A grassroots jövőképéről egyeztettek Ljubljanában

2016. április. 19., 11:07   |    

A grassroots jövőképéről egyeztettek Ljubljanában

A labdarúgás alapjaira való fókuszálás, illetve a grassroots gondolatok, ismeretek, gyakorlatok egymás közti megosztása volt a középponti téma a múlt heti UEFA Grassroots Workshopon, Ljubljanában.

Minden labdarúgó tevékenység, ami nem professzionális, része a grassroots labdarúgásnak, így a gyermeklabdarúgás (lányok, fiúk), az iskolai labdarúgás, az amatőrlabdarúgás (nők, férfiak), a strandlabdarúgás/futsal, a szabadidős labdarúgás, a veteránlabdarúgás és a szociális jellegű labdarúgás is, emellett a grassroots fontos kapocs az amatőr és professzionális labdarúgás között. 2004-ben minden egyes tagszövetség aláírta az UEFA Grassroots Chartát, amely deklarálja a nem professzionális labdarúgás fontosságát és a grassroots labdarúgás értékeit. A Charta immár új kritériumokat is tartalmaz, fókuszba állítva különösen a növekedést, a toborzást és a megtartást, az edzőképzést és a fair playt.

Az UEFA a múlt heti, ljubljanai Grassroots Workshopon ezen új kritériumokat, illetve a labdarúgás alapjainak fejlesztését helyezte középpontba. A szlovéniai fővárosban tartott konferenciának egyik fő üzenete az volt, hogy az amatőr labdarúgás fejlődéséhez az UEFA 54 tagszövetségének folyamatos együttműködésére van szükség, ami magában foglalja az információk és szakmai anyagok megosztását a különböző fejlesztésekről és a leginkább bevált gyakorlati módszerekről. Az is cél volt, hogy a szövetségek megvitassák egymás közt a lehetséges ötleteknek, cselekvési terveknek a végrehajthatóságát az országos szövetségek szintjén, és hatékony módot találjanak a grassroots futball népszerűsítésére.

grassroots|

Az intenzív szakmai napokon gyakorlati foglalkozásokon, kerekasztal-beszélgetéseken osztotta meg tapasztalatait a 24 résztvevő nemzeti szövetség.

- Az UEFA és a nemzeti szövetségek tervei és projektjei előrevetítik a grassroots labdarúgás további fejlődését a következő évekre. Az ilyen grassroots-képzések, mint a ljubljanai, nagyon fontosak az UEFA Grassroots Charta további fejlesztése és a grassroots labdarúgás egész Európában való népszerűsítése szempontjából - fogalmazott a konferencián az MLSZ képviseletében résztvevő Kovács Szilveszter, az MLSZ grassroots igazgatója.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS