Šuker: A futballban nem lehet pillanatok alatt eredményt elérni

2015. március. 13., 15:27   |    

Šuker: A futballban nem lehet pillanatok alatt eredményt elérni

Davor Šuker, a Horvát Labdarúgó-szövetség elnöke, a korábbi világklasszis futballista Budapesten járt, Csányi Sándor MLSZ elnök vendégeként.

Az 1998-as világbajnokság gólkirálya, aki a Real Madriddal BL-t is nyert, illetve a horvát csapat tagjaként vb-bronzérmesnek is mondhatja magát, 2012 óta vezeti országa labdarúgó-szövetségét. A pénteki egyeztetés egyik központi témája az utánpótlás-nevelés és versenyeztetés kérdése volt.

- Egyértelmű, hogy a jövőben sokkal szorosabbra kell fűzni a kapcsolatokat a horvát szövetséggel – jelentette ki az egyeztetést követően Csányi Sándor. - A horvát labdarúgás nemcsak számunkra, hanem az egész régió számára követendő példának tekinthető, és nemcsak azért, mert számos sztárcsapatnak adnak meghatározó játékosokat, hanem főleg azért, mert a nálunk kialakult edzői gyakorlattal szemben, ők igen fiatalon megadják a lehetőséget a tehetségeknek. Személyes tapasztalatom, hogy az egész balkáni térségre jellemző a legnagyobb fiatal tehetségek iránti nyitottság: már gyerekkoruktól egy-két korosztállyal feljebb szerepelnek a legügyesebbek, és a klubok felnőtt csapatainak edzői bátran játszatnak 17, 18 éves játékosokat az élvonalban.

Davor Šuker nemcsak játékosként ért el sikereket hazájában, hiszen az ő elnöksége alatt kvalifikálta magát világbajnokságra 8 év szünet után a nemzeti csapat, 2014-ben. A sportvezető Csányi Sándorhoz hasonlóan indul az UEFA végrehajtó bizottsági tisztségéért, amellyel kapcsolatban kiemelte, legfontosabb célkitűzésének azt tartja, hogy a kisebb országok számára is elérhető legyen a Bajnokok Ligája. Ehhez aktívabb regionális egyeztetés és együttműködés is szükséges, melynek része a szakmai munka mellett, egy határozottabb fellépés a kirekesztés és idegengyűlölet ellen.

Tudomásul kell vennie mindenkinek – tette hozzá a 47 esztendős futballvezető –, hogy a labdarúgásban nincsenek azonnali eredmények, csak hosszú távú fejlesztés hoz sikereket. Egységes képzési rendszert és infrastruktúrát kell létrehozni, annak érdekében, hogy az ország egyik pontján ugyanolyan színvonalú legyen a gyermekek képzése, mint mondjuk a fővárosban. Ha olyan előkészület után és olyan nagy erőfeszítések mellett komplexen zajlik a sportág hosszútávú fejlesztése, mint Magyarországon, akkor az eredmények biztosan nem maradnak el.

Kiemelte, példaértékű a magyar labdarúgás minden szintjén megvalósuló infrastruktúra-fejlesztés, és külön gratulált az MLSZ vezetésének a 2020-as Európa-bajnokság rendezési jogának elnyeréséhez.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS