Fegyelmi határozatok

Június 3-i határozatok

2014-06-03 16:38:06

Az MLSZ Fegyelmi Bizottsága június 3-i ülésén az alábbi határozatokat hozta.

NB I

Windecker József (Paks) 1, Fehér Zoltán (Haladás) 1, Vukasovic Marko (Kecskemét) 2 soron következő férfi felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.
Marko Vukasinovic a Kecskemét - Puskás Akadémia NB I-es férfi felnőtt nagypályás bajnoki mérkőzésen becsúszva, stoplival vádlin rúgta ellenfelét, ezért a játékvezető kiállította. A Fegyelmi Szabályzat 75. § (2) bekezdés a) pontja alapján a minimális büntetés 2 soron következő bajnoki mérkőzéstől való eltiltás.

FEB a PMFC-t, mivel a Márton Gábor edzővel kapcsolatos, megállapodás szerinti pénzügyi kötelezettségét az előírt határidőben nem teljesítette, 100.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

A FEB a Videoton FC – DVTK mérkőzéssel kapcsolatban a hazai szurkolók rasszista megnyilvánulása és megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt a Videoton FC-t, mint visszaesőt 300.000 Ft, a Diósgyőrt, mint visszaesőt szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt 100.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.
A Videoton FC szurkolói becsmérlő, kirekesztő és hátrányosan megkülönböztető magatartást tanúsítottak, amikor a mérkőzés 38. percében három alkalommal is egy másik államot illetek trágár kifejezésekkel. A hazai szektorokból ezen kívül is több alkalommal hangzottak el megbotránkoztató rigmusok. A DVTK szurkolói a mérkőzés alatt több alkalommal megbotránkoztató magatartást tanúsítottak, azzal, hogy jól hallhatóan, hosszabb ideig skandáltak trágár rigmusokat.
A bizottság súlyosbító körülményként értékelte mindkét sportszervezet vonatkozásában, hogy szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt visszaesőnek minősülnek. A bizottság döntése meghozatalánál figyelembe vette még azt is, hogy a most folyó bajnokságban ezt megelőzően a szurkolók rendzavarásai miatt a Fehérvár FC Kft. sportszervezettel szemben összesen tíz, a Diósgyőr FC Kft. sportszervezettel szemben összesen nyolc mérkőzéssel kapcsolatban folytatott le fegyelmi eljárást és hozott elmarasztaló határozatokat.
A FEB enyhítő körülményként értékelte, hogy a hazai és a vendég szurkolók részéről történt fenti szurkolói megnyilvánulások alkalmával a hangos bemondón keresztül minden esetben figyelmeztetés hangzott el a rendező Fehérvár FC Kft. sportszervezet részéről.


A FEB a Debrecen – Honvéd mérkőzéssel kapcsolatban a hazai szurkolók jelentős mennyiségű pirotechnikai eszközök bevitele és használata miatt a Debrecent, mint visszaesőt 400.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.
A stadionba történő beléptetéskor végrehajtott ruházat- és csomag átvizsgálás nem volt hatékony, mert a hazai szurkolók a stadion területére jelentős mennyiségű pirotechnikai eszközt tudtak bevinni. A hazai szurkolók a Stadion területére bevitt pirotechnikai eszközöket több alkalommal használták is. A FEB súlyosbító körülményként értékelte, hogy a DVSC szurkolóinak pirotechnikai eszközök bevitele és használata miatt visszaesőnek minősül. A bizottság döntése meghozatalánál figyelembe vette, hogy a most folyó bajnokságban ezt megelőzően a sportszervezet szurkolóinak pirotechnikai eszközök bevitele és használata miatt összesen négy mérkőzéssel kapcsolatban folytatott le fegyelmi eljárást és hozott elmarasztaló határozatokat. A FEB enyhítő körülményként értékelte, hogy a pirotechnikai eszköz játéktérre történt bedobása alkalmával azonnal intézkedtek az eszköz eloltásáról.

A FEB az FTC – Paks mérkőzéssel kapcsolatban a hazai szurkolók jelentős mennyiségű pirotechnikai eszközök bevitele és használata, valamint megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt az FTC-t, mint visszaesőt 500.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.
A stadionba történő beléptetéskor végrehajtott ruházat- és csomag átvizsgálás ellenére a hazai szurkolótábor tagjai a stadion területére jelentős mennyiségű pirotechnikai eszközöket tudtak bevinni, amelyeket a mérkőzés alatt használtak is. A ferencvárosi szurkolók a mérkőzés során többször megbotránkoztató - legtöbbször az Újpestet gyalázó - rigmusokat skandáltak. A FEB súlyosbító körülményként értékelte, hogy a sportszervezet szurkolóinak pirotechnikai eszközök bevitele és használata, valamint megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt visszaesőnek minősül. A bizottság döntése meghozatalánál figyelembe vette, hogy a most folyó bajnokságban ezt megelőzően a Ferencváros szurkolóinak rendzavarásai miatt összesen 17 mérkőzéssel kapcsolatban folytatott le fegyelmi eljárást és hozott elmarasztaló határozatokat. A bizottság enyhítő körülményként értékelte, hogy a hazai szurkolók részéről történt fenti szurkolói megnyilvánulások alkalmával a hangos bemondón keresztül figyelmeztetés hangzott el. A FEB enyhítő körülményként értékelte még azt is, hogy a pirotechnikai eszközök játéktérre történt bedobása alkalmával azonnal intézkedtek az eszközök eloltásáról.

Magyar Kupa

A FEB az Újpest – Diósgyőr mérkőzéssel kapcsolatban az újpesti szurkolók kirekesztő megnyilvánulása és megbotránkoztató rigmusok bekiabálása, valamint nagyobb mennyiségű pirotechnikai eszköz bevitele és használata miatt az Újpestet, mint visszaesőt 500.000 Ft, a diósgyőri szurkolók megbotránkoztató rigmusok bekiabálása, valamint nagyobb mennyiségű pirotechnikai eszköz bevitele és használata miatt a Diósgyőrt 300.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

A bizottság az Újpest 1885 Futball Kft. sportszervezet vonatkozásában súlyosbító körülményként értékelte, hogy a Magyar Kupa sorozatban szurkolóinak pirotechnikai eszközök bevitele és használata, valamint megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt visszaesőnek minősül. A FEB döntése meghozatalánál figyelembe vette, hogy a 2013-2014-es Magyar Kupa-sorozat országos főtábla mérkőzéseivel kapcsolatban ezt megelőzően az Újpest 1885 Futball Kft. sportszervezettel szemben hat (ebből egy esetben szurkolói rasszista megnyilvánulása miatt is), míg a Diósgyőr FC Kft. sportszervezettel szemben két esetben folytatott le fegyelmi eljárást és hozott jogerősen elmarasztaló határozatot.

NB II

Pákai Gergő (Ajka) 4 soron következő férfi felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott, mert a játékvezető személyére durván sértő kifejezést használt, majd a kiállítás után a durván sértő kifejezést többször megismételte.

Belényesi Miklós (Balmazújváros) 1 soron következő férfi felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

NB III

Jovánczai Zoltán (Budaörs) 4 soron következő férfi felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott, mert a játékvezető személyére sértő kifejezést használt. A labdarúgó visszaesőnek minősült ebben a fegyelmi vétségben.

Illés Dániel (Baja) 3 soron következő férfi felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott, mert gólhelyzetben lévő ellenfelét buktatta. A labdarúgó visszaesőnek minősül ebben a fegyelmi vétségben.

Micskó Márk (Szekszárd), mert a játékvezető személyére sértő kifejezést használt 3 felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Pap Milán (Szekszárd), mint visszaeső, mert gólhelyzetben lévő ellenfelét buktatta 3 mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Bonica Sebastian (ESMTK) 1, Kecse Milán (Bölcske) 1, Németh Zsolt (Maglód) 1, Varga Tamás (Fehérvár) 1, Márton Dávid (RKSK) 1, Tóth Márton (Dabas) 1, Csilus Tamás (FTC) 1 soron következő férfi felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Kajli Zoltán sportszakember (Monor) írásbeli megrovásban részesült.

A FEB a Komló ellen Vas László edzővel szembeni pénzügyi tartozás miatt elrendelt fegyelmi eljárást megszüntette.

A FEB a Dorog - BKV mérkőzéssel kapcsolatban a hazai szurkolók rendzavarásai (játéktérre futás, a játékvezető inzultálása, a 2. számú asszisztens dobálása) miatt a Dorogot, mint visszaesőt, 100.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

A FEB a Bölcske - Orosháza mérkőzéssel kapcsolatban, a Bölcskét, mint visszaesőt, 100.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte, mert a hazai szurkolók inzultálták a levonuló játékvezetőket.

Női felnőtt nagypályás bajnokságok és kupák

A FEB a Hegyvidék SE Kft-t, Földesi Károly edzővel szembeni pénzügyi kötelezettség nem teljesítéséért 50.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

Női és férfi futsal bajnokságok és kupák

A FEB az MVFC - ETO futsalmérkőzéssel kapcsolatban a hangosító berendezés nem előírásszerű működtetéséért és a hazai szurkolók rendzavarásáért (játéktérre dobtak egy teli műanyag sörös poharat és e miatt mintegy 4 percig állt a játék) az MVFC-t 50.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

Színes lapok miatt kiszabott pénzbüntetések

Csákvár 10, ESMTK 12, Szekszárd 14, Cigánd 10, Balmazújváros 15 és Diósd 10 ezer Ft.


A Fegyelmi Bizottság által határozatban kiszabott pénzbüntetésekből befolyt összeg teljes egészében az MLSZ által létrehozott Focisegély Alapítványhoz kerül. Az alapítvány a hazai labdarúgás - szociális, egészségügyi vagy egyéb okok miatt - segítségre szoruló és arra érdemes személyeit (elsősorban egykori labdarúgókat) támogatja. Az Alapítványhoz fordulhat minden egykori labdarúgó, vagy közeli hozzátartozója, ismerőse, barátja, aki úgy ítéli meg, hogy az adott korábbi futballista, rossz életkörülményei vagy egészségi állapota miatt anyagi segítségre szorul.

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS