon történt, különös tekintettel a nézőtérre bejuttatott és ott nagy mennyiségben használt nem engedélyezett pirotechnikai eszközre. A mérkőzés közben előbb két fő, majd mintegy ötven fő jutott be a szurkolók elől elzárt területre, a futópályára, és ez kiváltotta a mérkőzés kétperces szüneteltetését, majd a találkozó lefújását követően több százan léptek a játéktérre zömmel a büntetésben érintett szektorokból. Szintén ezen helyekről hangzott fel legtöbbet az a számtalan gyalázkodó, trágár, megbotránkoztató és elítélendő rigmus, amelyek különösen ilyen tömeges és visszatérő formában nem fogadhatóak el sporteseményen.

A Diósgyőr - Honvéd mérkőzésen a hazai szurkolók megbotránkoztató rigmusok bekiabálása és a Versenykiírás hangosításra vonatkozó előírásának megsértése miatt a FEB a Diósgyőrt 100.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte és elrendelte, hogy a sportszervezet soron következő hazai NB I-es bajnoki mérkőzésén szövetségi ellenőrt fogadjon és eljárási költségeit viselje.

A DVTK–Budapest Honvéd mérkőzést követően büntetésben részesülő hazai klub több rendezési hiányosságot követett el. A hazai drukkerek egy része megbotránkoztató, gyalázkodó rigmusokat kántált – mások mellett – a kispesti klubbal és annak szurkolóival szemben, a hangosbemondó használata nem a szabályozásnak megfelelő módon történt.

NB II

Miklósvári János (Cevasport) 1, Engel Alex (Vasas) 2, Pécseli Szilárd (Siófok) 2 és Máté Péter (ZTE) 3 soron következő férfi felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Hock Zsolt orvos (Siófok) a kispadtól és az öltözőtől 2 soron következő NB II-es bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

NB III

Karácsony Dávid (Jászapáti) 1, Hibó Imre (Hatvan) 1, Füredi Szabolcs (Orosháza) 1, Bálint Dávid (Orosháza) 1, Schultz Levente (Dorog) 1, Fürjes Ádám (Dorog) 2 soron következő férfi felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Kindl István vezetőedző (Bölcske) írásbeli megrovásban részesült, Miskei Attila vezetőedző (Dorog) a kispadtól és az öltözőtől 2 soron következő NB III-as bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Női nagypályás bajnokságok és kupák

Zacsovics Tibor vezetőedző (Hegyvidék) a kispadtól és az öltözőtől 1 soron következő női Magyar Kupa mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Női és férfi futsal bajnokságok és kupák

Jézsó Máté (Asterix) 2, Holczer Balázs (Göd) 1 és Szalai Dániel (Göd) 1 soron következő felnőtt futsal bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

A FEB tárgyalás megtartása után Temesi Norbert és Fekete Róbert (mindkettő Dunakeszi) korábbi 2 illetve 4 mérkőzésre szóló eltiltását hatályában változatlanul fenntartotta.

Színes lapok miatt kiszabott pénzbüntetések

Lombard 36, Diósgyőr 48, MTK 30, Kazincbarcika 10, Cigánd 10, Jászapáti 14, Nyírbátor 10, Dunaharaszti 12, Orosháza 18, Bölcske 10 és Balatonfüred 14 ezer Ft.

A Fegyelmi Bizottság által határozatban kiszabott pénzbüntetésekből befolyt összeg teljes egészében az MLSZ által létrehozott Focisegély Alapítványhoz kerül. Az alapítvány a hazai labdarúgás - szociális, egészségügyi vagy egyéb okok miatt - segítségre szoruló és arra érdemes személyeit (elsősorban egykori labdarúgókat) támogatja. Az Alapítványhoz fordulhat minden egykori labdarúgó, vagy közeli hozzátartozója, ismerőse, barátja, aki úgy ítéli meg, hogy az adott korábbi futballista, rossz életkörülményei vagy egészségi állapota miatt anyagi segítségre szorul.

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS