Francia, szerb és török EL-riválist kapott a Ferencváros

2022. augusztus. 26., 01:03   |    

Francia, szerb és török EL-riválist kapott a Ferencváros

A Ferencváros 4-1-es összesítéssel búcsúztatta az ír Shamrock Roverst az Európa-ligában, míg a MOL Fehérvár FC 3-0-s vereségével alulmaradt az 1. FC Köln elleni párharcban a Konferencia-ligában. A pénteki sorsoláson kiderült, hogy a Ferencváros a francia AS Monaco, a szerb Crvena zvezda és a török Trabzonspor társaságában szerepel a H csoportban.

A Ferencváros a csütörtöki, Shamrock elleni mérkőzést követően pénteken, az isztambuli sorsoláson ellenfelet kapott az Európa-liga csoportkörében. Az őszi mérkőzéseken a francia AS Monaco, a szerb Crvena zvezda és a török Trabzonspor ellen lép pályára a magyar bajnok, és próbálja megszerezni a csoport továbbjutást érő első két helyének valamelyikét. A Ferencvárost a csapat korábbi játékosa, a 2010-es EL-döntős Gera Zoltán húzta húzta ki, aki a sorsolás egyik díszvendége volt. A sorozat döntőjét jövő májusban a Puskás Arénában rendezik meg.

Európa-liga-selejtező, 4. (utolsó) forduló, visszavágó:
Shamrock Rovers (ír)-Ferencváros 1-0 (0-0)
Gólszerző: Lyons (89.)
Továbbjutott: a Ferencváros, 4-1-es összesítéssel.
Shamrock Rovers: Mannus - Gannon, Hoare, Grace - Finn (Lyons, 64.), O'Neill, Towell (Byrne, 72.), Ferizaj (Tetteh, 71.), Kavanagh (Watts, 72.) - Farrugia, Emakhu (Greene, 64.)
Ferencváros: Bogdán - Wingo, Knoester, Kovacevic, Civic - Esiti (Vécsei, 57.), Laidouni - Auzqui (Marquinhos, 57.), Nguen (Mercier, 71.), R. Mmaee (Boli, 71.) - Traoré (Lisztes, 78.)

A várakozásoknak megfelelően csendesen csordogált le a mérkőzés első félideje, a Ferencváros ugyanis négygólos előnyének birtokában nyugodtan futballozott, míg a hazaiak ugyan próbálkoztak becsülettel, de nem tudtak komolyan veszélyeztetni. Közvetlenül a szünet előtt Ryan Mmaee szerezhetett volna vezetést az FTC-nek, fejesét azonban bravúrral védte a Shamrock kapusa. Fordulás után viszonylag hamar felpörgött a mérkőzés, volt gólszerzési lehetősége a hazaiaknak és a vendégeknek is, ám mindkét kapus a helyén volt ezeknél a szituációknál. A néhány percig tartó lendületesebb futball után újfent csökkent kissé az iram és a színvonal is, miközben az edzők cserékkel próbáltak meg frissíteni a csapatokon.  A hajrában a Rovers számos alkalommal veszélyeztetett, már-már a saját tizenhatosához szegezte a Ferencvárost, a nyomás pedig az utolsó percben góllá érett, a csereként beállt Lyons fejesből elért találatával.  A Shamrock összességében megérdemelten nyerte meg a visszavágót, a Ferencváros főtáblára kerülése ugyanakkor nem forgott veszélyben.

Az FTC egymást követő második évben játszhat az Európa-liga csoportkörében, az elmúlt négy idényt tekintve harmadszor, egyszer, 2020-ban ugyanis a Bajnokok Ligája főtábláján volt érdekelt. A csoportkör sorsolását pénteken 13 órakor rendezik Isztambulban, a döntőre pedig május 31-én, a Puskás Arénában kerül majd sor.

Konferencia-liga, selejtező, 4. forduló, visszavágó
MOL Fehérvár FC -1. FC Köln (német) 0-3 (0-1)
Gólszerzők: Hübers (10.), Szkiri (46.), Schindler (94.)
Továbbjutott: a Köln, 4-2-es összesítéssel.
MOL Fehérvár: Kovács D. - Nego, Larsen, Stopira, Sabanov (Lednyev, 82.), Hangya (Heister, a szünetben) - Fiola, Rúben Pinto (Bumba, 63.) - Bamgboye (Kodro, 63.), Zivzivadze, Dárdai P.
Köln: Schwäbe - Schmitz (Ehizibue, 65.), Kilian, Hübers, Pedersen (Schindler, 81.) - Martel, Szkiri - Maina (Thielmann, 65.), Ljubicic (Olesen, 55.), Kainz (Hector, 65.) - Dietz

A meccs két fehérvári lehetőséggel kezdődött, de ezek között a vendégeknek is volt egy veszélyes támadása. A Köln a második helyzetét már gólra váltotta, egy sarokrúgást követően Timo Hübers senkitől sem zavartatva fejelt a hazai kapuba, ezzel a németek összesítésben egyenlítettek. A folytatásban is a vendégek voltak kezdeményezőbbek, a Fehérvárt láthatóan megzavarta, hogy hátrányba került, ritka támadásait csírájában fojtották el a kölniek.  A fordulást követően azonnal betalált - összesítésben pedig előnybe került - a Köln, ismét egy szögletet követően, ezúttal Ellyes Szkiri bombázott a kapuba. Felpörgött a Fehérvár, megpróbált támadni és Budu Zivzivadze egy gyors támadás végén igen közel járt a szépítéshez. A georgiai támadónak nem szegte kedvét a kihagyott ziccer, mert percekkel később szépen lőtt kapura, labdáját csak bravúrral tudta szögletre tenyerelni a vendégkapus. A hajrához közeledve a németek magabiztosan őrizték előnyüket, a Fehérvár pedig hiába váltott szerkezetet támadó felfogású cserejátékosok bevetésével, nem találta a kapuhoz vezető utat. A végén még a magából kikelve reklamáló Steffen Baumgart vezetőedző kapott néhány másodperc alatt két sárgát, így ő már csak a lelátóról láthatta, ahogy csapata Kingsley Schindler fejesével kialakítja a 3-0-s végeredményt. 


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS