A hazai edzőképzés is bemutatkozott az UEFA konferenciáján

2013. október. 08., 20:17   |    

A hazai edzőképzés is bemutatkozott az UEFA konferenciáján

A hétfői első, "ismerkedő" nap után kedden délelőtt kezdődött az UEFA budapesti edzőképző konferenciájának első munkanapja.

A megnyitón Ioan Lupescu, az UEFA technikai igazgatója köszöntötte az európai szövetség 54 országából érkező szakembereket, majd Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke vette át a szót, és beszédében elmondta: 2013 fontos év a világ labdarúgásában, idén 150 éve alakult meg az első labdarúgó-szövetség, az angol FA, onnantól számítható a modern futball története. Hozzátette: a labdarúgás még ma is a legsikeresebb sportág, szilárdan tartja a rangját szerte a világon, ezt mutatja, hogy több mint egymilliárdan űzik, vagy vesznek részt szurkolóként a mérkőzéseken világszerte.

- Az MLSZ szempontjából különösen fontos ez a konferencia, hiszen a magyar labdarúgás egykoron a világ élvonalába tartozott, de harminc éve letértünk a helyes útról, és ennek az edzőképző konferenciának a megrendezése is hasznunkra válhat abban, hogy visszataláljunk a megfelelő ösvényre - fogalmazott Berzi Sándor, majd hozzáfűzte: a 2010-ben hivatalba lépett elnökség munkájának köszönhetően és a kormány segítségével a magyar labdarúgás olyan lehetőséghez jutott, mint korábban még soha. Az amatőrfutball, az utánpótlás, az infrastruktúra fejlesztése azonban önmagában nem ér semmit, ha nem a megfelelő szakmai munka keretében költjük el a futballba áramló forrásokat, és ennek elérésében lehet fontos az UEFA budapesti edzőképző konferenciája.

coach2|Az UEFA mind az 54 tagszövetsége képviseltette magát a budapesti konferencián

Ezt követően Frank K. Ludolph, az UEFA képzésért felelős vezetője ismertette a konferencia fő témáit, melyeket a workshop mottója foglal össze: "emelni a lécet", vagyis új, még hatékonyabb tanítási és tanulási koncepciókat kell kidolgozni, analizálni kell a legjobban működő példákat, és a megszerzett tapasztalatok alapján kell átadni a tudás legjavát az európai labdarúgásban dolgozó szakembereknek.

Az UEFA helyszínen tartózkodó vezetői emlékplakettel jutalmazták meg dr. Mezey Györgyöt, az Edzőképző Központ korábbi igazgatóját, aki az UEFA edzőképzés hazai és nemzetközi területén is elévülhetetlen érdemeket szerzett. A szövetség ajándékát Mezey Gyürgy távollétében Berzi Sándor vette át.

A nap folyamán Szalai László, az MLSZ edzőképzésért felelős igazgatója két előadást is tartott kollégáinak, majd az mlsz.hu-nak elmondta: a visszajelzések megerősítették abban, a hazai edzőképzés jó irányba indult el.

- Rendkívül hasznos a magyar edzőképzés számára, hogy betekintést nyerhetünk számos más ország, köztünk nálunk sikeresebb országok edzőképzői modelljének felépítésébe, részletesen ismerkedhetünk meg azzal, hogy máshol hogyan épül fel a futball jövője szempontjából oly fontos szakterület - fogalmazott Szalai László. - Örülök, hogy beszélgetéseinket követően az UEFA szakemberei, köztük Ioan Lupescu is megerősítette, hogy jó úton jár a hazai labdarúgó edzőképzés akkor, amikor az utánpótlásban dolgozó szakemberek képzését tartja egyik legfontosabb feladatának, hiszen az UEFA irányvonalának is egy hasonló felépítésű edzőképző struktúra felel meg.

mezey|Mezey Györgyöt emlékplakettel tüntették ki a hazai és nemzetközi szakmai munkájának elismeréseként

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa-elődöntő: Éllovasok egymás ellen
Bajnokságok / Kupák
Eldőlt a kiesés kérdése a Simple Női Ligában

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS