Fegyelmi határozatok

Május 22-i határozatok

2014-05-22 16:07:26

Az MLSZ Fegyelmi Bizottsága május 22-i ülésén az alábbi határozatot hozta.

A Fegyelmi Bizottság Sivic Tomislavot, a DVTK vezetőedzőjét a Fegyelmi Szabályzat 95. § (1) és (2) bekezdése szerinti fegyelmi vétség elkövetéséért a szabályzat 95. § (2) és a 14. § (2) bekezdése alapján, mint visszaesőt, a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől 2014. május 22-től kezdődően 6 hónapra eltiltotta.

Sivic Tomislav a 2014. május 4-én lejátszott Diósgyőr – Haladás NB I-es bajnoki mérkőzést követően az MTV riporterének nyilatkozva arra utalt, hogy a játékvezetők szándékosan tévedtek a DVTK kárára. A bizottság indoklásában kifejtette: Sivic Tomislav a nagy nyilvánosság előtt tett nyilatkozatával az MLSZ tagjainak hivatalos működésével kapcsolatban olyan tényre (azaz a mérkőzések és helyezések előre eldöntött voltára) közvetlenül utaló kifejezést használt, amely alkalmas volt arra, hogy az MLSZ működésébe vetett bizalmat megingassa, mert nyilatkozatának tartalma kétséget kizáróan az volt, hogy a bajnoki helyezések előre eldöntöttek.

A Fegyelmi Szabályzat 95. § (2) így rendelkezik:

(1) Fegyelmi vétséget követ el az a sportszakember, labdarúgó, továbbá a mérkőzés más hivatalos közreműködője aki az MLSZ-ről, a Megyei (Budapesti) Igazgatóságokról, társadalmi bizottságairól, szponzorokról, a tulajdonosokról, a médiáról vagy ezek tagjainak hivatalos működésével kapcsolatban olyan tényt állít, híresztel, vagy olyan tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, amely alkalmas arra, hogy az MLSZ, a Megyei (Budapesti) Igazgatóság, vagy valamely tisztségviselője működésével kapcsolatban a bizalmat megingassa, az üzleti érdeket sérelem érje, a tisztségviselő vagy a megnevezett társadalmi bizottság tagjának a becsületét csorbítsa, amiért büntetése:

a.) írásbeli figyelmeztetés;
b.) pénzbüntetés 10.§ (3) bekezdés e.) pontjában meghatározottak szerint;
c.) eltiltás a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől három hónaptól - két évig.

(2) Annak a büntetése, aki a fegyelmi vétséget sokszorosítás vagy az írott-, illetve elektronikus sajtó útján, vagy egyébként nagyobb nyilvánosság előtt követi el, eltiltás a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől hat hónaptól két évig terjedő időre.


A szabályzat alapján tehát a FEB a minimális tartamú büntetést szabta ki a DVTK vezetőedzőjére.

Az eljárás alá vont sportszakemberrel szemben jelenleg is több fegyelmi eljárás van folyamatban, ezért a bizottság nem látott arra lehetőséget, hogy vele szemben a minimális tartamú büntetésnél enyhébbet szabjon ki, vagy a büntetés végrehajtását felfüggessze.

A határozattal szemben az MLSZ FSZ XI. fejezetében foglaltak alapján fellebbezést lehet benyújtani, amelynek nincs halasztó hatálya.

A bizottság megállapította, Sivic Tomislav elkövette a Fegyelmi Szabályzat (FSZ) 85. § (1) bekezdése szerinti fegyelmi vétséget, ezért az FSZ 85. § (1) bekezdése b) pontja és az FSZ 14. § (2) bekezdése alapján a sportszakembert, mint visszaesőt, 50.000 Ft forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

A FEB 2014. március 18. napján meghozott I-149/2013-14. számú jogerős határozatával Sivic Tomislavot a Diósgyőr FC sportszervezet eljárás alá vont sportszakemberét 200.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte. A pénzbüntetés megfizetésének határideje a határozat meghozatalának napját követő hónap 15. napja lett volna, azaz 2014. április 15-e, a sportszakember a határidő lejárta után fizette be a büntetést.

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS