Fegyelmi határozatok

Fegyelmi határozatok

2014-03-04 16:09:20

Az MLSZ Fegyelmi Bizottsága március 4-i ülésén az alábbi határozatokat hozta.

NB I

Mohamadolu Abdouraman (Diósgyőr) 1, Pavlovic Mateo (FTC) 3, Lipták Zoltán (Győr) 3, Svec Michal (Győr) 2, Bori Gábor (Paks) 3 soron következő férfi felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Bekő Balázs vezetőedző (Kecskemét) a kispadtól és az öltözőtől 2 soron következő NB I-es bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

A FEB a Diósgyőr – DVSC mérkőzéssel kapcsolatban, rendezési hiányosságok miatt a Diósgyőrt 50.000 Ft, a DVSC-t szurkolóinak pirotechnikai eszközök használata miatt 100.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

A FEB az FTC – Győr mérkőzéssel kapcsolatban az FTC-t rendezési hiányosságok, szurkolóinak pirotechnikai eszközök használata, megbotránkoztató rigmusok bekiabálása, valamint egy hazai szurkoló játéktérre történt befutása miatt 200.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

A FEB a Honvéd - Újpest mérkőzéssel kapcsolatban a Honvédot rendezési hiányosságok, szurkolói részéről megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt 100.000 Ft, az Újpestet szurkolóinak pirotechnikai eszközök használata, megbotránkoztató rigmusok bekiabálása és rasszista megnyilvánulásai miatt 500.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.
A mérkőzésen a biztonsági ellenőrzés ellenére pirotechnikai eszközök kerültek a lelátóra, melyet az újpesti szurkolók egy része használt is. A vendég szurkolók ezenkívül tömegesen és visszatérően rasszista és megbotránkoztató rigmusokat skandáltak. Az MLSZ stratégiai céljai, ideértve a nézőszám és azon belül a női és gyermeknézők számának növekedését, megköveteli, hogy a mérkőzések látogatásához kulturált feltételek teremtődjenek.

A Fegyelmi Szabályzat egyértelműen fogalmaz:

"Fegyelmi vétséget követ el, aki nagy nyilvánosság előtt az emberi méltóságot az által sérti, hogy mást, vagy másokat a nemzeti, etnikai, faji, vallási vagy a lakosság egyes csoportjaihoz való tartozás miatt becsmérel vagy megaláz. A Fegyelmi Bizottság köteles eljárni azon labdarúgóval vagy sportszakemberrel szemben, aki a labdarúgással összefüggésben bárkit nyilvánosan, súlyosan becsületsértő kifejezésekkel illet, faj, bőrszín, nyelv, vallás, vagy földrajzi hovatartozása miatt.

Fegyelmi vétséget követnek el azok a nézők vagy egyéb résztvevők, akik gyűlöletkeltő és/vagy rasszista kifejezéseket használnak, illetve ilyen tartalmú jelszót, jelmondatot hordozó táblát (papír, vagy szövetszalagot is) helyeznek ki, vagy vétkesek bármilyen egyéb hátrányos megkülönböztetést tartalmazó, gyűlöletkeltő és/vagy másokban félelmet keltő, vagy másokat megbotránkoztató viselkedésben a mérkőzés előtt, alatt és után."

Az MLSZ pirotechnikai eszközök használatára vonatkozó rendelkezései nem szigorúbbak a hatályos törvényi szabályozásnál.

A pirotechnikai eszközök legális használatának szabályozására vonatkozó MLSZ-es kezdeményezést, azaz a legalizáció irányának segítését az NB I-es tulajdonosi kör egységesen leszavazta. valamennyi szurkoló, aki a hatályos szabályozást megsértve, azt figyelmen kívül hagyja, komoly erkölcsi és anyagi kárt okoz klubjának.


NB II

Bozsik József (Tatabánya) 1 és Nagy Tamás (Vasas) 2 soron következő férfi felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

A FEB a Dunaújváros - Nyíregyháza mérkőzésen a hazai szurkolók rendzavarásai miatt a Dunaújváros köteles a soron következő hazai NB II-es bajnoki mérkőzésén szövetségi ellenőrt fogadni és eljárási költségeit viselni.

A FEB az Ajka - ZTE mérkőzéssel kapcsolatban az Ajka rendezési hiányosságok miatt írásbeli figyelmeztetésben részesült, a ZTE szurkolóinak pirotechnikai eszközök használata miatt 50.000,- Ft pénzbüntetést köteles megfizetni.

Veizer Roland országos kerettag (NB II) játékvezető minden jellegű mérkőzésre vonatkozóan a sportszakmai tevékenységtől 2014. május 31-ig szóló eltiltást kapott.

NB III

Horváth Norman (Hatvan) 1, Kozma Dániel (Versegyház) 1, Mészáros Dániel (Dunaharaszti) 1, Szkunc Vjacseszláv (Maglód) 3, Kuklis Kristóf (Szekszárd) 2, Lenzsér Bence (Győr) 1, Turi Ákos (Újbuda) 1, Sitku Illés (Dorog) 1, Rakic Stefan (Csepel) 1 soron következő férfi felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Borda Viktor sportszakember (Csepel) a kispadtól és az öltözőtől 1 soron következő NB III-as bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

A FEB a Putnok – Kazincbarcika mérkőzéssel kapcsolatban a Kazincbarcikát szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt írásbeli figyelmeztetésben részesesítette.

Női és férfi futsal bajnokságok és kupák

Krasnyánszki Martin (Göd) 1, Mangold Carlo (Göd) 1, Nagy Zsolt (Göd) 1, soron következő felnőtt futsal bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott. A FEB a Cső-Montage – FTC NB II-es mérkőzésen egy vendég szurkoló rendbontása miatt az FTC két soron következő idegenbeli NB II-es bajnoki mérkőzésére 1-1 szövetségi ellenőrt küld az FTC költségére.

Lengyel Béla vezetőedző (Asterix) írásbeli megrovásban részesült.

A FEB a Kincsem Lovaspark – Rubeola mérkőzéssel kapcsolatban a bajnokságra érvényes versenykiírás elektronikus jegyzőkönyv használatára vonatkozó előírásának megsértéséért és a hazai szurkolók rendzavarásai miatt a Kincsem Lovaspark köteles a soron következő hazai NB I-es férfi futsal bajnoki mérkőzésén szövetségi ellenőrt fogadni és eljárási költségeit viselni.

A FEB az Asterix SE-t a bajnokságra érvényes versenykiírás elektronikus jegyzőkönyv használatára vonatkozó előírásának megsértéséért írásbeli figyelmeztetésben részesíti.

A FEB a Törökbálint – Göcsej mérkőzéssel kapcsolatban a Törökbálintot rendezési hiányosságok miatt írásbeli figyelmeztetésben részesíti.

A FEB a Déli FC - Méhkerék mérkőzéssel kapcsolatban a Déli FC-t szurkolóinak rendzavarásai miatt írásbeli figyelmeztetésben részesíti.

Színes lapok miatt kiszabott pénzbüntetések

Győr 42, MTK 30, Felsőtárkány 10, Kazincbarcika 14, Újbuda 12 és Dorog 12 ezer Ft.

A Fegyelmi Bizottság által határozatban kiszabott pénzbüntetésekből befolyt összeg teljes egészében az MLSZ által létrehozott Focisegély Alapítványhoz kerül. Az alapítvány a hazai labdarúgás - szociális, egészségügyi vagy egyéb okok miatt - segítségre szoruló és arra érdemes személyeit (elsősorban egykori labdarúgókat) támogatja. Az Alapítványhoz fordulhat minden egykori labdarúgó, vagy közeli hozzátartozója, ismerőse, barátja, aki úgy ítéli meg, hogy az adott korábbi futballista, rossz életkörülményei vagy egészségi állapota miatt anyagi segítségre szorul.

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS