65 éves az utolsó BEK-döntős magyar válogatott

2013. július. 05., 21:35   |    

65 éves az utolsó BEK-döntős magyar válogatott

Július 5-én ünnepli hatvanötödik születésnapját Kű Lajos, aki a magyar válogatott játékosok közül eddig utoljára szerepelhetett a legrangosabb európai klubsorozat döntőjében.

Húszéves koráig a Videoton elődjében, a VT Vasas együttesében játszott, majd a Ferencvárosi Torna Clubba igazolt. Nem volt éppen sima ügy, klubja nem adta ki, Kűnek ki kellett hagynia, miközben egy laktanyai mérkőzésen, katonaként eltörte a lábát. 1970. március elsején, a Salgótarjáni BTC ellen góllal mutatkozott be a zöld-fehérek NB I-es csapatában, már az első féléve végén bajnoki ezüstérmet nyert. 1974-ig öt idényzárásban volt része zöld-fehérben, ezek közül négyben második lett a csapattal. Ferencvárosi pályafutása csúcspontja az 1971–1972-es, elődöntőbe jutással zárt UEFA-kupa-menetelés volt, amelyen öt gólt is szerzett. 1972-ben és 1974-ben a magyar Népköztársasági Kupa győztese is lett. Érdekes, hogy utolsó meccse az FTC-ben a 39 évvel ezelőtti pályaavató volt.

Az 1974–1975-ös szezonban a Vasasban, majd utána a Volán SC-ben játszott. 1977-ben illegálisan elhagyta az országot, az akkori szóhasználat szerint disszidált. Egy ideig a genfi Servette-ben, Pázmándy Péter csapatában edzett, majd az FC Bruges-höz került. Miután lejárt az MLSZ által kezdeményezett FIFA-eltiltás, játszott is a belga együttesben, sőt második mérkőzése (s egyben egyetlen nemzetközi kupatalálkozója) a Liverpool ellen elveszített BEK-döntő volt. 1979-ben hagyta el a Bruges-t, az Egyesült Államokba igazolt, ahol a Buffalo Stallions teremcsapatában futballozott, egyebek mellett a volt újpesti Horváth József és az egykori portugál világsztár, Eusébio társaságában.

1980-ban visszatért Európába, a burgenlandi Eisenstadt játékosa volt, két korábbi magyar válogatott, Karsai László és Pusztai László társaságában. Az 1983–1984-es szezont az FC Mönchhofban töltötte. A magyar válogatottban 1972. május 14. és szeptember 10. között nyolc mérkőzésen szerepelt. Az első a románok elleni bukaresti Eb-negyeddöntő volt, az utolsó a lengyelek elleni, elveszített müncheni olimpiai döntő. Közben gólt szerzett (válogatottbeli pályafutása egyetlen gólját) a belgák elleni, Eb-bronzmérkőzésen.

1997-ben költözött haza, az utóbbi években közéleti szerepet vállalva sokat tett a határon túli magyar fiatalok sportolásáért is. A magyarok Világszövetségének munkatársa, a Kárpát-medencei összmagyar diákbajnokság fő szervezője, az Aranycsapat Alapítvány elnöke.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS