A KTE-nél csak a bajnok szerzett több meccsen gólt

2013. június. 17., 12:02   |    

A KTE-nél csak a bajnok szerzett több meccsen gólt

Szakaszosnak volt mondható a KTE teljesítménye a 2012–2013-as idényben, a gyenge kezdés után akadt olyan ötmeccses periódus, amelyben az élvonal legeredményesebb alakulatává lépett elő. Noha a hetedik hely nem rekord az egyesület történetében, aligha gondolja bárki is, hogy rossz idényt zárt az NB I legjobb lila-fehér csapata. Alkalmasint szurkolói is így gondolják: a vereség ellenére az utolsó hazai mérkőzés után tapsot kapott az élvonalban újonc Horváth Ferenc edző csapata.

Szekszárdot leszámítva egyetlen megyeszékhely sem várt olyan hosszú időt arra, hogy élvonalbeli csapata legyen, mint Kecskemét. A lila-fehérek 2008 nyári feljutásuk óta azonban „állandósították” élvonalbeli tagságukat. 2009-ben az 5., 2010-ben a 10., az MK-győzelmet is hozó 2011-ben a 12., 2012-ben ismét az 5., majd idén a 7. helyen végzett az együttes. A mostani 44 pont éppen úgy az NB I-es történelem harmadikja a kecskemétiek listáján, mint a bajnoki helyezés. Pedig 2012 őszének elején rosszabbul festett a kép. A KTE az ötödik és a kilencedik forduló között a 14-15. helyen pironkodott, két forduló után kieső helyen is állt. A második alkalmat követően a vezetőség edzőváltásra szánta rá magát, s Horváth Ferencet nevezte ki a csapat élére. (Az első mérkőzéseken Török László, majd szeptember 17. és 28. között, gyakorlatban az Újpest elleni mérkőzésen, Szabó László István irányított.)

Horváth Ferenccel azonnal magára talált a KTE: sorozatban négyszer győzött, s a megszerzett 12 ponttal a 15. helyről a hetedik, majd a Diósgyőr elleni hazai – akkor már csalódást keltő – döntetlennel a szezon egészét tekintve csúcsot jelentő hatodik helyre lépett elő. Ám „túlnyerte” magát a csapat, ami addig a kapufáról befelé, attól kezdve kifelé pattant. A KTE az ősszel játszott további találkozókon nyeretlen maradt. A rossz, majd a jó, s az újabb rossz periódust aztán tavasszal, május 11-ig újabb jó követte, a hosszú „majdnem” veretlenségi szériába csak a PMFC elleni, meglepő hazai vereség csúfított bele. Ebben az időszakban érte el a KTE az idény legszebb győzelmét: a bajnoki címet nyerő Győri ETO ellen 5-2-re győzött. A tavaszi menetelést aztán gyengébb szezonzárás követte (az utolsó három fordulóban kétszer is kikapott a csapat, a Videoton ellen a Széktói Stadionban 5-1-es vereségbe szaladt bele), de az utolsó hat fordulóban már ötször a hetedik, s csak egyszer a nyolcadik helyen állt. Feltétlenül kiemelést érdemel, hogy a KTE tavaszra elveszítette a vélhetően az anyagi gondokkal összefüggésben eligazolt csapatkapitányt, Balogh Bélát, s a Horváth-korszak addigi kiemelkedően legjobb góllövőjét, a szeptember közepétől hat gólt is szerzett Franci Litsingit. Megjegyzendő az is, hogy a 30 fordulóból 26-ban szerzett gólt a KTE. Ebből a szempontból csak a bajnok Győri ETO (27 fordulóban gól) teljesített jobban.

A KTE színeiben 34 futballista lépett pályára, közülük 12 külföldi. A legtöbb mérkőzésen a 34 éves, veterán Vladan Szavics játszott. A házi gólkirály hat őszi találatával Franci Litsingi lett. Mindkét légiós pályára lépett az eddigi mind az öt kecskeméti NB I-es idényben. A tavasz meglepetésembere Mohl Dávid volt a KTE-ben: a védő öt gólt is szerzett. A legutóbbi tizenegy meccsén több gólig jutott (5), mint azt megelőző 127 fellépésén (4). A legtöbbet játszók tizenegye: Antal 14 – Póti 19, Vaskó 26, Forró 26 – Patvaros 15, Szavics 27, Mohl 19 – Pekár 23 – Litsingi 17, Burgos 20, Salami 20. Antal Botond az egyetlen kapus az élvonalban, aki a bajnoki meccsek felénél kevesebbel is bekerült a legtöbbet játszók közé. Lehetőségeit csorbította, hogy a mezőnyben példátlanul, háromszor is piros lapot kapott az idény során.

A bajnoki helyezés: 7.
30 mérkőzés, 12 győzelem, 8 döntetlen, 10 vereség, 42-42-es gólkülönbség 44 pont.
Pályaválasztóként: 15 mérkőzés, 6 győzelem, 5 döntetlen, 4 vereség, 24-22-es gólkülönbség 23 pont
Vendégként: 15 mérkőzés, 6 győzelem, 3 döntetlen, 6 vereség, 18-20-as gólkülönbség 21 pont

Helyezés a hazai mérkőzések tabelláján: 10.
Helyezés az idegenbeli mérkőzések tabelláján: 5.
Helyezés az első 15. fordulóban játszott mérkőzések alapján: 10.
Helyezés a második 15. fordulóban játszott mérkőzések alapján: 6.

A szezon legnagyobb kecskeméti bravúrja: a Győri ETO elleni 5-2-es hazai győzelem:



Idegenben is volt néhány emlékezetes sikere a csapatnak, mint például a kaposvári 3-2-es győzelem:


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Rangadót nyert, az élvonal kapujában a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Eldőlhet a kiesés a Simple Női Ligában
Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS