A Kóka megállította a Fradi menetelését

2015. november. 02., 19:33   |    

A Kóka megállította a Fradi menetelését

A válogatottak programjai miatti hosszabb szünet után alaposan belehúzott a Jet-Sol Liga: ismét teljes fordulót rendeztek a hétvégén, sőt szerdán is játszottak két mérkőzést.

A hétközi meccsek váratlan eredményt hoztak, a Kóka-FNLA ugyanis megszakította a Ferencváros hibátlan sorozatát: az akadémisták 2-2-es döntetlent játszottak a bajnokcsapattal. A kókai fiatalok a kezdősípszóra nagy elánnal vetették magukat a küzdelembe, és a mérkőzés szinte minden periódusában motiváltabban játszottak, az utóbbi hetekben látottnál lényegesen frissebbnek tűntek, és jobban akarták a sikert, mint a „nagyok”.

Kocsán Petra parádés átlövésével (Zágonyi Barbara indítása, labdája legalább olyan értékes volt, mint maga a gólt hozó lövés!) a 36. percben előnyt is szerzett a hazai csapat, amit azután a második félidő elején Ebere Orji egy olyan egyéni akcióval egalizált, amit talán csak ő tud ma a magyar bajnokságban. A védők hibáját kihasználó Kerekes Eszter szép lövésével a 63. perctől ismét a Kóka-FNLA vezetett, és talán volt is már, aki azt hitte, ez a végeredmény, amikor a 86. percben Mosdóczi Evelyn beadását Orji közelről a hálóba stukkolta (2-2).

Szombathelyen a Viktória-Trend Optika FC és a Szegedi AK-Boszorkányok is pótolta elmaradt mérkőzését. A hazaiak a négy gólt szerző, osztrák, Heike Manhart vezérletével 10-2-re nyertek, és különösen, hogy szombaton azután – szintén otthon, a Király Sportlétesítményben – az 1. FC Feminát is legyűrték, ők lettek a hosszú hétvége legnagyobb nyertesei.

Az 1. FC Femina legutóbb, 2010. augusztusában – még Kiss Lászlóval a kispadon – győzte le bajnoki mérkőzésen a Viktóriát (nem számolva természetesen a tavaly őszi, „otthon hagyott igazolásos” meccset), egyetlen döntetlen mellett, mindig a szombathelyiek nyerték a soros összecsapást. Így azután most is Bánfalvi Attila együttese számított esélyesebbnek, különösen azután, hogy a szezonban tízedik találatát szerző, a góllövőlistán közvetlenül Ebere Orji mögött álló Heike Manhart – Szakonyi Emese pontos centerezését értékesítve – Szinyei Réka kapujába talált. Fogl Katalin, azonban bő félóra múltán egyenlített, Fogl és Rózsa Cecília összecsapásánál a játékvezető szabálytalannak ítélte a hazaiak játékosának megmozdulását, büntetőt ítélt, amit a „sértett” értékesített.

A második félidőben a Viktória játszott fölényben, a Femina ebben a periódusban nem jelentett valódi veszélyt Dömsödi Petra kapujára, míg a másik oldalon előbb a védőkről szépen leforduló Szakonyi Emese juttatta ismét előnyhöz csapatát, majd a hosszabb kihagyás után visszatérő Magyarics Zoé passzából, Rózsa állította be a 3-1-es végeredményt.

A Szeged a szombathelyi fiaskó után szombaton Kókára utazott – Cserenkó Szabolcs csapata ott is vereséget szenvedett ugyan, de lényegesen jobb teljesítményt nyújtott, bátor, őszinte, szimpatikus futballal rukkolt ki. A vendégek majd’ egy teljes félidőt kihúztak kapott gól nélkül, a 41. percben azonban Zoltán Bettina gondoskodott arról, hogy Berla Attila tanítványai előnnyel vonulhassanak be a szünetre az öltözőbe. A második félidőben is folytatódott a szervezett, ügyes szegedi játék, a két (!) kihagyott, pontosabban Földesi Lilien által kivédett hazai büntető mellett, alkalmasint ez a „bűnös” abban, hogy a Kóka-FNLA tizenöt perccel a mérkőzés vége előtt még „csak” 1-0-ra vezetett, azaz akár a meglepetés sem volt kizárt. A hajrában azután az év nagy felfedezettje, a szerdán a Ferencváros ellen is gyönyörű gólt lövő Kocsán Petra mesterhármast vágott, és ezzel 4-0-ra nyert a Kóka-FNLA – végül mégis csak igazolva a papírformát. Szombaton, ahogy Szombathelyen és Kókán, úgy Győrben is érvényesült ugyan végül a papírforma, de a pont nélkül maradó csapat sokáig jól tartotta magát, és megnehezítette a jobbik dolgát.

Az őszi szezonban eddig valamennyi hazai mérkőzését megnyerő, szervezetten játszó, jól küzdő ETO majd’ hatvan percig tartotta a döntetlent az egyik legjobb magyar csapat, az MTK Hungária ellen. Végül azonban döntött az a minőségi különbség, amely a játékosok egyéni képessége között van – kicsit sarkosabban fogalmazva, Pádár Anita megmentette a döntetlentől csapatát.

A tizenhétszeres magyar gólkirálynő előbb egy beadást fejelt a hálóba (57. perc), majd nyolc perccel később látványos mozdulattal vett át egy jobbról érkező labdát, amiből keresztléces gólt zúdított az ETO hálójába. Az ETO ezzel rontott ugyan kiváló hazai mérlegén, de az, hogy az MTK Hungária „csak 2-0-ra” nyert, jó hír a semleges szemlélőnek. A Förch Magyar Kupa elődöntőjének sorsolása után sokan úgy vélték, akár az MTK, akár a Ferencváros jut a fináléba, az ETO-nak, vagy a Honvédnak nincs esélye még a szoros meccsre se. Íme, a példa…

A 9. forduló zárómérkőzésén, a Ferencváros – magabiztos játékkal – 4-0-ra nyert Csepelen, az Astra HFC ellen. A két csapat ősszel már másodszor találkozott bajnoki mérkőzésen. Az összesített eredmény 9-0 a bajnokcsapat javára, és ez nem csak azt jelzi, hogy a zöld-fehéreké lényegesen jobb erőkből álló csapat, de mutatja, hogy az Astrának nem sok ötlete volt arra, hogy lehetne gólt szerezni.

A mérkőzés elejétől a Ferencváros játszott fölényben, a vendégek többet birtokolták a labdát, de sokáig nem találták a kapuja elé tömörülő, Ebere Orji mellé külön testőrt rendelő Astra védekezésének ellenszerét. A 38. percben azután az eredetileg a középpálya jobb oldalán iparkodó, de legalábbis onnan induló Jelena Csankovics húzódott be a labdával középre, és az akciót a tizenhatos előteréből a bal alsó sarokba küldött, lapos, sistergő bombával zárta le. Sőt, a zöld-fehérek még a szünet előtt növelni tudták előnyüket, Orji lefordult a védőjéről, szemben állt a kapussal – innentől kezdve nem lehetett kétséges a végkifejlet.

A második félidőre sem változott a játék képe, az Astra nem tudott változtatni a maga játékán, a Ferencvárosnak pedig nem volt miért. Sőt, az 55. percben a védők hibáját kihasználó Orji újabb gólt rúgott (a rend kedvéért: már 19 találattal vezeti a góllövőlistát, pedig az FTC-nek van még egy elmaradt meccse is), növelve a különbséget.

A Ferencváros egyébként a mérkőzésnek ebben a periódusában játszott talán a legjobban, a játékosok igyekeztek sokat mozogni labda nélkül, gyorsan, minél kevesebb érintéssel futballozni – más kérdés, hogy amint a kókai, úgy a csepeli pálya mérete sem kedvez ennek a stílusnak. Egy óra játék után Dörnyei Balázs cserélt, levitte Orjit és Bognár Enikőt – amitől egy kicsit nyitottabb, bátrabb lett az Astra játéka is, nem kellett már hátul, a nigériai csatáron tartani Telek-Sümegi Évát. De, gólt megint csak a Fradi szerzett, két perccel a lefújás előtt egy furcsa, „dadogó” lövéssel Szladjana Bulatovics is beköszönt. 4-0 lett a vége – a játék képe alapján abszolút reális eredmény.

Jet-Sol Liga, 9. forduló:

Viktória-Trend Optika FC – 1. FC Femina 3-1 (1-1)
Kóka-FNLA – Szegedi AK-Boszorkányok 4-0 (1-0)
ETO FC Győr – MTK Hungária FC 0-2 (0-0)
Astra HFC – Ferencváros 0-4 (0-2)

1. forduló (halasztott mérkőzés):

Kóka-FNLA – Ferencváros 2-2 (1-0)

6. forduló (halasztott mérkőzés):
Viktória-Trend Optika FC – Szegedi AK-Boszorkányok 10-2 (5-1)

7. forduló (halasztott mérkőzés):
Szegedi AK-Boszorkányok – ETO FC Győr 0-4 (0-2)

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS