A Fekete Párduc minden idők egyik legjobb kapusa volt

2014. június. 14., 12:04   |    

A Fekete Párduc minden idők egyik legjobb kapusa volt

Grosics Gyula világklasszis volt. Kora egyik legjobbja. Mi több, minden idők egyik legjobb kapusa. Összeállításunkban a pénteken elhunyt legendára emlékezünk.

Az ötvenes években, mivel a televíziózás még gyerekcipőben járt, legfeljebb a nagy tornák filmjeiről lehetett szó szerint képet kapni arról, kik is a külföld szupersztárjai. (Meg, persze, abból a kevéske személyes tapasztalatból, amelyet a hozzánk látogató csapatok eredeztettek.) Ezért aztán a nemzetközi sajtó ítéleteire kell hagyatkoznunk.

Akkoriban elsősorban a közép- és kelet-európai kapusokat jegyezték magasan a kontinensünkön, közülük is hármat különösen magasan: Grosics Gyulát, a jugoszláv Vladimir Bearát és a szovjet-orosz Lev Jasint. Utóbbit később (1963-ban) Aranylabdával tüntette ki a France Football, ezzel megelőzte két kortársát. Ugyanakkor Grosics Gyula európai rekorder lett a vb-szereplések számát tekintve. Három tornán szerepelt (1954, 1958, 1962), ezt csak 1998-ban múlta felül a negyedik vébéjén is pályára lépő Andoni Zubizarreta. (Más földrészek kapusai közül már Grosics kortársai közül is akadt, aki több tornán szerepelt: a mexikói Antonio Carbajal 1950 és 1966 között öt vb-n lépett pályára.) Akadtak persze olyanok, akiket Grosicsnál több (konkrétan négy) világbajnokságra is beneveztek, ilyen volt Lev Jasin, vagy Sepp Maier is, vagy akár a mindössze egy vb-n szerepet kapó, „csak tartalékkapusként” 1958-ban és 1962-ben világbajnoki címet, 1950-ben ezüstöt nyert brazil Castilho – de minden idők legjobb magyar kapusánál csak Carbajal szerepelt 1998-ig több tornán a poszttársak közül.

Grosics Gyula az elsők közé tartozott az Aranylabda-szavazáson pontot (illetve voksot) kapott hálóőrök között is. Az első ankéton, 1956-ban Lev Jasin ötödik lett (éppen Puskás Ferenc mögött), s kapott még pontot, mondhatni némi meglepetésre, a cseh Brestislav Dolejši is. A következőben Jasin és Grosics kapott pontot, előbbi nyolcat, utóbbi hetet. A Fekete Párduc még kétszer, 1959-ben és 1961-ben kapott pontot, a szavazás hőskorában a kapusok közül egyedül Lev Jasinra szavaztak legalább három különböző évben.

Az IFFHS, a futballvilág történetével és statisztikáival foglalkozó világszervezet az előző évezred végén összeállította a XX. század legjobb európai kapusainak listáját. Grosics Gyula ezen a kilencedik helyen végzett, Lev Jasin, Dino Zoff, Gordon Banks, Ricardo Zamora, Sepp Maier, František Plánička, Peter Schmeichel és Peter Shilton mögött.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Simple Női Kupa: sorozatban harmadszor aranyérmes az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS