A Double PASS értékeli ki a hazai akadémiákat

2013. november. 26., 17:11   |    

A Double PASS értékeli ki a hazai akadémiákat

Kedden délelőtt az MLSZ-szel közös sajtótájékoztatón mutatkozott be a magyarországi akadémiai rendszer objektív felmérésével megbízott belga Double PASS cég.

A sajtótájékoztatón részt vett Hugo Schoukens, a Double PASS ügyvezető igazgatója, a projekt vezetője, valamint Szabó Tamás a felmérés projektmenedzsere.

Szabó Tamás bevezetőjében elmondta: az MLSZ hosszútávú fejlesztési stratégiájának egyik alapvető része az utánpótlás-nevelés fejlesztése, ezért kézenfekvő volt az igény az elitképzés, az akadémiai rendszer átvilágítására, felmérésére. Az előzetes vizsgálatok végén világossá vált, hogy egy független auditáló szervezetet kell felkérni az objektív felmérés elvégzésére, és hosszas keresgélés után esett a választás a Belgiumban, Németországban és Angliában is kitűnő referenciákkal rendelkező belga Double PASS cégre.

A 2004-ben alapított Double PASS cég a sport egyik kevésbé ismert ágában tevékenykedik: minőség- és teljesítménymenedzsmentre specializálódott, elsősorban utánpótláskorú sportolókat foglalkoztató egyesületeket, akadémiákat auditál, valamint segíti őket a tehetséggondozás hatékonyabbá tételében.

A közös előkészítő munka májusban kezdődött el, majd a vizsgálati irányok kijelölését követően a Double PASS megkezdte a felmérést - februárig tizenöt hazai utánpótlásképző műhelynél vizsgálja a labdarúgók képzését.

- Hasonló információszerzésre eddig nem volt példa Magyarországon egyetlen sportágban sem. A Double PASS eredményeitől azt várjuk, hogy azok segítségével egy hatékony akadémiai modell felállítására tehetünk javaslatot, korszerűbb akadémiai rendszert hozhatunk létre - fogalmazott Szabó Tamás.

Hugo Schoukens prezentációjában bemutatta a Double PASS munkáját, és kiemelte: a tanácsadás, a klubok, akadémiák támogatása legalább olyan fontos része a munkájuknak, mint maga a felmérés. A tehetséggondozás több szinten valósul meg, ebből a Double PASS elsősorban a klubok szintjén tud segítséget nyújtani. Megvizsgálják, többek között, hogy a meghatározott futballfilozófia megvalósítható-e az akadémiáknál adott feltételekkel, megfelelő-e az ehhez kidolgozott fejlesztési terv, rendelkeznek-e a kellő tudásanyaggal a kluboknál dolgozó edzők, hatékony-e az akadémiai menedzsment, jól működik-e a nemzeti kompenzációs rendszer.

Ezeket méri fel a Double PASS, majd különböző szempontok szerint kiértékeli az akadémiákat, illetve segítséget nyújt a rendszer optimalizálásában. Az egyesületeknél történő látogatások során négy nap áll a Double PASS szakembereinek rendelkezésére ahhoz, hogy megismerjék - először elméletben, majd gyakorlatban is - az adott akadémia munkáját, a kapott információk alapján mintegy kétszáz szempont szerint értékelik ki a látottakat.

A Double PASS februárra végez a 15 utánpótlásképző klub, illetve akadémia első felmérésével, de feladata ezzel nem ér véget: a belga cég hároméves ciklusban gondolkozik, az akadémiák februárig tartó felmérése csak az első lépcső a munkája során. Második lépésként segítséget nyújt az akadémiai menedzsment fejlesztésében, három év múlva pedig egy újabb átfogó vizsgálat ad visszacsatolást az elért eredményekről.






A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS