A jövő csillagai az U20-as vb-n

2015. május. 25., 10:54   |    

A jövő csillagai az U20-as vb-n

Május 30. és június 20. között a világ jelenlegi legjobb fiatal játékosaival ismerkedhetünk meg Új-Zélandon.

Az U20-as világbajnokságokat már olyan szemmel is figyelik a játékosmegfigyelők és a szurkolók, hogy kik lehetnek a tornán azok a játékosok, akik egy-két éven belül berobbanhatnak a felnőtt futball élvonalába. Az elmúlt másfél évtized U20-as vébéin olyan későbbi sztárok remekeltek az U20-as vébén, mint Michael Owen, Thierry Henry, Kaká, Damian Duff, Pablo Aimar, Javier Saviola, Edinson Cavani, Luis Suárez, Messi vagy Ronaldinho. Összeállításunkban bemutatjuk a világbajnokság résztvevőit, kezdve a mieink ellenfeleivel, Észak-Koreával, Brazíliával és Nigériával.

Észak-Korea

Első csoportellenfelünk, Észak-Korea tavaly a második lett az U19-es ázsiai korosztályos kontinenstornán, a negyeddöntőben a japánokat búcsúztatva, az elődöntőben pedig 5-0-ra legyőzve azt az üzbég válogatottat, amely tavaly nyáron felkészülési mérkőzésen nyerni tudott Telkiben a mieink U19-es együttese ellen. Észak-Korea - nem meglepő módon - légiósok nélkül érkezett Új-Zélandra, a legtöbb kerettagot a helyi April 25 SC adja, majd ezt követi a Pyongyang City SC, amely négy játékost delegált. Ha valakire érdemes kiemelten figyelni a keretükből, az Jo Kwang-myong lehet, aki a tavalyi U19-es ázsiai tornán gólkirály lett 5 találattal.

Brazília

A magyar válogatott csoportjában szereplő Brazília már ötször megnyerte az U20-as világbajnokságot, ebben a tekintetben csupán Argentína előzi meg. A dél-amerikai ország rengeteg sztárt adott a labdarúgásnak, alighanem ezúttal is várható egy-két tehetség feltűnése. A jelenlegi keretből a legtöbb játékos még Brazíliában szerepel, ott viszont legtöbben alapemberek élvonalbeli együttesekben. A keretből néhányan már átkerültek Európába, mint például a Manchester Unitedben szereplő Andrea Pereira, a Marseille-ben futballozó Alef, vagy a Real Madrid Juvenil jobbszélsője, Jean Carlos. Gabriel Boschilia neve azoknak csenghet ismerősen, akik figyelemmel követték a 2013-as U17-es vébét, a Sao Paulo támadó középpályása ott hat góllal második lett a góllövőlistán. Szintén a legveszélyesebb brazil futballisták közé tartozik Marcos Guilherme, aki középpályás létére az idei U20-as kontinensviadalon a brazilok házi gólkirálya lett 4 találattal. Ezen a tornán Brazília háromszor is kikapott, és csak a negyedik helyen jutott ki a vébére, de erejéről sokat elmond, hogy most vasárnap, már Új-Zélandon 1-0-ra legyőzte a portugálokat felkészülési meccsen. A magyar válogatott második mérkőzésén, június 4-én lép pályára a brazilok ellen.

guilherme|A brazil Guilherme középpályásként is csapata egyik leggólerősebb játékosa

Nigéria

Legutolsó csoportellenfelünk az idei U20-as Afrika-kupa győztese, a döntőben a “Szuper Sasok” Szenegál ellen diadalmaskodtak 1-0-ra. A nigériaiak szerepeltetnek a legkevesebb 1995-ös születésű játékost a torna összes csapata közül (három mezőnyjátékost és egy kapust), a többieknek 96-os, 97-es születési dátum áll a nevük mellett a nevezési lapon. Ez persze annak fényében nem meglepetés, hogy a válogatott szövetségi edzője, Manu Garba 2013-ben a ’96-97-es korosztállyal megnyerte az U17-es világbajnokságot, és azt a csapatot hozta el Új-Zélandra is, kiegészítve pár idősebb labdarúgóval. A zöldek egyik legígéretesebb tehetsége Moses Simon, aki a belga Gentben rendszeresen játéklehetőséget kap a felnőttek között. Success Isaac a spanyol Granada színeiben több mérkőzést is lejátszott idén a La Ligában. Az észak-koreaiakhoz hasonlóan Nigéria is gólkirályt adott a kvalifikációs tornán, afrikai U20-as kontinensviadalon Musa Muhammed lett a legjobb góllövő, ami azért érdekes, mert ő védő, és mind a négy találatot büntetőből érte el. Veszélyes támadó Kelechi Iheanacho, aki a Manchester City játékosa, ő az U21-es Premier League-ben szerepelt a 2014/15-ös szezon során, a 2013-as U17-es vébén hat találattal a torna ezüstcipőse lett. Chidera Ezeh a Porto U19-es együttesében, Chidiebere Nwakali a Manchester Citytől kölcsönben jelenleg a Malaga korosztályos csapatában, Musa Yahaya a Tottenhamben szerepel, rájuk egyaránt érdemes odafigyelni.

Argentína

Az U20-as vb-k történetében Argentína győzött a legtöbbször: hatszor hódította el a legjobbaknak járó trófeát, legutóbb 2007-ben diadalmaskodott a vébén. A keret nagy része argentin klubokban szerepel, ám akad játékos a Fulhamből, valamint a Barcelona és Getafe is delegál argentin futballistákat. A válogatott legveszélyesebb játékosa Giovanni Simeone, az Atletico Madrid vezetőedzőjének, Diego Simeonénak a fia. Az idei dél-amerikai U20-as kontinensviadalon – amit az argentinok megnyertek – a csatár kilenc góllal végzett a góllövőlista élén. Egy másik gólerős játékos, Angel Correa december óta az Atlético Madrid tagja, játékstílusát sokan Carlos Tevezéhez hasonlítják. A River Plate belső védője, Emanuel Mammana már a felnőtt válogatottban is bemutatkozhatott. A csapat vezetőedzője a korábban az U17-eseket irányító Humberto Grondona.

Ausztria

Az osztrákokról viszonylag friss élményeink vannak, a csoportunkban szerepeltek a hazai rendezésű U19-es Eb-n, és a torna nyitómeccsén 3-1-re kikaptunk tőlük. A csapat legígéretesebb futballistája, a Manchester Cityben pallérozódó Sinan Bytyqi keresztszalag-szakadást szenvedett tavasszal, ezért nem lehet ott a vébén. Ausztria válogatottjából elsősorban Philipp Lienhart, Patrick Puchegger és Johannes Kreidl játékára lehet érdemes odafigyelni. Philipp Lienhart belső védő, a Real Madrid korosztályos együttesének tagja, míg Patrick Puchegger szintén a védelem tengelyében érzi a legjobban magát, és egy másik patinás klub, a Bayern München második csapatában bontogatja szárnyait. A támadók közül Florian Grillitschet is érdemes megemlíteni, ő a Werder második csapatában futballozik, és meglehetősen gólerős a válogatottban

hun_aut5|Az osztrákok tavaly nyáron 3-1-re legyőzték a magyar válogatottat

Fidzsi-szigetek

A fidzsi válogatott szinte otthon érezheti magát Új-Zélandon, a többi résztvevőhöz képest nem kellett nagy utat megtennie a vb helyszínére. Egyetlen légiósuk az új-zélandi Auckland Unitedben rúgja a labdát. Az óceániai válogatott játékosai nagy reményeket aligha táplálnak a sikeres vb-szereplés iránt, a magyar válogatott hétfőn 7-0-ra győzte le őket felkészülési mérkőzésen.

Ghána

U20-as Afrika-kupa elődöntős csapat, melynek egyik legígéretesebb tehetsége Yaw Yeboah, a Manchester City középpályása. Barnes Osei, a portugál Pacos Ferreira játékosa, klubjában eddig többnyire a tartalékcsapatban számítottak rá, de párszor pályára lépett az első csapatban is. A védekező középpályás, Godfred Donsah is az alapemberek közé tartozik, ő stabil kezdő volt idén a Serie A-ban szereplő Cagliari együttesében.

Honduras

A 2009-es U20-as vb csoportmérkőzésén a magyar válogatott nagy meglepetésre vereséget szenvedett Hondurastól. A közép-amerikaiak ezúttal is meglepetésekre készülnek, a Jorge Jimenez vezetőedző irányította csapat nagy része hondurasi klubokban szerepel, három légiósuk Kanadában, az Egyesült Államokban és Mexikóban futballozik.

Kolumbia

A dél-amerikaiak keretét három kivétellel a hazai bajnokságban szereplő labdarúgók alkotják. A három légiós Andres Tello, aki a Juventusban futballozik, Alexis Zapata, az Udinese Calcio tagja és Victor Gutierrez, a brazil Atletico Paranaense futballistája.

Mali

U20-as Afrika-kupa elődöntős csapat magját légiósok alkotják, több labdarúgó francia, tunéziai, marokkói, belga és török csapatokban játszik.

Mexikó

A mexikói utánpótlás-válogatottak rendre jól szerepelnek a kontinentális tornákon, és már a vébéken is értek el sikereket, 2011-ben például az U20-as csapat Franciaországot legyőzve harmadik lett a kolumbiai vb-n. A mexikóiak ezúttal is erős kerettel érkeznek, a csapat vezéregyéniségei közül Raul Gudino a Porto második csapatában, Diego Gama pedig az Atlético Madrid korosztályos csapatában szerepel. A keret többi tagja mexikói együttesekben játszik. A magyar válogatott tavasszal Székesfehérváron játszott felkészülési mérkőzést Mexikóval, az a találkozó 1-1-es döntetlennel ért véget.

u20_10|Mexikóval márciusban 1-1-es döntetlent játszottunk Székesfehérváron

Mianmar

Április végén a Pancho Arénában is járt a csapat, akkor a magyar válogatott 3-0-ra nyerni tudott Mianmar ellen. A német Gerd Zeise vezette Mianmar kizárólag hazai egyesületekben edződő játékosokkal érkezett. A legtöbb játékost, szám szerint hetet a Yangon United foglalkoztatja. A mianmari fiatalok önmagában a vb-re való kvalifikációval is nagy meglepetést okoztak, az új-zélandi tornán a házigazdák mellett az Egyesült Államok és Ukrajna ellen bizonyíthatnak majd.

Németország

A tavaly nyáron hazánkban megrendezett U19-es Eb aranyérmes játékosai alkotják a német keret nagy részét, az ország labdarúgását ismerve kijelenthető, hogy ezúttal is komoly esélye lehet Németországnak az elsőségre. A játékosok nagy része már alapembernek számít a Bundesligában, itt megemlíthetjük Marc Stenderát az Eintracht Frankfurtból, vagy a magyarországi U19-es Eb-n is pályára lépő Julian Brandtot. A tavalyi Eb gólkirálya, Davie Selke ugyanakkor ezúttal nem lesz ott a válogatottban.

Panama

A Leonardo Pipino argentin vezetőedző irányításával harcba induló közép-amerikai együttes játékosai mind panamai csapatokban játszanak. Az idei CONCACAF U-20-as torna győztesei nagy álmokkal indulnak a vb-nek, ám Ausztria, Argentína és Ghána lesz az ellenfelük, így korántsem lesz könnyű dolguk.

Portugália

Jól ismerhetjük a csapatot a tavaly nyári U19-es Eb-ről, ahol a magyar válogatott testközelből tapasztalhatta a portugálok lendületességét, együttesünk akkor 6-1-es vereséget szenvedett. Több játékos utazik Új-Zélandra a korábbi Eb-keretből, így a csapatkapitány, Tomás Podstawski, valamint a tavalyi Eb-n 5 gólt előre André Silva és a tavasszal a francia Lille-ben szereplő Marcos Lopes neve is sokak számára ismerős lehet. A legtöbb játékost a Porto, a Benfica és a Sporting Lisszabon delegálja.

Katar

Húsz év kihagyás után a 2014-es AFC Ázsia U19-es tornagyőzelmükkel kvalifikálták magukat újra a világbajnokságra a katariak, akiknek Felix Sanchez személyében spanyol vezetőedzőjük van, a keretben hat belgiumi és három ausztriai légiós található, a kontinenstornán közülük is kiemelkedett Ahmad Moein és Ahmed Al Saadi játéka.

Szenegál

Szenegál az U20-as afrikai kontinensviadal másodikjaként kvalifikálta magát a tornára. A játékosok közül a kapus Seydou SY a Monacóban, míg a másik hálóőr, Khadime Ndiaye a portugál Sporting Lisszabonban véd. A keret többi játékosa Franciaországban és Szenegálban szerepel.

Szerbia

A jelenlegi keretből kulcsember lehet a vébén a Gent középpályása, Sergej Milinkovic, a valamint támadószekcióban Andrija Zivkovic, a Partizán Belgrád kiválósága, aki már a felnőtt válogatottban is szerepet kapott. A védelemből Milos Veljkovic jelenleg a Tottenham Hotspur játékosa, de több társának is esélye lehet egy erős nyugati bajnokságba igazolni a vébé után.

Ukrajna

Érdemes lesz odafigyelni Eduard Sobolra, a Metalurg Donetsk védőjére, valamint Valeri Lucskevicsre, a Dnyipro Európa-Liga döntős csapatában rendszeresen játéklehetőséget kapó jobbszélsőre. Az ukránok egy évvel ezelőtt megmérkőztek a mieinkkel felkészülési mérkőzésen, azon a találkozón 5-2-re a magyar csapat győzött.

ukrajna|Tavaly tavasszal sikerült legyőznünk Ukrajnát felkészülési mérkőzésen

Uruguay

Diego Poyet az egyik legnagyobb név az együttesben, ő a legendás Gustavo Poyet fia, jelenleg a West Ham United középpályása. Gastón Pereiro is a legtehetségesebbek közé tartozik az „uruknál”, ő a Nacional Montevideo együttesében riogatja a védőket.

Egyesült Államok

Az amerikaiak erős kerettel érkeznek a tornára, több játékosuk a Premier League-ben szerepel, és akad, aki a holland Eredivisie-ben, vagy a Bundesligában játszik. A védelem erőssége lehet Erik Palmer-Brown, aki jelenleg Németh Krisztián csapattársa a Sporting Kansasben. A felnőtt válogatottban már bemutatkozó Emerson Hyndman a Fulhamben bontogatja szárnyait, ő az amerikaiak középpályájának motorja lehet Új-Zélandon. Az Arsenal ifjú tehetsége, Gedion Zelalem is komoly erősség a középpályán.

Új- Zéland

A házigazdák Darren Bazeley vezetőedzővel vágnak neki a küzdelmeknek. Kivétel nélkül minden játékos hazai klubokban szerepel, legnagyobb ígéretük Joel Stevens támadó, aki a vasárnapi, Ausztriától elszenvedett 4-2-es vereséggel zárult edzőmérkőzésen is betalált.

Üzbegisztán

Az ázsiai futball fejlődésének egyik bizonyítéka az üzbég labdarúgás. Testközelből tapasztalhattuk, hogy nem érdemes lebecsülni az üzbégeket, hiszen tavaly nyáron, a hazai rendezésű Európa-bajnokságra készülő U19-es válogatottunk az első egymás elleni felkészülési meccsen 2-1-re alulmaradt a fegyelmezett, agresszív futballt játszó csapat ellen Telkiben, és a visszavágón is csak döntetlent ért el. Üzbegisztán fiataljai ezúttal Honduras, a Fidzsi-szigetek és Németország ellen bizonyíthatnak. A keretből a legtöbben az üzbég Bunyodkor FC-ben játszanak.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS