A Gyirmótnak és az Újpestnek is javítania kell a támadójátékán

2021. október. 02., 00:09   |    

A Gyirmótnak és az Újpestnek is javítania kell a támadójátékán

Az OTP Bank Liga 8. fordulójában sorra kerülő Újpest FC-Gyirmót FC Győr összecsapás előtt azt vizsgáltuk meg, hogy mit mutatnak a statisztikák a kiesőhelyen álló két csapat eddigi mérkőzéseiről.

Gyirmóti szempontból riasztó, hogy a csapat mindössze öt gólt szerzett az első hét fordulóban, ráadásul abból hármat rögzített szituációból, vagyis eddig mindössze két akciótalálatot láthattunk a sárga-kékektől. A pontrúgásokban viszont bízhat Csertői Aurél csapata a hétvégén is, az újpestiek ugyanis már három gólt is kaptak rögzített játékhelyzetből.

Az Újpest kilenc szerzett találata sem sok, közülük hármat kontratámadásból értek el a lila-fehérek. Ami a gyirmótiak kapott góljait illeti, azok közül meglehetősen sok, öt született távoli lövésből. Mindkét csapat a második félidőben kapta góljai zömét, a gyirmótiak a szünet utáni 15 percben ötöt, az újpestiek a mérkőzések utolsó negyedórájában hatot (mindkettő a legrosszabb mutató a maga nemében az NB I-ben).

A Gyirmót FC Győr lőtt a legkevesebbszer kapura az egész mezőnyben (meccsenként átlagban 9,13-szor), az Újpest ebből a szempontból átlag feletti eredménnyel rendelkezik (meccsenként átlagban 12,22 lövéssel). A gyirmótiak jegyzik ugyanakkor a második legkevesebb labdavesztést (átlagban 86,69/meccs), ebben a mutatóban csak a Ferencváros jobb náluk. Labdaszerzésben már nem ilyen jó a statisztikájuk, mérkőzésenként 62,34-es átlaggal sereghajtók a ligában ebben a mutatóban.



Egyik csapat sem játszott eddig domináns futballt, az újpestiek 46,1 százalékban birtokolták meccseiken a labdát (ez a 11. helyet jelenti a mezőnyben), a Gyirmótnál 46,6%-ban volt a labda eddigi találkozóin.

A passzstatisztikák alapján nem meglepetés, hogy miért áll kiesőhelyen a két csapat, a támadóharmadba indított passzokban és a kapu közelében kapott átadásokban is a sárga-kékek az utolsók a mezőnyben, de az újpestiek is a mezőny második felében szerepelnek ezekben a mutatókban.

Az Újpest inkább az egyéni kvalitásokban bízik, egyetlen csapat sem jegyez több cselt a lila-fehéreknél (mérkőzésenként 32,06-ot), és a megvívott támadópárharcokban is a fővárosiak az elsők, más kérdés, hogy megnyert párharcok (38%) tekintetében csak a Paksot előzik meg. Egyik csapat sem a letámadásra helyezte a legfőbb hangsúlyt eddig, a letámadási intenzitásban e két együttes rendelkezik a leggyengébb mutatóval. Sem a Gyirmót, sem az Újpest nem végezhetett el büntetőt az idény során.

Az egyéni statisztikákat vizsgálva elsősorban újpesti játékosok neveivel találkozunk az élmezőnyben, Nikola Mitrovic 4 gólpasszal a második ebben a mutatóban, Yohan Croizet vívta a legtöbb párharcot a teljes mezőnyben (34,57/mérkőzés), a legtöbb támadópárharc (20,28/mérkőzés) és a legtöbb csel is az ő nevéhez fűződik az OTP Bank Ligában (10,62/mérkőzés). A gyirmóti Varga Barnabás vívta meg a legtöbb légipárharcot az NB I-ben (meccsenként 12,98), míg a legtöbb blokkolt lövés a szintén gyirmóti Cornel Ene nevéhez fűződik.

OTP Bank Liga NB I. 8. forduló

Sorsolás
2023. 09. 29. 20:00
ZTE Aréna
2023. 09. 30. 14:30
Paksi FC Stadion
2023. 09. 30. 17:00
Új Hidegkuti Nándor Stadion
2023. 09. 30. 19:30
Debreceni Nagyerdei Stadion
2023. 10. 01. 15:00
Székesfehérvári Sóstói Stadion
2023. 10. 01. 17:30
DVTK Stadion


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal Magyar Kupa – Szerdán kezdődnek a negyeddöntők
Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I – Kezdődnek a rájátszás visszavágói
Bajnokságok / Kupák
Hetvenéves Pásztor József

2024-03-20 12:23:25

Hetvenéves Pásztor József

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS