2016: erősödik a strandlabdarúgásunk nemzetközi elismertsége

2016. december. 31., 10:40   |    

2016: erősödik a strandlabdarúgásunk nemzetközi elismertsége

A magyar strandlabdarúgás soha nem volt olyan szervezett, mint a mögöttünk álló időszakban, és a struktúra erősödése, valamint a sportági fejlesztések eredményeképpen soha nem volt olyan kedvező pozícióban, mint 2016 végén.

2016. júliusában a világon először rendeztek hivatalos, a nemzetközi szövetség (BSWW) által elismert, és saját rendezvénynek minősített U21-es nemzetközi strandlabdarúgó tornát, amelynek helyszíne Magyarországon, az európai strandlabdarúgó élet egyik kiemelt központjában, Siófokon volt. Hogy éppen itt rendezték a Talent Cupot, elismerése annak a munkának, amelyet az utánpótlás-fejlesztésében a magyar szövetség évekkel ezelőtt elkezdett.

Két éve a magyar szövetség elhatározta, hogy a hazai utánpótlás-bajnokságok (U17, U19) és az iskolai bajnokságok legjobbjait elhívja egy kiválasztó folyamatra a Magyar Labdarúgó Szövetség edzőközpontjába. Itt több szűrőn keresztül, több mint száz fiatalt felmérve, fizikai, szakmai és pszichikai tesztek után kiválasztották azokat, akikkel életre hívták a korosztályok válogatottjait. Velük a szövetség és a felnőtt válogatott szakemberei kezdtek dolgozni, majd összeállt az első hivatalos U21-es válogatott kerete.

Ezt a csapatot igen komoly munka, és nemzetközi szintű menedzselés várta: rendszeres összetartások, magyar és külföldi szakemberek vezette edzőtáborok, majd hazai és nemzetközi mérkőzések következtek. A folyamat oda vezetett, hogy a 2016-os vb-selejtezőkön a magyar felnőtt válogatott átlagéletkora volt a legalacsonyabb – a keret több mint fele még utánpótláskorú.

Ezeken az alapokon jött létre az új magyar strandlabdarúgó-stratégia, amelynek célkitűzése a bajnokságok színvonalának és az indulók számának növelése mellett a sportolók és a csapatok számának növelése, a szakmai munka jelentős fejlesztése, a nemzetközi kapcsolatok erősítése.

2016-ban:

- az U13-as korosztályban Grassroots jellegű fesztiválokon 63 csapat vett részt;
- az U15, U17, U19-es bajnokságokban korosztályonként közel 50 klub nevezett, már területi középdöntőket is szervezni kellett;
- az iskolai Diákolimpián két korosztályban összesen 47 iskolai csapat indult;
- a diákolimpiákkal és az utánpótlás-bajnokságokkal együtt összesen több mint 600 hivatalosan regisztrált utánpótlás-mérkőzést rendezett a magyar szövetség;
- a felnőtt bajnokságban induló csapatok száma kettővel nőtt (10);
- a nemzetközi kapcsolatokat kihasználva három magasan képzett és jegyzett brazil edző (Eric Bomfim, Luiz Escobar, Alex Fabiano Dutra) érkezett a magyar bajnokság három csapatához;
- elindult a Magyar Labdarúgó Szövetség hivatalos edzőképző programja keretében a strandlabdarúgó-edzőképzés, amelyen előadásokat tartottak a brazil szakemberek is;

A további fejlődés elengedhetetlen feltétele az infrastruktúra fejlesztése. A szövetség célja az, hogy az elkövetkező három évben valamennyi kiemelt régióban legyen egy nemzetközileg akkreditált strandlabdarúgó-pálya.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC
Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS