A két éllovas kiemelkedik a mezőnyből

2015. április. 20., 12:59   |    

A két éllovas kiemelkedik a mezőnyből

A Jet-Sol Liga rájátszásának második fordulója azt mutatta, a jelenlegi legjobb két csapat, az MTK Hungária és a Ferencváros kiemelkedik a mezőnyből, nagy az előnye még a bajnoki harmadik és negyedik helyezett előtt is.

A két éllovas egyaránt hatgólos különbséggel nyerte meg hétvégi bajnokiját: különbség csak annyi van, hogy az MTK idegenben, a Ferencváros otthon győzött, a kékek 7-1-gyel, a zöldek 6-0-val abszolválták a fordulót. A női labdarúgásban a férfi szakágnál lényegesen gyakrabban fordulnak elő nagy különbségű győzelmek, a hétvégén az UEFA Női Bajnokok Ligája elődöntőjében is 7-0-ra nyert Marozsán Dzsenifer csapata, az 1. FFC Frankfurt. A gólzápor tehát nem kivételes, ennek ellenére a Dorogi Diófa és az Astra HFC is szorosabb mérkőzésben reménykedett.

A címvédő MTK Hungária FC összeállításából a régebb óta sérült Papp Dórán és Tell Zsófián kívül Szőcs Réka, Pádár Anita, Kaján Zsanett és Gál Tímea is hiányzott, de ez egyáltalán nem látszott meg Medgyes Péter csapatának teljesítményén. A kék-fehérek Herczeg Andrea góljával már a 7. percben előnyt szereztek a Buzánszky Stadionban, majd nem sokkal később Nagy Lilla púposította ki a bal felső saroknál a hálót. Az első negyedórát újabb Herczeg-gól zárta, a Székelyföld válogatottjában is pályára lépett középpályás elvetődve rúgta a labdát Farkas Katalin kapujába.

Érdekesség, hogy a két csapat legutóbbi meccsén a Dorogi Diófa vezetett bő negyedóra után idegenben, 3-0-ra. Három hete a hazaiak fordítottak – erre itt most mákszemnyi esély sem volt. Különösen azután, hogy az első félidő zárásaként Méry Rita is beindította gólgyártó gépét. A bajnokcsapat csúcséke a 45. percben átemelte a labdát Farkas kapus fölött, majd a második félidőben is lőtt két gólt: ezek közül különösen az első volt látványos, amit egyből, átvétel nélkül rúgott. Az MTK hetedik (a sorban hatodik) találatát a Nagy Lilla által középre passzolt labdából Diószegi Fanni lőtte, miközben azért a korábbi társak ellen legutóbb mesterhármast rúgó Fogl Katalin szépítő góljával a Diófa is jelezte, a pályán van.

Végül hatgólos különbséggel nyert az MTK Hungária – vasárnap azután a Ferencváros sem adta alább. Pedig, a Népligetben, az Astra HFC ellen vívott meccs első negyedórája egyáltalán nem jelezte előre a gólzáport. Az Astra legutóbbi, népligeti látogatásán legyőzte a Fradit, és annak ellenére, hogy kevés volt az esély az ismétlésre, azért szoros meccsre számíthattunk. Különösen, hogy a csepeliek bátran játszottak, a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektettek arra, hogy jusson energia a kontratámadásokra is. Ha gólhelyzete nem is, de lövése azért volt ezekből az Astrának, sőt egy kapu elé lőtt beadásnál a vendégek úgy látták, a zöld-fehér védő kezét is érte a labda.

A Ferencváros – ezúttal 4-4-2-es szerkezetben, Szabó Viktóriával a középpálya jobb oldalán – játszotta a maga játékát, próbált figyelni arra, hogy minél többször az első érintésből menjen tovább a labda: igaz, sok pontatlanság csúszott a támadásépítésbe. Két ziccere azonban így is volt a Fradinak, előbb Orji remek passza nyomán Szabó Viktória lövését védte Kovács Klaudia, majd Mosdóczi Evelin próbálkozását is hatástalanította a csepeliek kapusa, alkalmasint Fortuna kezét is fogva.

Félóra játék után viszont bő egy percen belül kétszer is hibázott a legutóbbi hetekben jó formában védő kapus: előbb egy bal oldali szöglet haladt át akadálytalanul a kapuelőtéren, amíg Fenyvesi Evelin az üres kapuba nem belsőzte a labdát, majd páncélmellényben fogott egy lövést: ezt pedig Szabó Viktória büntette góllal. A szünetig a hátrány ellenére is még jól tartotta magát, az Astra, de a fordulás után Ebere Orji látványos kapásgólját követően, mintha kihúzták volna a dugót a vendégcsapatból. Megváltás lett volna a hármas sípszó, ám az még messze volt, addig Mosdóczi, Fenyvesi és Bognár Enikő is gólt szerzett, 6-0 lett a vége, de a Fradi ezúttal akár lényegesen nagyobb különbséggel is nyerhetett volna.

Az „alsóházban” az 1. FC Femina Rákospalotára, a Szegedi AK pedig Szombathelyre látogatott. A női élvonalban legutóbb 2012 októberében fordult elő alapszakaszban, vagy a rájátszásban vívott meccsen, hogy az UTE és az 1. FC Femina találkozóján egygólosnál nagyobb különbség legyen a két csapat között. Most is roppant szoros mérkőzést vívtak Oroszi Sándor és Herczku István csapatai, amelyen a hazaiak a 38. percben, Bernhardt Barbara révén szereztek vezetést. A rákospalotaiak a hajráig őrizték előnyüket, akkor viszont Dohány Rita egyenlített – az UTE előnye ezzel már négy pont a sereghajtó Szegedi AK-Boszorkányok előtt.

Az MTK-s Méry Ritához hasonlóan, Heike Manhart is három gólt szerzett a rájátszás második fordulójában. A Viktória-Trend Optika FC osztrák középpályása az első félidőben egy Dénes – Harsányi – Manhart akciót fejezett be úgy, hogy lefutotta a védőket, és jobbal a hosszú sarokba küldte a labdát, majd egy kezezés miatt befújt büntetőt értékesített. Nem sokkal a fordulás után, Dénes Dorka már háromgólosra növelte a Viktória előnyét, de a különbség igazán a meccs végére lett nagy: a mezőnyjátékos csere nélkül Szombathelyre utazó szegediek elfáradtak és a hajrában – öt perc alatt – három gólt kaptak: Siklér Kinga találata és Heike Manhart harmadik gólja után Magyarics Zoé állította be a végeredményt.

Jet-Sol Liga, rájátszás. 2. forduló

Felsőház
Dorogi Diófa – MTK Hungária FC 1-7 (0-4)
Ferencváros – Astra HFC 6-0 (2-0)

Alsóház
1. FC Femina – Újpesti TE 1-1 (1-0)
Viktória-Trend Optika FC – Szegedi AK Boszorkányok 6-0 (2-0)

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS