A Győr ötödször, a Honvéd hetedszer nyerheti meg a kupát

2009. május. 20., 10:25   |    

A Győr ötödször, a Honvéd hetedszer nyerheti meg a kupát

Szerda délután kerül sor a 70. alkalommal kiírt Magyar Kupa döntőjének első mérkőzésére. A fináléban a Győri ETO és a Budapest Honvéd csap össze, előbbi ötödik, utóbbi pedig hetedik alkalommal hódíthatja el a trófeát. A Győrben 18 órakor kezdődő meccs előtt, 15 órától kerül sor a női kupadöntőre, amelyben a Győri Dózsa és a Viktória FC Szombathely mérkőzik a serlegért.

A győri klub (Vasas ETO, Rába Vasas ETO, Győri Rába ETO) hetedszer került be a fináléba. A zöld-fehérek először 1964-ben voltak döntősök, de akkor vereséget szenvedtek - éppen a Honvédtól kaptak ki. Az abban az időben remeklő ETO a következő három esztendőben azonban egyaránt megnyerte a kupát, előbb a Diósgyőrt, majd a Ferencvárost, aztán a Salgótarjánt múlta felül. A negyedik, és eddig utolsó kupasikert 1979-ben érte el a Rába-parti gárda, az ezüstérmes akkor is a Ferencváros volt. Az elmúlt harminc évben a klub csak egyszer jutott a fináléba, 1984-ben a Siófoktól szenvedett vereséget.

A kispestiek (Kispesti AC, Bp. Honvéd, Kispest-Honvéd, Budapest Honvéd) tizenhatodik döntőjükre készülnek. A piros-feketék először 1926-ban jutottak be, s győztek is a BEAC ellen. A következő finálét 1955-ben vívták, akkor a Vasas felülmúlta őket, 1964-ben azonban - a Győr ellen - újra kupagyőztesek lettek. 1968-ban, 1969-ben, 1973-ban és 1983-ban négy vesztes meccs követte egymást, sorrendben az MTK, az Újpest és a Vasas és ismét az Újpest volt az ellenfél. Ezután két győzelem következett: a csapat 1985-ben a Tatabánya, 1989-ben pedig a Ferencváros ellenében szerezte meg a serleget. 1990-ben a Pécs, 1994-ben a Ferencváros megverte a Honvédot, amely 1996-ben, a BVSC-Dreher ellen szerezte meg ötödik kupagyőztesi címét. A 2004-es döntőben a Fradi jobbnak bizonyult a döntőben a kispestieknél, akik legutóbb 2007-ben, a DVSC ellen nyerték el a trófeát. Tavaly ugyanez a két csapat küzdött a serlegért, s a Debrecennek sikerült a visszavágás.

A sorozat legsikeresebb csapata a hússzoros győztes Ferencváros, a második legeredményesebb az MTK 12, a harmadik pedig az Újpest 8 győzelemmel.


Az eredményességi sorrend (szögletes zárójelben az elveszített kupadöntők száma, zárójelben az adott klub jogelődje-jogelődjei):

20 [8] Ferencvárosi TC
12 [2] MTK (Hungária, Bp. Bástya, MTK-VM, MTK Hungária)
8 [6] Újpest FC (Újpesti Dózsa, Újpesti TE)
6 [9] Budapest Honvéd (Kispesti AC, Bp. Honvéd, Kispest-Honvéd)
4 [3] Vasas SC
4 [2] Győri ETO FC (Vasas ETO, Rába Vasas ETO, Rába ETO)
3 [2] DVSC-TEVA (Debreceni VSC, DVSC-Epona)
2 [3] Diósgyőri VTK
1 [2] FC Fehérvár (Videoton, Videoton FCF)
1 [2] Pécsi MSC
1 Békéscsabai Előre
1 Bocskai FC
1 III. kerületi TVE
1 Matáv Sopron
1 Siófoki Bányász
1 Soroksár
1 Szolnoki MÁV


A döntő második mérkőzését a jövő kedden 19 órakor rendezik a Bozsik-stadionban.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS