45 év után mutatkozik be egyszerre két újonc az NB I-ben

2013. július. 26., 08:52   |    

45 év után mutatkozik be egyszerre két újonc az NB I-ben

A 112. élvonalbeli magyar labdarúgó-bajnokság kezdődik pénteken, a Lombard Pápa és a Puskás FC mérkőzésével. Az OTP Bank Liga rajtjára rövid történelmi kitekintővel is készült az mlsz.hu.

Az eddigi 111 bajnokságból 96-ot nyert meg fővárosi, 15-öt vidéki együttes (A kezdetektől fővárosinak tekintve a csak 1950-től közigazgatásilag is Budapesthez tartozó Újpest klubját). A 111 bajnoki címből 95-t nyert meg a 2013–2014-es idényben is az élvonalban szereplő csapat, 16-ot megszűnt, alacsonyabb osztályú, vagy a történelmi Magyarország területén lévő, de 1945 óta Romániához tartozó város csapata (Nagyváradi AC). Ugyanakkor a fenti arányokkal homlokegyenest ellenkező tendenciát mutat az utóbbi tíz év mérlege: két budapesti győztes (2004 Ferencváros, 2008 MTK), szemben három vidéki klub által megnyert összesen hét bajnoki címmel. Az utóbbi évtized legeredményesebb klubja az öt bajnoki címet is nyert DVSC.

Az élvonal története során 14 csapatnak sikerült megnyernie a bajnokságot, ennek fele a 2013-2014-es mezőnynek is tagja (Ferencváros, MTK, Honvéd, Újpest, DVSC, Győri ETO, Videoton FC).

Ami a földrajzi elhelyezkedést illeti, a 16-os mezőnyből négy csapat tartozik a keleti országrészbe (DVSC, DVTK, KTE, Mezőkövesd), négy a fővárosba (Bp. Honvéd, FTC, MTK, Újpest), s nyolc a nyugati országrészbe (Győri ETO, Haladás, Lombard Pápa, Paks, Pécsi MFC, Puskás FC, Rákóczi, Videoton). A Siófok kiesése ellenére is lesz olyan megye, amelyet két csapat is képvisel, ám a mostani sorozatban nem somogyi, hanem Fejér megyei és borsodi derbi lesz. Két borsodi alakulat, akkor a DVTK és az Ózdi Kohász, 1981–1982-ben szerepelt az elitben, két Fejér megyei 1999 őszén, a Videoton és a Gázszer.

A 2012–2013-as idényben is az elitben szerepelt 14 csapat mellé két abszolút újonc, a legmagasabb osztályban először szereplő Mezőkövesd és Puskás Akadémia FC került fel. Meglehetősen régen, 45 évvel ezelőtt, az 1968-as bajnoki évben volt legutóbb példa arra, hogy két, története során először az élvonalban szereplő újonc egyszerre debütált az elitben, érdekes, hogy az egyik akkor is Fejér megyei klub, a néhány héttel a rajt előtt Székesfehérvári VT Vasasból Videotonná lett alakulat volt. A másik a budapesti Egyetértés SC. Azt megelőzően egy újabb évtizedet kell példát keresve visszafordítani a futballtörténelem kerekét: 1958-ban két vasutas csapat, a BVSC és a Miskolci VSC debütált. Tehát akkor meg, (ismét csak: a mostanihoz hasonlóan) egy borsodi gárda volt a kettő egyike.

A Puskás Akadémia máris bekerült az élvonalbeli „legek” közé, korábban még sohasem került az első osztályba hasonlóan alacsony lélekszámú település csapata, Felcsúton ugyanis kevesebb mint 2000 lakosra jut egy NB I-es együttes.

A 16 csapatból négy vág új vezetőedzővel a 2013–2014-es bajnokságnak. A Diósgyőrbe került Tomiszlav Szivicsnek a harmadik magyarországi NB I-es klubja a borsodi legénység. Horváth Ferenc került a távozása miatt megüresedett paksi kispadra, neki ez lesz a második élvonalbeli klubja a KTE után. A kecskemétiek újonc vezetőedzővel vágnak neki a szezonnak, Bekő Balázs személyében. Az Újpest is vezetőedzőként élvonalbeli újonccal kezd: Kozma István személyében. Éppen tíz éve, rövid ideig dirigálta legutóbb a csapat korábbi játékosa a lila-fehéreket, akkor Sarlós András. A 16 edzőből mindössze négy volt mostani klubja játékosa az élvonalban: Prukner László (Rákóczi), Kondás Elemér (DVSC), Horváth Ferenc (Paks) és Kozma István (Újpest). A PMFC korábbi futballistája, Márton Gábor továbbra is Lőrincz Emil első számú segítője.

A tizenhat klubból a Diósgyőr, a Ferencváros, a Bp. Honvéd és a Videoton vág neki külföldi edzővel az idénynek, tehát a mezőny egynegyede. Játékosként szerepelt a magyar válogatottban a 16 edzőből Pintér Attila, Véber György, Horváth Ferenc, Lőrincz Emil és Kozma István. A szövetségi kapitányi posztot egyedül Garami József töltötte be.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS